Samfund

Udvisningsdømte bliver nu flyttet fra en kommune til en anden: - Jeg regner med, at de har styr på det

I Vejle Kommune fik de udvisningsdømte hård medfart, og kontrakten blev ikke forlænget. Nu overflyttes asylansøgere til nordjysk by i stedet.

Inden 31. oktober skal alle beboere have forladt Specialcenter Sandvad i Jelling uden for Vejle.

Det oplyser Udlændingestyrelsen i en pressemeddelelse.

Nyheden vækker lettelse i kommunen, der allerede fra begyndelsen gav asylcentret en hård lokal medfart.

Til gengæld er overflytningen genstand for bekymring længere nordpå, nemlig i den nordjyske by Vrå, hvor centrets beboere fremover skal bo på den private institution Botilbuddet Norden, der netop har vundet styrelsens seneste udbudsrunde.

Borgmester: - Styrelse skulle have været mere klar i spyttet

Det er ikke mere end et lille års tid siden, at flere end 300 af Vejle Kommunes indbyggere en novemberaften var samlet ved et borgermøde.

Mødet foregik i protest over den manglende oplysning fra Udlændingestyrelsen om, hvem asylcentret egentlig skulle huse.

Vi fik besked på, at det var socialt udsatte beboere

Jens Ejner Christensen, borgmester i Vejle Kommune

Gennem flere historier i blandt andet Ekstra Bladet var det kommet frem, at også udvisningsdømte – herunder også kriminelle beboere som mord- eller sædelighedsdømte – skulle huses i lejren. Kun måneder forinden havde meldingen ellers været, at asylcentret skulle tage imod asylansøgere med "særlige behov". Altså blandt andre personer med handicap.

Og afsløringen gjorde flere borgere i kommunen både "bange", "utrygge" og "rystede i deres grundvold", lød det dengang efter borgermødet.

Ifølge Vejle Kommunes borgmester, Jens Ejner Christensen (V), blev de manglende oplysninger begyndelsen på lokalområdets "voldsomme reaktion" mod Center Sandholm.

- Vi fik besked på, at det var socialt udsatte beboere, men der skulle styrelsen (Udlændingestyrelsen, red.) nok have været mere klar i spyttet om, at der rent faktisk var tale om tidligere dømte og nogle med en noget mere hård baggrund, end vi lige troede, siger borgmesteren til TV 2.

Modstanden betød, at lejeaftalen mellem Udlændingestyrelsen og Center Sandholm ikke blev forlænget grundet et manglende flertal i byrådet.

Hvad Jens Ejner Christensen tænker om det faktum, at beboerne nu bliver en sag for Hjørring Kommune i Nordjylland i stedet, har Vejle-borgmesteren ingen kommentarer til.

Nordjysk lokalområde allerede bekymret

Det bliver altså fra efteråret det private Botilbuddet Norden i Vrå, som skal huse beboerne fra Center Sandholm.

Jeg må jo regne med, at der er den sikkerhed og de foranstaltninger, der skal være

Søren Smalbro, borgmester i Hjørring Kommune

Ifølge Udlændingestyrelsen er "kommunen blevet oplyst herom", men den har ifølge borgmester Søren Smalbro (V) ikke været med inde over beslutningen.

Det fortæller han til TV2 Nord.

- Jeg har svært ved at have en holdning til det, for det lyder jo godt nok lidt barskt, men jeg må jo regne med, at der er den sikkerhed og de foranstaltninger, der skal være, siger Søren Smalbro og fortsætter:

- Som udgangspunkt har jeg det sådan, at der er en institution, der har vundet et udbud, og så regner jeg med, at de har styr på det.

Onsdag eftermiddag er der indkaldt til informationsmøde i Vrå på selvsamme adresse, som de udviste asylansøgere skal huses på, og her vil repræsentanter fra Udlændingestyrelsen blandt andet stå til rådighed og besvare borgernes spørgsmål og mulige bekymringer.

Ifølge oplysninger fra TV2 Nord har indbyggerne i Vrå da også tænkt sig at "møde talstærkt op".

Hjørring-borgmesteren udtaler på forhånd, at han "forstår borgernes bekymring", men maner samtidig til ro inden eftermiddagens møde:

- Inden vi ved mere, end vi gør, har jeg det lidt svært med, at der allerede er en lidt hadsk stemning over for det her, for det er mennesker, vi taler om, og jeg vil ikke bare umiddelbart sige, at de skal et andet sted hen, før jeg ved mere, siger han til TV2 Nord.

Flytningen til Vrå sker fra 1. september 2022, og kontrakten er gældende i tre år med mulighed for et års forlængelse.