Samfund

Tivoli Friheden har bestilt ekstra tilsyn før genåbning

Tivoli Friheden vil tidligst genåbne sine forlystelser tirsdag.

I den kommende uge ventes Tivoli Friheden igen at slå dørene op for gæster efter en midlertidig lukning, der skyldes en tragisk ulykke i rutsjebanen Cobra.

Den rutsjebane kommer ikke til at køre igen, men det gør de andre forlystelser.

Derfor er forberedelserne i fuld gang for sikre mest mulig tryghed på trods af ulykken, der torsdag kostede en 14-årig pige livet.

Det er mig, der er chef for det foretagende her, så ansvaret er mit

Henrik Ragborg Olesen, direktør, Tivoli Friheden

Til det formål har Tivoli Friheden bedt virksomheden Force Technology, der står for den årlige godkendelse af parkens forlystelser, om at ”gå det hele igennem igen-igen-igen på et ekstra-ekstraordinært tilsyn”, lyder det fra direktør Henrik Ragborg Olesen.

Det er virksomheden i gang med nu, og det bliver den færdig med, inden der igen kommer gæster ombord i Tivoli Frihedens forlystelser.

- Det er ikke, fordi vi forventer at få noget ud af det, men det er for at betrygge de operatører og de kollegaer, der skal åbne forlystelserne, siger Henrik Ragborg Olesen til TV 2.

Kan aldrig garantere 100 procent

Og det ekstra tilsyn er netop et spørgsmål om tryghed og ikke en garanti for, at der aldrig sker ulykker igen.

For Cobraen var testet og godkendt efter alle forskrifter, forsikrer direktøren. Og alle de andre forlystelser er godkendt efter nøjagtig samme procedurer.

- Man kan aldrig 100 procent garantere, at der ikke sker en ulykke. Men man kan gøre sit aller-, aller-, allerbedste for, at det ikke sker. Det har vi gjort før, og det gør vi også fortsat, siger Henrik Ragborg Olesen.

På trods af det har endnu en alvorlig ulykke nu ramt Tivoli Friheden. Den seneste skete i 2008, endda i den samme rutsjebane, som nu er lukket permanent og skal pilles ned.

Dengang blev fire unge mennesker kvæstet, men ingen døde. Politiet konkluderede, at Tivoli Friheden ikke bar ansvaret, fordi ulykken skyldtes en konstruktionsfejl fra den italienske producents side.

På grund af uenighed om forløbet og et erstatningskrav fra Tivoli Friheden har forlystelsesparken ifølge direktøren ikke haft dialog med producenten siden 2008.

Cobraen blev efterfølgende udbedret og godkendt af det tyske firma TÜV, der ifølge parkens hjemmeside er anerkendt som verdens førende selskab inden for sikkerhedsgodkendelser af forlystelser.

Tager ansvaret

Efter torsdagens ulykke har Østjyllands Politi indledt en undersøgelse af, hvad der forårsagede ulykken.

Indtil den undersøgelse er afsluttet vil Henrik Ragborg Olesen ikke drage nogen konklusioner. Han udelukker ikke, at det kan føre til nye sikkerhedsprocedurer eller nye regler, men mener indtil videre, at politiet skal have fred til at gøre sit arbejde.

Direktøren er dog ikke ude på at løbe fra ansvaret.

- Det er helt klart, ansvaret er mit. Det er mig, der er chef for det foretagende her, så ansvaret er mit, siger han.

Tivoli Friheden har endnu ikke meldt en officiel dato for genåbningen ud. Men ifølge tidligere udmeldinger vil forlystelserne tidligst åbne tirsdag. Parken har desuden planer om en ”blød åbning” dagen før, hvor gæster kan besøge parken, men ikke prøve forlystelserne.