Samfund

Han frygter for sin fremtid efter at have været SAS-pilot i 22 år

SAS mener ikke, at de forsøger at omgå tidligere aftaler gennem nye underselskaber.

Søren Fønss har arbejdet som pilot hos SAS i 22 år.

Allerede som fireårig drømte han om at styre cockpittet. Det var dengang, at SAS stadig var synonym med businessclass og luksus.

Jeg frygter fyringer og ringere arbejdsvilkår

Søren Fønss, pilot hos SAS

Men nu er det især dårlig økonomi og faglige konflikter, der omgærder virksomheden.

Det sidstnævnte er skyld i, at SAS i disse dage er på manges læber. Piloterne i SAS har nemlig valgt at gå i strejke. Det gælder også 52-årige Søren Fønss.

- Jeg frygter fyringer og ringere arbejdsvilkår, siger Søren Fønss om, hvorfor han bakker op om strejken.

For ham er det allerstørste problem, at SAS har oprettet underselskaber, hvori de ansætter de piloter, som blev fyret under coronakrisen – men ifølge Søren Fønss til en lavere løn, end de kom fra.

- Hvis man kan gøre det blandt piloter, er det ret bekymrende for alle andre erhverv, siger han til TV 2.

Hvorfor strejke?

Og det var netop coronakrisen, der lagde kimen til den nye strejke.

Da corona brød ud i hele verden, stod SAS' fly pludselig på landjorden fremfor at flyve.

Derfor blev det aftalt med SAS-piloter, at de kunne blive opsagt for så at have genansættelsesret i en periode på op til fem år – dermed sparede SAS for at udbetale løn i en periode, hvor flyene holdt stille, og selskabet var i økonomiske vanskeligheder.

Men da flyene så småt begyndte at flyve igen, og det krævede piloter, oprettede SAS to datterselskaber, SAS Connect og SAS Link, hvor de ansatte nye piloter på nye overenskomster. Overenskomster, som af Dansk Pilotforening bliver beskyldt for at være billigere.

Det frustrerede de piloter, der blev opsagt under coronakrisen, da de automatisk ikke havde ret til at blive genansat i de nye selskaber – kun i det gamle. Det gjaldt 550 af Søren Fønss' tidligere kolleger.

Over for TV 2 afviser SAS' pressechef i Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji, dog, at selskabets ledelse har brugt datterselskaberne Link og Connect til at omgå den ret til at blive genansat, man aftalte med piloterne for to år siden:

- Genansættelsesretten gælder stadig, men man kan ikke bare overføre den ret og kræve at blive ansat til de samme vilkår i et nyt selskab. Retten gælder i SAS Scandinavia, og der har vi altså ansat piloter, og vi kommer til at ansætte endnu flere, siger Alexandra Lindgren Kaoukji til TV 2.

60.000 kroner

Netop konflikten om SAS’ underselskaber, er det største stridspunkt i den nuværende konflikt, mener Søren Fønss.

52-årige Søren Fønss blev selv degraderet fra kaptajn til styrmand under coronakrisen. Og i stedet for at få sin jobtitel tilbage, da flyene lettede fra landjorden efter to års pause, var der ingen udsigt til, at den ville komme retur.

- Jeg kan godt leve med, at jeg bliver degraderet. Men jeg vil også gerne op igen, når det går godt for virksomheden, siger han.

- Nu ser jeg ikke rigtig nogen udsigt til at blive kaptajn, siger han.

Luftfartsbranchen udvikler sig hele tiden. Der er blandt andet kommet mange konkurrenter til SAS, og udgifterne til brændstof er svingende. Det presser branchen. Er det ikke bare rettidig omhu, at SAS opretter underselskaber?

- Jeg synes, at vi har fulgt med tiden. Da jeg startede med at flyve, fløj vi ikke lige så meget som i dag, men sammenlignet med dengang er vores løn gået ned, siger Søren Fønss.

Han arbejder deltid – det vil sige 75 procent – og tjener 60.000 kroner om måneden. Hvis han arbejdede fuldtid, ville han tjene 80.000 kroner, siger han.

- Ofte er man væk i 3-5 dage af gangen, så det er ikke urealistisk med omkring 100 overnatninger på hotel om året, siger han.

Hvad tænker du om din fremtid i SAS?

- På den korte bane frygter jeg at stå uden arbejde. Men på den lange bane skal jeg nok finde ud af det. Jeg kan godt lide at flyve, men det skal ikke være for enhver pris, siger Søren Fønss.

Forelagt kritikken fra den strejkende pilot understreger SAS' pressechef Alexandra Lindgren Kaoukji, at piloterne i SAS Connect og SAS Link er ansat på danske overenskomster - det er blot sket gennem den konkurrerende fagforening Flyvebranchens Personale Union (FPU).

- Det er ikke dårligere vilkår. Startlønnen er højere hos Connect, og FPU er en veletableret og stor dansk fagforening, der har mange medlemmer. Piloterne flyver på danske vilkår, siger Alexandra Lindgren Kaoukji.