Coronavirus

Ny Omikron-variant spreder sig til Europa – men ekspert maner til ro

BA.2.75 blev første gang registreret i Indien, hvor den har spredt sig til en række lande i verden.

En ny mutation af coronavarianten Omikron har spredt sig i Indien og vakt opsigt på grund af dens hurtige smitteevne.

Der er tale om mutationen BA.2.75. Fra at have udgjort to procent af alle coronasmittede i Indien 12. juni, udgør den nu 23 procent af alle covid-smittede i Indien. Det skriver flere medier heriblandt DW.com og Time.

BA.2.75 har spredt sig til to indiske delstater og er desuden registreret i Japan, Tyskland, Storbritannien, Canada, USA, Australien og New Zealand.

Som konsekvens af den hastige smitte i primært Indien har Verdenssundhedsorganisationen WHO derfor sat BA.2.75 på listen over varianter, der overvåges. Desuden holder adskillige virologer og sundhedseksperter øje med smitteudviklingen.

Her understreges det dog over en bred kam, at det er for tidligt at være bekymret for den nye variant, da der er mangel på kliniske data.

- Det er for tidligt at drage konklusioner, men det ser ud som om, at den smitter eksponentielt i Indien. Om den vil kunne udkonkurrere BA.5, må vi se over tid, siger Matthew Binnicker, der er klinisk virolog på Mayo Clinic i Rochester, Minnesota.

Foråret viste, at coronasmitten fortsatte, selvom en stor del af verdens befolkning blev vaccineret for covid-19, så hvorfor overhovedet interessere sig for, om BA.2.75 eventuelt smitter mere?

Ifølge Matthew Binnicker er det, fordi nye mutationer altid har potentiale til at svække vaccinernes effektivitet mod alvorlig sygdom. Et potentiale, der dog endnu ikke er dokumenteret, siger han til AP.

Dansk ekspert er ikke bekymret

Virolog på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen forholder sig indtil videre ganske rolig til den nyfundne mutation.

Han minder om, at det er BA.5, der er den dominerende variant i Europa og USA lige nu.

Den har allerede udkonkurreret BA.2, som dominerede i Danmark i februar 2022, som BA.2.75 stammer fra.

- Det er godt, at WHO holder øje med nye varianter, men i Danmark dominerer BA.5, der allerede har udkonkurreret BA.2, og derfor er det også en formodning, at BA.5 vil udkonkurrere en undervariant af BA.2 som den indiske, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Han frygter heller ikke, at BA.2.75 med nye spikeproteiner umiddelbart kan true vaccinernes effektivitet mod alvorlig sygdom.

Når en person vaccineres, opfatter immunforsvaret antigenet som fremmed. Dette aktiverer immuncellerne, som kaldes T-celler og B-celler.

- T-cellerne forhindrer ikke nødvendigvis infektion, men alvorlig sygdom, og det er også udgangspunktet med den nye mutation, indtil anden data foreligger. Vi skal passe på med at overfortolke de indledende fund, siger Allan Randrup Thomsen.

Fjerde stik som tilbud

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tidligere sagt, at regeringen ikke forventer nogle restriktioner hen over sommeren.

Fra 1. oktober vil alle danskere over 50 år blive tilbudt et fjerde stik med en coronavaccine.

Særligt udsatte grupper har kunnet få et fjerde stik de seneste to uger. Plejehjemsbeboere og andre sårbare bliver tilbudt fjerde stik fra 15. september.

WHO har lige nu i alt syv varianter af covid-19, organisationen holder øje med.