Samfund

Dagens overblik: SAS gav piloterne ultimatum og når ny overenskomst

Tivoli Friheden åbner igen efter fatal ulykke, klimaforsker kommer med advarsel, og SAS erkender, at det ser sort ud for selskabet.

Velkommen til dagens overblik på denne lidt grå sommerdag.

Agurketiden har endnu ikke indfundet sig, for der er stadig masser af nyheder fra både indland og udland. Her er nogle af de vigtigste.

God læsning.

Tivoli åbner onsdag efter dødsfald

Onsdag slår Tivoli Friheden igen dørene op for gæster knap en uge efter en fatal ulykke, som 14. juli kostede en 14-årig pige livet.

Det bliver imidlertid helt anderledes, end det plejer, skriver forlystelsesparken i en pressemeddelelse.

Det kommer til at ske “på en stille måde”, hvor forlystelser og restauranter vil være lukkede, og højtaleranlæg tavse.

- Men hele Tivoli Friheden vil være åben for alle, der har lyst til eller brug for at komme ind i parken, gå en runde, sidde en stund og/eller måske snakke med nogle af vores medarbejdere, står der i pressemeddelelsen.

Torsdag åbner tivoliet på sædvanlig vis.

Klimaforsker advarer: Tiden er ved at løbe ud

Den tyske meteorolog og klimaforsker Mojib Latif advarer om, at verden er på vej mod en global opvarmning på tre grader, og at en katastrofe truer.

– Hvis man ser på, hvad politikerne gør for øjeblikket, så er vi på vej mod tre graders opvarmning, siger Mojib Latif til Mediengruppe Bayern.

Han fremsatte udtalelsen op til et klimamøde i Berlin, som er indledt mandag.

Ved åbningen af klimamødet, Petersberg Klima Dialog, erkendte den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, at Ukraine-krigen har medført tilbageslag for klimaindsatsen.

Wagner-gruppen er i Ukraine, siger britisk ministerium

Storbritanniens militære efterretningstjeneste siger mandag, at Rusland bruger det omstridte private, militære sikkerhedsfirma Wagner til at forstærke sine fronter i Ukraine.

Wagner har lavere standarder ved rekruttering end militæret og hyrer straffefanger og personer, som er blevet uegnede til at gøre tjeneste som soldater.

- Det har potentielt indvirkninger på det russiske militærs effektivitet, hedder det i en opdatering fra det britiske forsvarsministerium, der henviser til oplysninger fra efterretningstjenesten.

SAS indgår ny overenskomst med piloterne

I to uger har piloterne i SAS strejket, og intense forhandlinger har udspillet sig mellem piloterne og selskabet, men mandag aften opnåede parterne enighed.

Kort før deadline på dette nyhedsbrev kan TV 2 erfarer, at Pilotforeningen og SAS har indgået en aftale om en ny overenskomst.

I skrivende stund er detaljerne for aftalen endnu ikke kendt. Men tidligere mandag lagde SAS' chefforhandler Marianne Hernæs maksimalt pres på piloterne.

Her insinuerede hun, at hvis parterne ikke fandt en aftale mandag måtte selskabet tage andre, mere drastiske metoder i brug.

- Når man har været i gang så længe, så må man på et tidspunkt som forhandlingsleder indse, at slaget er tabt, sagde hun til TV 2 få timer før aftalen blev indgået.

Her sparer befolkningen mest under inflationen

Mens priserne stiger og stiger, holder befolkningen pengepungen tæt til kroppen. En ny Megafon-måling foretaget for TV 2 viser, hvor danskerne er mest mådeholdende under inflationen.

Stedet, hvor der spares mest, er dagligvarer. 37 procent af de adspurgte svarer, at de har skåret ned på indkøbet af netop det.

Dernæst kommer elektricitet og opvarmning, som 31 procent har skruet ned for, efterfulgt af restaurantbesøg og takeaway.

I bunden af listen finder man tobak, som kun to procent af befolkningen sparer på, og allersidst svarer én procent, at de er flyttet til en billigere bolig på grund af prisstigningerne.