Mink-sagen

Sofie Carsten Nielsen har lagt det "allerstørste pres” på sig selv ved at true med folketingsvalg

De radikales trussel om at trække støtten til regeringen skal ses som en strategi fra partiets side.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal udskrive valg senest 4. oktober – så snart Folketinget er tilbage fra sommerferie.

Vi vil alle sidde og vente i spænding på, hvornår Radikale Venstre trækker støtten til regeringen

Niels Thulesen Dahl, politisk analytiker

Sådan lød det lørdag fra Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre, der reagerede på Minkkommissionens redegørelse.

Meldingen fra Sofie Carsten Nielsen betyder, at der bliver lagt et pres på Mette Frederiksen for at udskrive valg.

Men faktisk har Sofie Carsten Nielsen lagt det ”aller, allerstørste pres” på sig selv.

Det siger Niels Thulesen Dahl, der er politisk analytiker på Jyllands-Posten.

- Vi vil alle sidde og vente i spænding på, hvornår Radikale Venstre trækker støtten til regeringen, siger Niels Thulesen Dahl.

Samtidig kan der nå at ske meget på de tre måneder, der er, til kalenderen siger 4. oktober.

- Hvis politikerne kommer tilbage fra sommerferien, og der er opstået et stort blåt flertal, og de radikale er gået tilbage i meningsmålingerne, vil Radikale Venstre så stå fast, selv om det ser ud til, at de kommer til at tabe magten på rød side, spørger Niels Thulesen Dahl.

En strategisk beslutning

Valg-meldingen fra Radikale Venstre kom, efter at partiets hovedbestyrelse og folketingskandidater havde holdt halvanden times "fortrolig politisk drøftelse" lørdag formiddag.

Her nåede partiet frem til at ”opfordre” Mette Frederiksen til at udskrive valg.

- Der er brug for en ny start, lød begrundelsen.

Men Radikale Venstres pres på Mette Frederiksen er ikke kun politisk – det er også strategisk.

Fordi de radikale besluttede at frede regeringen fra en advokatundersøgelse under den ”fortrolige politiske drøftelse”, var der brug for at sanktionere på en anden måde.

- Der var opstået et stort pres på de radikale – både fra de blå partier og det radikale bagland – om, at noget skulle gøres, siger Niels Thulesen Dahl.

- Partiet havde samtidig brug for at trække fokus væk fra, at de ikke støtter en advokatundersøgelse, siger han.

"Mette F. slap af krogen"

Statsminister Mette Frederiksen (S) kommenterede søndag for første gang kravet fra Radikale Venstre om, at der senest skal udskrives valg 4. oktober, ellers vælter partiet regeringen.

Det gjorde statsministeren over for TV 2, der fangede hende til DGI's landstævne i Svendborg søndag.

- Jeg lytter selvsagt til, hvad partierne siger i Folketinget, og selvfølgelig ikke mindst vores parlamentariske grundlag. Men når det kommer til, hvornår der udskrives valg, så har jeg ingen kommentarer til det, sagde hun.

Hun gentog flere gange, at hun ikke vil kommentere, hvornår der udskrives valg, men at hun lytter til, hvad partierne siger.

Og partierne – nærmere bestemt de blå partier – kommer til at tale meget om, at Mette Frederiksen bør undersøges for lovbrud.

- De blå partier vil frem til valget anklage de røde partier, herunder Radikale Venstre, for at beskytte Mette Frederiksen mod en advokatundersøgelse. De vil stå og sige – retfærdigt eller uretfærdigt – at Mette Frederiksen slap af krogen, og at hun har begået et lovbrud, siger Niels Thulesen Dahl.

- Det kommer de radikale også til at høre for, siger han.