Skyderi i Fields

Nær relation til anholdt havde adgang til våben, bekræfter skytteforening

Skytteforeningen ved ikke, hvordan den anholdte skulle være kommet i besiddelse af våbnene.

En person med nær relation til den drabssigtede 22-årige formodede gerningsmand fra Fields havde adgang til våben.

Det bekræfter Kastrup-Tårnby Skytteforening over for TV 2.

Skytteforeningen oplyser, at en person med nær relation til den anholdte er mangeårigt medlem af skytteforeningen.

- Denne person har tilladelse til at opbevare våben på sin private bopæl svarende til våben, som gerningsmanden ifølge politiet har været i besiddelse af i forbindelse med skyderiet i Fields, lyder det i en udtalelse fra skytteforeningen til TV 2.

Hvordan den anholdte i givet fald er kommet i besiddelse af disse våben. har foreningen ikke viden om.

Udover ovenstående har Kastrup-Tårnby Skytteforening ikke yderligere kommentarer i sagen.

Over for TV 2 vil Københavns Politi ikke bekræfte, hvorvidt det er et våben fra skytteforeningen, som anholdte var besiddelse af.

- Som det ser ud nu, er våbnene lovlige, men det er ikke nogle, han har haft tilladelse til, lød det fra chefpolitiinspektør Søren Thomassen på et pressemøde mandag.

Fakta: Ti ramt af skud i Fields

I alt ti personer blev 3. juli ramt af skud i Fields.

  • Tre blev dræbt: en 17-årig dansk dreng, en 17-årig dansk pige og en 46-årig herboende russer.
  • Fire blev alvorligt såret: to danske kvinder på 19 og 40 år, en svensk mand på 50 år og en 16-årig svensk pige.
  • Tre blev strejfet af skud og kom lettere til skade: en 15-årig dansk pige, en 17-årig dansk pige og en 45-årig herboende afghansk mand.   

Kilde: Københavns Politi

Tre personer blev dræbt og syv personer såret, heraf fire alvorligt ved skyderiet i Fields, hvor den formodede gerningsmand blev anholdt 13 minutter efter den første anmeldelse indløb klokken 17.35.

Den 22-årige blev anholdt klokken 17.48, hvor han var i besiddelse af en riffel, kniv og ammunition. Det er dog muligt, at der kan være andre gerningsvåben. Politiet ved for eksempel, at manden også har adgang til en pistol.

Poserede med forskellige våben

Før skyderiet i Fields på Amager poserede den formodede gerningsmand med to forskellige våben på sociale medier. Et af de våben, han fremviste, er umiddelbart lig det, han blev filmet med inde i Fields.

Major Jesper Lindgaard er ikke i tvivl om, at det er en Sauer 200 STR, som den formodede gerningsmand poserer med i videoerne.

Han var gennem ti år ansvarlig for uddannelsen af militærets finskytter og har selv ejet en Sauer 200 STR, som ifølge ham er blandt de mest almindelige rifler, man kan finde i skytteforeninger rundt om i landet.

En riffel, som den sigtede 22-årige poserer med, findes i flere udgaver til forskellig ammunition. Den kan både købes med en kaliber .22, som skyder med de mindste patroner. Det er samme størrelse, der bruges i salonrifler til jagt på gnavere og små fugle.

Men den kan også købes med en større kaliber, der bruger samme type ammunition som militære våben – såkaldt grovkaliber.

Og en såkaldt grovkaliber 6.5×55mm eller .308 Winchester/7.62×51mm NATO er i en helt anden farlig liga og formentlig den, som den formodede gerningsmands riffel var udstyret med, vurderer Jesper Lindgaard.

Fængslet i surrogat på lukket afdeling

Den formodede gerningsmand er en 22-årig etnisk dansker, som mandag blev varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling frem til 28. juli.

Manden er sigtet for manddrab, forsøg på manddrab og overtrædelse af Straffelovens paragraf 192 a.

Politiets foreløbige efterforskning tyder på, at han handlede alene.

Motivet er ikke fastlagt, men politiet ser på nuværende tidspunkt ingen tegn på, at der er tale om terror.

Tirsdag klokken 20.00 vil der ved Fields blive afholdt en mindehøjtidelighed for de involverede i skyderiet.