Samfund

Lærerforening efter Google-afgørelse: - Vi er bestemt ikke tilfredse

En ny afgørelse fra Datatilsynet giver ekstra arbejde til lærerne og kan betyde, at nogle elever kommer bagud i undervisningen, lyder det.

Lærere, der skal knokle ekstra i ugerne op til skolestart, og skoleelever, der kan komme bagud i undervisningen i tiden efter sommerferien.

Det er de umiddelbare konsekvenser af, at lærere og elever som følge af en afgørelse i Datatilsynet med al sandsynlighed ikke længere må bruge arbejdsredskabet Google Workspace efter sommerferien, advarer Danmarks Lærerforening.

- Det kommer til at give en masse bøvl. Lærerne skal knokle for at lave deres planer om – uden for Google Workspace. Vi er bestemt ikke tilfredse med situationen, siger næstformand Dorte Lange til TV 2.

Vi står i en kritisk situation for skolerne

Dorte Lange, Danmarks Lærerforening

Skoler ramt over hele Danmark

Afgørelsen fra Datatilsynet indeholder et forbud mod at behandle personoplysninger ved brug af Google Workspace, som er en programpakke, der ligger på en Chromebook.

- Hvis man fjerner Google Workspace fra undervisningen, er det elevernes arbejde, lærernes vurderinger af det arbejde, deres samarbejde om eleverne og lærernes undervisningsplaner for det kommende skoleår, man fjerner, forklarer Dorte Lange fra Danmarks Lærerforening.

Den konkrete afgørelse er truffet i forhold til Helsingør Kommune.

Men Datatilsynet, der for tiden behandler "et antal sager" vedrørende andre kommuner, advarer om, at afgørelsen meget vel også kan komme til at gælde for andre kommuner.

- Datatilsynet forventer derfor, at disse kommuner selv tager relevante skridt på baggrund af afgørelsen, står der i selve nyheden om afgørelsen.

Det drejer sig om cirka halvdelen af landets kommuner, skriver Politiken, der som de første bragte historien om forbuddet mod brug af Google Workspace i deres lørdagsavis.

Det er "ret katastrofalt"

Skolerne i de kommuner har nu travlt med at finde andre løsninger.

- Nogle steder finder man bøger frem, andre steder har man digitale platforme, der ikke har noget med Google Workspace at gøre, siger Dorte Lange.

- Google er et godt arbejdsredskab, og vi vil gerne have sat noget andet i stedet. Vi har jo vænnet os til en digital hverdag, selvom vi ikke er afhængige af den.

I Skolelederforeningen anser de det som "ret katastrofalt".

- I og med at meget af vores undervisning i skolerne er baseret på digital brug og brugen af Chromebooks og tilgang til forskellige læringsplatforme, så gør det, at vi skal tænke undervisningen på en helt anden måde, siger næstformand Dorte Andreas til Ritzau.

- Det skal vi være klar til 1. august efter sommerferien. Det gør, at vi står i en kritisk situation for skolerne.

Forældre kan trygt sende deres børn i skole

Dorte Lange, Danmarks Lærerforening

Skoler og lærere ladt i stikken

Danmarks Lærerforening tøver med at kalde det en katastrofe, men pendulet svinger mod den ende af skalaen.

For det kan sagtens ske, at skoleeleverne kommer bagud de første uger eller måneder af skoleåret, nu hvor lærerne i sidste øjeblik skal tænke i nye baner.

Og næstformand Dorte Lange håber på forældrenes forståelse for den overraskende situation.

- Forældre kan trygt sende deres børn i skole og stole på, at de nok skal lære det, der var planen, i løbet af det kommende skoleår, siger Dorte Lange.