Samfund

Danskerne hamstrer afbudsrejser som aldrig før: - Næsten alt er tomt på hylderne

På under to uger er priserne på de billigste afbudsrejser steget fra 1200 kroner til op mod 7000, fortæller rejsedirektør.

To års coronanedlukninger og udsigten til halvdårligt dansk sommervejr fik allerede i begyndelsen af skoleferien efterspørgslen på afbudsrejser til at stige.

Der er ikke mange afbudsrejser tilbage, og de koster langt mere, end jeg nogensinde har oplevet før

Ole Stouby, administrerende direktør i Travelmarket

Tilsæt dernæst en SAS-strejke, der lige nu er på sit tiende døgn, og så har du ingredienserne til en efterspørgsel så massiv, at mangeårig administrerende direktør hos rejsesøgemaskinen Travelmarket Ole Stouby aldrig har set lignende.

- Der er ikke mange afbudsrejser tilbage, og de koster langt mere, end jeg nogensinde har oplevet før, også selvom vi er midt i højsæsonen. Det er en meget voldsom udvikling, siger han til TV 2.

Fra 1200 kroner til 7000

På Travelmarket, som sammenligner alle tilgængelige afbudsrejser på markedet, kunne en afbudsrejse til blandt andet Grækenland eller Tyrkiet købes for mellem 1200 og 2200 kroner i slutningen af uge 26, altså lige i begyndelsen af skolernes sommerferie.

I dagene efter SAS-piloternes beslutning om at strejke fra mandag 4. juli steg selvsamme rejser til mellem 4000 og 5000 kroner.

Nu er niveauet steget til op mellem 5000 og 7000 kroner for de absolut billigste afbudsrejser. Det oplyser Travelmarket til TV 2.

- Der er ingen tvivl om, at SAS-piloternes strejke har været afgørende for det rekordhøje prisniveau. Man har med andre ord virkelig gjort et godt køb i år, hvis man har været ude i god tid og skal rejse i uge 28 eller 29, siger Ole Stouby.

En rundringning til de store rejsebureauer viser den samme tendens.

Strejke eller ej, så har vi generelt haft en fuldstændig vanvittig efterspørgsel på rejser denne sommer

Sofie Folden Lund, kommunikationschef hos Spies

Hos Spies fortæller kommunikationschef Sofie Folden Lund til TV 2, at selskabet har oplevet en 30 procent stigning i antallet af søgninger på afbudsrejser alene siden strejkens begyndelse for lidt over en uge siden.

- Men strejke eller ej, så har vi også helt generelt haft en fuldstændig vanvittig efterspørgsel på rejser denne sommer, understreger hun.

Mallorca og græske øer hitter

Også rejsebureauer som TUI og Apollo kan genkende den rekordhøje efterspørgsel i år.

Hos Apollo kan salgsdirektør Glenn Bisgaard fortælle, at op mod 98 procent af selskabets tilgængelige rejsetilbud nu er solgt. Der er med andre ord "ikke særlig meget tilbage på hylderne", erkender han.

Særligt er det de klassiske rejsedestinationer som Mallorca, Cypern og de græske øer Kreta og Rhodos, som er blevet revet væk og dermed har været med til at skyde priserne helt i vejret.

- For nylig havde jeg en familie i røret, som var berørt af SAS-strejken og sagde, at de var villige til at rejse hvor som helst for at komme afsted. Det, vi kunne tilbyde dem på det tidspunkt, var en rejse til Dubai, som løb op i mere end 100.000 kroner for hele rejsen, og det er altså meget langt fra det almindelige, danske sommerrejsebudget, fortæller Glenn Bisgaard.

Hos Apollo, der selv er særligt udfordret af strejken i SAS, opfordrer man derfor til at tænke "så bredt som muligt", når man søger afbudsrejse i øjeblikket. Er man vant til at bo på firestjernet hotel, kan to stjerner måske gøre det i år, ligesom det ville være en fordel at skyde sin rejse til august i stedet for juli hvis muligt.

Desuden lyder meldingen fra både Apollo, Spies og TUI, at der kan være en stor gevinst at hente i at udskifte de klassiske feriedestinationer med eksempelvis et land som Tyrkiet.

- Det kan stadig lade sig gøre at få en nogenlunde billig billet til Tyrkiet, som generelt har meget value for money, lyder opfordringen fra Spies' Sofie Folden Lund.

Samme opfordring kommer fra Ole Stouby, som samtidig understreger, at man ikke skal være bange for, at det bliver helt umuligt at komme ud at rejse:

- Den gode nyhed er, at der aldrig bliver helt udsolgt. Det har jeg i hvert fald aldrig oplevet før. Men den dårlige nyhed er, at man kommer til at betale meget mere for sin afbudsrejse i år end nogensinde før.