Solcellevirksomheder kritiseres for manglende åbenhed i sag om tvangsarbejde
Naboer til nuværende og kommende solcelleparker mener, at virksomheder har været uærlige i deres kommunikation om tvangsarbejde i Kina.
Niels Sørensen er nabo til en kommende solcellepark, der forventes færdigbygget om få år, ved Grænge på Lolland.
Men virksomheden, der skal opstille solcellerne, har ikke været helt ærlig, mener han.
For da Niels Sørensen i februar ringede til virksomheden Better Energy for at høre, om deres solpaneler bliver produceret med tvangsarbejde fra den kinesiske Xinjiang-provins, fik han en højt placeret chef i røret:
- Det er selvfølgelig ikke fra det område, lød svaret.
Niels Sørensen spurgte endda chefen i Better Energy flere gange.
- Der har selvfølgelig ikke været nogen uighurer, der har arbejdet med det her? spurgte Niels Sørensen.
- Nej. Altså det kan vi jo slet ikke have, lød svaret.
Det svar er noget anderledes end det svar, som Operation X fik efterfølgende.
Her forklarede Better Energy, at virksomheden ikke kan stille garanti for, at materialerne til deres solceller er lavet uden tvangsarbejde.
Niels Sørensen er ikke den eneste nabo til en solcellepark, der mener, at solcellevirksomhederne har været uærlige i deres kommunikation om problematikken.
Samtidig møder virksomhedernes kommunikation også kritik fra en forsker i netop kommunikation om social ansvarlighed og bæredygtighed.
Danske solceller kan være fremstillet med tvangsarbejde
Operation X-dokumentaren ”Solcellernes Skyggeside” kunne torsdag – i samarbejde med mediet Danwatch – afsløre, at solceller opstillet i Danmark ifølge flere anerkendte forskere er fremstillet af virksomheder med underleverandører, som benytter kontroversielle kinesiske arbejdsprogrammer i provinsen Xinjiang.
Arbejdsprogrammer, som ifølge forskere involverer tvangsarbejde i forbindelse med den systematiske undertrykkelse af den muslimske minoritet uighurerne.
Operation X’s ovenstående research passede dog ikke med det, som to af de største solcellevirksomheder i Danmark, European Energy og Better Energy, skriver i deres rapporter om underleverandører.
European Energy nævner således ikke direkte, at de selv er eksponeret for problemet i Xinjiang, men at de har en ”kompleks leverandørkæde”.
Better Energy skriver i deres rapport, at der ikke er ”skabt forbindelse i vores egen leverandørkæde”.
Derfor bad Operation X to naboer til nuværende eller fremtidige solcelleparker i Danmark om at ringe til virksomhederne.
De ansatte, naboerne ringede til, vidste ikke, at Operation X optog deres svar til naboerne.
Nabo: En sludder for en sladder
Ud over Niels Sørensen, som altså ringede til Better Energy, bad Operation X i januar også Renate Nielsen ringe til European Energy.
Hun er nabo til en solcellepark i Hjolderup i Sønderjylland, som European Energy har opstillet.
Renate Nielsen fik projektlederen af solcelleparken i røret og spurgte, om det er rigtigt, at solcellerne uden for hendes vindue er lavet med tvangsarbejde.
- Nej, svarede projektlederen og forklarede:
- Det er blevet undersøgt gennem FN, og det har man ikke kunnet finde beviser for, lød det.
- Kan I være helt sikre på, at de ikke er blevet brugt til tvangsarbejde? spurgte Renate Nielsen uddybende.
- Man kan ikke forsikre sig mere, end man får nogle uvildige til at kontrollere det. Det er altså nogen, der har sagt o.k. til, at der kommer inspektører fra EU eller internationale fagforeninger ud og kontrollerer, at tingene fungerer ordentligt, forsikrede projektlederen.
Et svar, Renate Nielsen er forundret over med den viden, hun har fået fra Operation X’s research, in mente.
- Han gav mig en sludder for en sladder og prøvede at bilde mig noget ind, siger hun.
Forsker: Kunne virke, som om man lægger slør ud
TV 2 har vist vores research til Line Schmeltz, der er leder af Center for Kommunikation og Ledelse hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Hun mener ikke, at virksomhederne er så transparente i deres kommunikation, som man kunne ønske.
- Hvis jeg kigger på det med mine positive briller, så tror jeg, det handler om, at de prøver at købe sig noget tid til at arbejde med det her og få det fikset. Hvis jeg har mine lidt mere skeptiske briller på, så kunne det virke, som om man prøver at lægge afstand til det og måske lægge lidt slør henover, så det bliver knap så transparent, så man ikke kommer i problemer, siger Line Schmeltz.
TV 2 har forelagt European Energy Renate Nielsens kritik af virksomheden – i dag ville hun have fået et andet svar, lyder det:
- Jeg tror i hvert fald, at det, Renate ville få af svar i dag, hvis det var, hun ringede til os i dag, det er, at vi må sande, at vi ikke har haft det dybe indblik i de bagerste kæder, og det skal vi selvfølgelig have, siger Thomas Beck Sørensen, der er chef for kommunikation i virksomheden.
I et opfølgende svar sendt via mail understreger European Energy, at projektlederen kun udtalte sig om European Energys direkte leverandør – og altså ikke underleverandørerne, som bliver anklaget for brug af tvangsarbejde.
European Energy erkender samtidig, at oplysninger om, at FN skulle have undersøgt, hvorvidt der har været tvangsarbejde involveret, ikke er korrekte. Projektlederen selv – Søren Hartz – skriver til TV 2, at han burde have henvist til en kollega, da han talte med Renate Nielsen, fordi han ikke har godt nok indblik i European Energys underleverandører.
European Energy forstår dog ikke kritikken af deres kommunikation, fordi langt størstedelen af verdens solceller produceres i Kina – og en stor del af dem i Xinjiang.
- Dermed er det meget svært at holde skjult, at vi – ligesom alle andre – får solceller, der har komponenter, der helt eller delvist er fremstillet af tvangsarbejdere, skriver European Energy.
Better Energy holder fast: Vi har kommunikeret tydeligt
Better Energy ønsker ikke at stille op til interview med TV 2, men skriver i en mail, at virksomheden både i deres bæredygtighedsrapport og i samtalen med Niels Sørensen omtaler deres direkte leverandører – og ikke solcellefabrikanternes underleverandører, hvor der er risiko for tvangsarbejde.
Det var dog ikke sådan, at Niels Sørensen forstod deres samtale.
- Man snakker, som om der ikke er noget i vejen her. Det er skræmmende – det vil jeg sige. Det er uhæderligt igen, at man ikke vil tage dialogen, siger Niels Sørensen.
At Better Energy kun omtaler deres direkte leverandør og ikke dennes underleverandører, er dog ikke til at gennemskue, mener forsker Line Schmeltz.
- Det har man ikke forudsætninger for at forstå, for det er jo ikke defineret, at det kun er deres primære leverandører, der er tale om. Så det forstår man ikke umiddelbart. Det ville jeg heller ikke kunne, siger hun.
Derfor kan det diskuteres, hvor transparent Better Energy egentlig er, vurderer Line Schmeltz:
- Det ville være nydeligt, at man definerede, hvor langt man gik tilbage i leverandørkæden – særligt når det handler om en problematik som den her.
I en efterfølgende mail gentager Better Energy over for TV 2, at virksomheden har kommunikeret tydeligt i deres bæredygtighedsrapporter, ligesom virksomheden pointerer, at ikke alle deres medarbejdere er lige godt orienteret om emnet.