Skyderi i Fields

Ansatte tilbage på job i Fields: - Vi skal prøve bare at lade det blive hverdag igen

Mandag åbnede Fields for første gang siden skyderiet 3. juli. TV 2 var med, da centrets butiksansatte vendte tilbage til arbejdet.

Uden for shoppingcentret Fields på Amager ligger der hundredvis af buketter og visner i solen.

De mange blomster ligger side om side med håndskrevne noter og kort fra de mange, der har været forbi centret for at sende tanker til de mange pårørende til det skyderi, der 3. juli kostede tre mennesker livet og sårede flere.

Klokken 10 mandag vendte den normale hverdag tilbage i centret, der igen åbnede dørene for besøgende. Centret har været lukket siden de tragiske hændelser, men det har dog været muligt for centrets ansatte at vende tilbage i løbet af ugen for at genbesøge butikkerne og hente de ting, de måtte have glemt i flugten fra centret.

Inde i centret blev gitrene rullet op, og butikkerne stod hurtigt klar til at modtage gæster igen som på enhver anden mandag. Sådan da.

Klokken lidt over 10 på genåbningsdagen var der stadig flere pressefolk end besøgende i Danmarks største shoppingcenter. Politiet var talstærkt til stede, og flere vagter end sædvanligt patruljerede gangene som et tryghedsskabende tiltag.

Vi kommer videre

På centrets første sal om hjørnet fra et af de steder, hvor gerningsmanden affyrede skud, ligger e-cigaretforretningen Gejser.

Her har Nicolai Rasmussen åbnet butikken og er klar til dagens kunder. Han var ikke på job i søndags og betegner egentlig dagen i dag som en "standard mandag morgen".

- Jeg kan faktisk ikke mærke så meget forskel. Min kollega, der var på arbejde søndag, har selvfølgelig været tynget af det, der er sket. Men han har også lyst til at komme tilbage, siger han. Umiddelbart tror jeg, det er noget, der kommer til at fylde herude i noget tid, men så tror jeg også, vi kommer videre, siger Nicolai Rasmussen.

Han mener, at det var et rent ulykkeligt tilfælde, at skyderiet fandt sted lige netop i Fields, og derfor frygter han ikke for håndteringen i centret fremover.

Uvirkeligt, at tre mistede livet

Længere nede ad gangen ligger herretøjsforretningen Kaufmann. Her er Martin Christensen på vagt, og i modsætning til Nicolai Rasmussen var han på arbejde sidste søndag, hvor skyderiet fandt sted.

Derfor er denne mandag ikke helt standard for ham. Dog er han helt rolig og tryg, forsikrer han.

- Ellers ville jeg ikke være mødt op her, siger Martin Christensen.

- Men her er da en lidt mærkelig stemning. Da jeg gik forbi blomsterne ude foran, blev jeg mindet om, at tre personer har mistet livet. Det er uvirkeligt, tilføjer han.

Han husker tydeligt, da lyden af det første skud rungede gennem centret, og hvordan folk med det samme gik i panik. Kaufmann ligger ved en trappe, der fører til en udgang, og derfor stormede mange i retning af butikken, da der hørtes skud.

Martin Christensen og de øvrige Kaufmann-ansatte førte så mange folk, de kunne, ud af bagtrappen bag butikken, inden de selv tog flugten. Ifølge ham fulgte personalet den oplæring, de har fået til brandøvelser.

- Det handlede bare om at få folk ud, for vi anede jo ikke, hvad der var ved at ske. Vi blev i butikken i måske tre minutter, inden vi havde fået alle ud, og så kom vi selv ud på den anden side, siger Martin Christensen.

Det, der står klarest i Martin Christensens hukommelse, var de mange børn, der var paniske og blev slæbt afsted af deres forældre. Han husker også den totale forvirring, der opstod ude foran centret, og hvordan en mand ude foran for første gang viste ham et billede af den formodede gerningsmand med et gevær i armene.

Vi skal prøve bare at lade det blive hverdag igen

Martin Christensen, ansat i Kaufmann

Det skal være hverdag igen

Martin Christensen fortæller, at det først gik rigtig op for ham, hvad der var sket, da han kom hjem og så nyhederne om skyderiet. Chokket sad i ham i mange timer, men han kom ovenpå igen efter et par dage.

De ansatte fra Kaufmann og en anden forretning med samme ejer mødtes allerede dagen efter for at tale forløbet igennem og få tilbud om hjælp, fortæller han.

For ham var det mest betryggende dog at møde på arbejde i morges mandag, tale med kollegerne i butikken og mærke, hvordan normaliteten langsomt indfandt sig i den butik, hvor han har arbejdet i fem år.

- Nu skal vi i gang med arbejdet igen, og ellers skal vi prøve bare at lade det blive hverdag igen, siger Martin Christensen.

Der er dog én ting, der har ændret sig for ham siden skyderiet, fortæller han:

- Jeg har lagt mærke til, at når jeg er et nyt sted, lægger jeg altid lige ekstra mærke til, hvor nødudgangene er. Det er det, der har sat sig.