Samfund

Afgørelse kan stoppe folkeskoler i at bruge Workspace

Lærerforening ser store problemer i at fortsætte undervisning efter Chromebook-forbud.

Programpakken Google Workspace vil efter sommerferien ikke kunne bruges af elever i folkeskolen i Helsingør Kommune.

Det skriver Politiken på baggrund af en afgørelse fra Datatilsynet.

Afgørelsen indeholder et forbud mod at behandle personoplysninger ved brug af Google Workspace, som er en programpakke, der ligger på en Chromebook.

Den konkrete afgørelse er truffet i forhold til Helsingør Kommune. Men den kan også ramme andre kommuner, der bruger Googles læringsplatform, skriver Politiken. Det er cirka halvdelen af landets kommuner.

Årsagen er ifølge mediet, at kommunen ikke har kunnet dokumentere, at elevernes data kan ikke bliver udleveret til tredje part - eksempelvis amerikanske myndigheder.

"En meget hård fortolkning"

Datatilsynet skriver, at der er truffet en afgørelse med et "generelt forbud mod behandlingen med Google Workspace, indtil der er lavet en fyldestgørende dokumentation og konsekvensanalyse, og indtil behandlingerne er bragt i overensstemmelse med forordningen".

Formand for IT-Politisk Forening Jesper Lund siger til Politiken, at Datatilsynets afgørelse er "en meget hård fortolkning" af en afgørelse fra EU-Domstolen.

Den satte en stopper for en aftale om udveksling af data mellem EU og USA. Det gjorde den, fordi myndigheder i USA kunne få adgang til europæiske oplysninger.

Jesper Lund ser risiko for, at Datatilsynets linje vil ramme meget bredt.

- Det gælder formentlig alle, der bruger skyen. Det bør sende chokbølger gennem alle offentlige myndigheder og virksomheder, siger Jesper Lund til Politiken.

Et stort problem for undervisningen

Lærerforeningen i Helsingør Kommune udtaler til Politiken, at det kan blive et stort problem for undervisningen efter sommerferien.

Fra lærerforeningen lyder en opfordring om, at kommunen får bragt styr på situationen, så der kan undervises efter sommerferien.

I en skriftlig kommentar til mediet udtaler Google, at eleverne er godt beskyttet med selskabets produkter.

- I Workspace for Education bliver elevernes data aldrig brugt til annoncer eller andre kommercielle formål. Uafhængige organisationer har revideret disse tjenester, skriver Google.