Samfund

21-årig er indkaldt til konsultation i 2033: - Jeg var dybt chokeret

På flere af landets sygehuse er der lange ventelister på op til flere år for at blive undersøgt og få tid til en række ikkeakutte operationer.

Selv troede Rikke Aasted, at det var en fejl, da hun modtog indkaldelsen til sin konsultation på Rigshospitalet.

Det betyder meget for min livskvalitet

Rikke Aasted

På meddelelsen lyste datoen for aftalen ved hospitalets tand-mund-kæbekirurgiske ambulatorium op: 23. maj 2033.

- Jeg var dybt chokeret, siger den 21-årige salgsassistent til TV 2.

- Jeg tænkte til at starte med, at det var for at få mig ind i systemet, og at de så ville finde mig en anden tid.

Men datoen var helt reel.

Klikkende kæbe

Det er Rikke Aasteds kæbe, der har sendt hende direkte ind på Rigshospitalets venteliste.

Den klikker, når hun tygger, taler og åbner munden højt.

Hun er indkaldt til konsultation i 2033. Video: John Hiep Anh Nguyen

Sandsynligvis skal den opereres for at komme problematikken til livs. Men lige nu er der lange udsigter til at få en klar dom over hendes mundtøj.

Og det går den 21-årige kvinde på.

- Det betyder meget for min livskvalitet. Jeg kan ikke være garanteret, at jeg faktisk kan spise ordentligt, siger Rikke Aasted.

Lange ventetider

Hun er dog ikke den eneste, der skal vente længe på en tid på Rigshospitalets tand-mund-kæbekirurgiske ambulatorium, der er presset på grund af manglende kapacitet og ressourcer.

Asbjørn Shannon lever en hverdag med spændingshovedpine. En smerte, som efter alt at dømme stammer fra hans underbid, og derfor blev han i september 2020 henvist til ambulatoriet.

Halvlandet år senere modtog Asbjørn Shannon en indkaldelse til konsultation. Datoen var 6. marts 2028 – knap otte år efter hans tandlæges oprindelige henvisning.

- Grundlæggende frygter jeg, at det udvikler sig, fra at jeg har periodevis spændingshovedpine til en mere konstant situation. I dag koster det en sygedag eller to, men det hæmmer mig ikke mere end det, sagde projektlederen til TV 2 Lorry i slutningen af juni.

Vi arbejder målrettet med flere tiltag, der skal afhjælpe de nuværende ventetider

Rigshospitalet

Hans underbid er større i dag, end da han var 18 år. Derfor er han bange for, at det fortsætter den vej, og at spændingshovedpinen ligeledes forværres.

- Det er skrækscenariet, siger han.

Tilbudt andre sygehuse

Mandag har TV 2 været i kontakt med yderligere tre unge mennesker med underbid, der alle har fået en indkaldelse til ambulatoriet på Rigshospitalet i henholdsvis 2030, 2031 og 2035.

Personer med udsigt til kæbekirurgiske operationer og konsultationer tilbydes at kontakte andre hospitaler i landet, hvor ventetiderne er kortere. Det er dog ikke en trøst, mener Rikke Aasted.

- Det er frustrerende, at man skal til den anden ende af landet for at få gjort noget, siger hun.

Og her bakker Asbjørn Shannon op. For egentlig vil han gerne køre til eksempelvis Aarhus for at blive udredt. Men der er et problem:

- Jeg får at vide, at hvis jeg går den vej og måske kan komme hurtigere til, så fanger bordet. Så skal alt foregå i Aarhus derefter, siger han.

- Det er jeg ret uforstående overfor.

Sundhedsvæsen til debat

Sundhedsvæsenet er udfordret af blandt andet høje medicinpriser og mangel på arbejdskraft. Samtidig er ventetiden på behandling steget efter corona-krisen.

Til et kommende folketingsvalg vil TV 2 sætte fokus på, hvad vi gør ved udfordringerne. Skal flere have nej til hjælp, medicin eller behandling? Skal man i højere grad skele til patientens alder eller prisen på behandlingen, når der skal prioriteres?

Kender du til konkrete eksempler eller har du bud på løsninger, så skriv gerne til os på 1234@tv2.dk    

- Rigtig kede af det

TV 2 har forsøgt at få et interview med Rigshospitalet, men det har ikke været muligt på grund af ferie.

I stedet oplyser Rigshospitalet i et skriftligt svar, at de er "rigtig kede af", at nogle patienter venter "længere tid end nødvendigt".

- Vi har i en årrække oplevet en meget stor tilstrømning af patienter, som overstiger de ressourcer, der er til rådighed, lyder det.

- Vi arbejder målrettet med flere tiltag, der skal afhjælpe de nuværende ventetider, og tiltag, der skal sikre, at flere kan blive behandlet i fremtiden.

Rigshospitalet tilføjer, at det forventer, at ventetiden bliver kortere, end den er nu.

Lange ventetider flere steder

Billedet med sene datoer på indkaldelserne er dog gældende rundt i hele Danmark. På flere af landets sygehuse er der lange ventelister på op til flere år for at blive undersøgt og få tid til en række ikkeakutte operationer og behandlinger.

Det viser et datasæt, som analysefirmaet Kaas & Mulvad har udarbejdet for TV 2.

Årsagerne til de lange ventelister og de mange udsatte operationer er flere år med coronavirus og underbemanding af danske sygehuse samt sygeplejerskestrejken.

Sundhedsfaglige organisationer har flere gange udtalt, at presset på sygehusene er et problem, der kan ende med at få alvorlige konsekvenser for patienterne.