Efter nye fund af PFAS-stoffer – professor frygter for fremtidens generationer

Forhøjede mængder PFAS hos børn kan resultere i flere smitsomme sygdomme, vejrtrækningsbesvær og hospitalsindlæggelser ifølge ekspert.

I dag er de sundhedsskadelige stoffer PFAS – også kendt som evighedskemikalier – så udbredte i miljøet, at ethvert barn i Danmark fødes med dem.

Senest er der blevet fundet PFAS i vandboringer på Fanø, men listen over forurenede områder forventes kun at blive længere.

Og det får professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Philippe Grandjean til at bekymre sig for fremtidens generationer.

For stofferne er under mistanke for at forårsage flere helbredsmæssige problemer, og det bliver kun værre i takt med, at danskerne ophober flere og flere af de svært nedbrydelige stoffer.

- Vi er ikke så bekymret for dem, der allerede er voksne i dag eller de lidt større børn. Det, vi er bekymret over, er, at en del af de her voksne bliver gravide, og så starter den næste generation med de her giftstoffer i kroppen. Det er det, vi vil forebygge, siger han til TV 2.

Og ifølge professoren kan evighedskemikalierne have flere konsekvenser for børn. Det er nemlig især inden fødslen og i de første år, at mennesket er særligt følsomt over for stofferne.

Gift for immunsystemet

I 2021 besluttede Miljøstyrelsen at sænke grænseværdien markant for indholdet af fire bestemte PFAS-stoffer i det danske drikkevand fra 100 nanogram per liter til 2 nanogram per liter.

Det er simpelthen så uheldigt, som det kunne være

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet

Philippe Grandjean fortæller, at grænsen er fastsat ud fra en livslang eksponering, og at det ikke nødvendigvis har en afgørende betydning, at vi drikker vand forurenet med PFAS-stoffer i en afgrænset periode.

Hvad der til gengæld betyder noget er, at kvinderne sender det videre til deres børn. Ifølge professoren trænger de sundhedsskadelige fluorstoffer gennem moderkagen og ophober sig i fosterets vitale organer. Derudover spreder stofferne sig også til modermælken.

- Barnet fødes ikke alene med de her stoffer i kroppen, de får også stofferne i sig med modermælken. Det er simpelthen så uheldigt, som det kunne være, siger han.

Philippe Grandjean tilføjer, at PFAS specielt er gift for immunsystemet og har en negativ indvirkning på alt fra dannelsen af antistoffer til den fysiske udvikling

Risiko for flere sygdomme og indlæggelser

Mere konkret kan forhøjede mængder PFAS hos børn resultere i flere smitsomme sygdomme, flere hospitalsindlæggelser – særligt med lungebetændelse – og større risiko for kroniske sygdomme såsom fedme, type 2-diabetes og sygdomme i skjoldbruskkirtlen.

Helbredseffekter af PFAS

PFAS-stoffer kan være sundhedsskadelige og medføre:

*Forøget risiko for nyrekræft og testikelkræft

*Nedsat vaccineeffekt hos børn

*Forhøjede kolesteroltal

*Forandringer i leverenzymer

*Mindre fald i fødselsvægt

*Øget risiko for højt blodtryk hos gravide

Kilde: CDC

Tidligere har TV 2 for eksempel bragt historien om Kenneth Nielsen fra Korsør, hvis barnebarn i en alder af to år havde været indlagt seks gange, efter at familien i årevis havde indtaget ét af de giftige fluorstoffer gennem oksekødet fra en lokal kogræsserforening.

Philippe Grandjean har selv forsket i PFAS-stoffernes indvirkning på børn, og han fortæller, at de undersøger den skadelige påvirkning ved at kigge på børnenes effekt af klassiske børnevacciner.

- Det, vi ser, er, at jo mere PFAS børnene har været udsat for, desto dårligere virker vaccinerne. Vi finder børn, der har så lidt antistof, at de ikke er beskyttet, selvom de har fået fire vaccinationer. Det er meget uheldigt, for det tyder på, at immunsystemet ikke virker, som det skal.

Professorens forskning strækker sig dog også udover Danmarks grænser, og han er medvirkende til, at USA for nyligt har strammet grænsen markant for det tilladte niveau af PFOS – som hører under PFAS-stofferne.

Dansk grænseværdi kan ændres

Den amerikanske grænseværdi for to af PFAS-stofferne, PFOA og PFOS, er langt under det danske niveau.

Nu gælder det dog først og fremmest om at komme under grænsen på 2 nanogram

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet

Faktisk er det så lavt, at det ligger under det niveau, hvor man kan opdage stofferne i vand med almindelige analysemetoder, fortæller Philippe Grandjean.

Men selvom han står bag noget af den forskning og de beregninger, som det nye amerikanske krav bygger på, mener professoren ikke, at vi skal følge efter amerikanerne lige med det samme.

- Når amerikanerne har sagt, at de vil sænke deres grænseværdi med en faktor 1000, er det fordi, at de siger, at det her er giftigere, end vi troede. Det betyder også, at den danske grænseværdi på 2 nanogram måske ikke er endestationen, siger han og tilføjer:

- Nu gælder det dog først og fremmest om at komme under grænsen på 2 nanogram, og så må vi sænke den senere, hvis det er nødvendigt.

Ifølge Sundhedsstyrelsen bliver PFAS ikke nedbrudt i kroppen, men i stedet bliver det langsomt udskilt. Det udskilles især i urin, men også med afføring og i forbindelse med menstruation og fødsel, oplyser styrelsen på dets hjemmeside.

De skriver yderligere, at man ikke selv kan gøre noget for at øge udskillelsen, og der på nuværende tidspunkt ikke findes dokumenteret behandling, der kan øge udskillelsen.