Coronavirus

Smitten stiger på danskernes foretrukne feriedestinationer

I Frankrig er der på bare en uge registreret 880.000 nye smittede.

Flere danskere pakker i disse dage badetøjet og rejser til eksempelvis Spanien, Frankrig eller Grækenland.

Men netop på de destinationer ser man i øjeblikket, at smitten med coronavirus stiger – og det fortsætter den med flere steder i Europa.

Varianterne BA.4 og BA.5 har ført til 880.000 nye smittede på en uge i Frankrig, mens Italien har haft flere end 600.000 nye tilfælde i samme periode, skriver svenske Dagens Nyheter.

Ifølge mediet er smitten i Spanien desuden steget med 30 procent den seneste uge, og tallet er 25 procent i Grækenland.

Men bør man være bekymret, hvis man som dansker rejser på sommerferie i Europa, og skal man tage nogle særlige forbehold?

Ferie i europa

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, skal danskerne ikke være bekymrede, når de tager på sommerferie.

- Flyrejsen og lufthavne er nok der, man i højeste grad bliver eksponeret. Det kan være svært at undgå, men hvis man kører selv, er man lidt mere sikker. Men der er ikke grund til slet ikke at tage på ferie, siger han.

Der er på nuværende tidspunkt registreret 2414 smittede i Danmark, og positivprocenten ligger på 21,02 procent. Men Allan Randrup Thomsen fremhæver, at der ikke er mange, der skal lade sig teste, før det giver en stor procentuel stigning.

- Det antyder måske, at en del af stigningen i smitten skyldes, at folk lader sig teste mere, fordi de er blevet opmærksomme på, at vi har en sommerbølge, siger han.

Det vigtige er, at smitten ikke har omsat sig i antallet af indlæggelser og ikke belaster sundhedsvæsenet.

Også SSI's faglige direktør, Tyra Grove Krause, har givet udtryk for, at der ikke er grund til bekymring over smittetallene herhjemme.

- Stigningen i smittetallene er forventet, for den har vi også set i andre europæiske lande, hvor BA.5 har været dominerende. Eftersom folk ikke længere opfordres til at lade sig teste, medmindre de har alvorligere symptomer, er smitten formentlig langt mere udbredt, end det vi ser her hos os. Vi ser en lille stigning i antallet af indlæggelser nu, men sundhedsvæsnet er på ingen måde belastet af det, sagde hun til Jyllands-Posten.

Ifølge hende kan det være tegn på, at vi er ved at nå toppen af bølgen.

Mest eksponeret i lufthavnen

Tilbage i juni var Verdenssundhedsorganisationen (WHO) også ude at sige, at de forventede en ny bølge med coronavirus i Europa hen over sommeren.

- I takt med at lande over hele Europa har lempet deres coronarestriktioner fra tidligere, vil virussen sprede sig og nå høje niveauer hen over sommeren, lød det fra WHO-chef Hans Kluge i slutningen af juni.

Allan Randrup Thomsen understreger dog, at hvorvidt man bringer smitten med hjem som en souvenir, selvfølgelig afhænger af, hvad man laver på sin ferie.

- Rejser man til nogle af de turistmål med mange mennesker, så vil de i princippet kunne tage smitten med hjem, specielt hvis folk rejser til Frankrig, siger han.

Den mildere, men mere smitsomme Omikron-variant, kaldet BA.5, er den dominerende variant herhjemme. Og det vil være den samme variant, som vi tager med hjem, siger han.

Og fordi vi allerede er i gang med en bølge herhjemme, vurderer han, at det ikke vil gøre den store forskel for smitten.

Hos SSI forventer de, at de kommende ferieuger med nedsat aktivitet vil bremse smitten. Men det er sandsynligt, at vi hen mod slutningen af sommerferien vil se mere smitte, fordi der bliver importeret smitte fra andre lande, siger Tyra Grove Krause til Jyllands-Posten og understreger, at det afhænger af, hvilke varianter der er i omløb til den tid.

Allan Randrup Thomsen råder dog stadig folk til at tænke sig om og tage de samme hensyn, som man tager herhjemme med god håndhygiejne og at holde afstand til folk. Han opfordrer også til at tjekke op på, hvordan man er sikret, hvis man bliver syg i det land, man rejser til.

Det er ikke længere et krav at blive testet for corona. Sundhedsstyrelsen opfordrer dog personer med øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19 at blive testet.