Mink-sagen

Efter skænderi med sin datter indså minkansat, at noget var galt – psykologen var enig

Efter nedlukningen af minkerhvervet rakte flere ud til regionernes beredskaber for at håndtere den livskrise, de stod i.

Pludselig tog det ene ord det andet. Så sprang bomben.

Sådan beskriver Morten Hedegaard fra Nordfyn den episode, som med ét fik ham til at indse, at noget i ham var helt galt.

Det skete en dag i efteråret sidste år, da han skulle i gang med at bygge et kaninbur sammen med sin datter og sit barnebarn. Noget, der skulle være hyggeligt, endte i et voldsomt skænderi og hårde ordudvekslinger.

Morten Hedegaard blev vred på en måde, han ikke plejede. Rystet over situationen kørte han hjem og lagde sig på sofaen.

- Jeg lå bare og stirrede ud i luften. Jeg vågnede samme sted morgenen efter og tænkte: "Der er noget ravruskende galt", fortæller Morten Hedegaard.

Han ringede til sin læge, og to dage senere sad han for første gang i sit liv foran en psykolog.

Hvis ikke jeg var kommet til psykolog, var jeg sgu havnet på den lukkede

Morten Hedegaard, forhenværende driftsleder på minkfarm

Efter i 34 år at have brugt stort set alle vågne timer blandt mink, herunder de seneste 15 år som driftsleder på 3 minkfarme, var en del af hans identitet og selvopfattelse pludselig taget fra ham. Årsagen var Folketingets beslutning om at lukke alle danske minkerhverv som følge af frygten for covid-19-smitte i november 2020.

'Morten Mink', som han igennem mange år blev kaldt af venner og kollegaer, havde ikke længere nogen mink. Knap et år efter nedlukningen var det ved at ødelægge ham.

- Jeg følte, at jeg ikke var noget værd længere. At jeg ikke kunne bruges til noget, fortæller han.

Psykologen konstaterede, at Morten Hedegaard var ramt af en depression.

Og han var langtfra den eneste dansker i minkerhvervet, der er blevet ramt af psykiske problemer efter aflivningerne af alle mink i Danmark.

Flere henvendelser til kriseberedskab

30. juni afleverer Minkkommissionen sin beretning til Folketinget, og derved vil der muligvis snart blive sat punktum i den politiske og juridiske del af minksagen.

Sideløbende må minkavlerne fortsat vente på at få udbetalt størstedelen af deres erstatning for statens tvangsnedlukning af minkfarmene – et arbejde, som først forventes færdigt ved udgangen af 2024.

Men for en del af de danskere, som enten har ejet en minkfarm, eller som Morten Hedegaard har arbejdet på en, har hele forløbet også haft psykologiske konsekvenser.

Glæden mistede vi, da hele erhvervet lukkede ned. Nu skal vi genfinde glæden ved noget nyt

Hanne Kristensen, tidligere minkavler

I Region Nordjylland, hvor langt størstedelen af den danske minkproduktion fandt sted, har det psykosociale beredskab således været i kontakt med mellem 40 og 50 personer fra minkbranchen eller pårørende til personer fra minkbranchen.

Psykiatrien i Region Midtjylland har ligeledes modtaget 14 lignende henvendelser, mens tallet for Region Syddanmark er 15.

Hvor mange avlere, der som Morten Hedegaard ikke ringede til det psykosociale beredskab, men i stedet først senere via egen læge blev henvist til psykolog, har TV 2 ikke fundet tal for.

Minkavler kunne ikke komme ud over frustrationerne

En af dem, der relativt hurtigt ringede til det psykosociale beredskab, er minkavler Hanne Kristensen.

Havde hun ikke fået hjælp tidligt, kunne hun sagtens være endt som Morten Hedegaard, fortæller hun.

- Jeg frygter, at jeg havde fået en depression eller var gået ned med stress, siger Hanne Kristensen.

Sammen med sin mand drev hun en minkfarm i Nordjylland og var stille og roligt i gang med et generationsskifte til deres søn, da nedlukningen blev en realitet.

- Mink er jo i min dna. Det har jeg altid beskæftiget mig med. Så da tæppet blev hevet væk under os, oplevede jeg en frustration, særligt rettet mod myndighederne, siger Hanne Kristensen.

Det betød, at hun og hendes mand hen over spisebordet ofte kunne hidse hinanden op og tale om, hvor forkert alting var. Men de kunne ikke finde ud af at komme videre derfra.

- Jeg manglede nogle værktøjer til at få styr på mine frustrationer og min galde, for vi følte os trådt på, fortæller Hanne Kristensen.

Derfor tog hun kontakt til psykolog Christina Mohr, der som faglig leder i det psykosociale beredskab i Region Nordjylland tilbød samtaler med minkavlerne.

Psykolog: Overbelastning kan give intense følelser

Hanne Kristensen var langtfra den eneste, som kontaktede Christina Mohr efter nedlukningen. Psykologen fortæller, at nogle blev kastet ud i en decideret livskrise, hvilket kan udgøre en risiko for det mentale helbred på længere sigt.

- Nogle har haft et behov for rådgivning i forhold til en bekymring for en nær pårørende, og for andre har vi haft nogle krisestøttende samtaler, siger Christina Mohr.

Ofte handlede henvendelser og samtaler med regionens psykologer om overbelastning og stress hos minkavlerne.

- Vi åbnede vores telefoner, fordi vi gerne ville hjælpe folk tidligt i forløbet for at forebygge, at man kommer til at sidde så meget fast, at man udvikler en depression, angst, tvangstanker eller et misbrug, siger hun.

Flere minkavlere havde svært ved at bevare overblikket og se fremad.

- Samtidig er det meget almindeligt at opleve, at ens følelser skifter meget. Det kan opleves som mere intense følelser af vrede eller at være mere ked af det over ting, end man plejer at være, siger Christina Mohr.

Netop følelserne havde Hanne Kristensen brug for værktøjer til at håndtere – og hjælpen virkede.

Psykologsamtalerne gav hende troen på, at der ventede gode tider forude.

- Jeg har fået nogle værktøjer til at håndtere livet. Det er jo vigtigt at kunne være glad og ikke hele tiden gå og skælde sin familie ud eller sætte sig i et hjørne og bryde grædende sammen, siger Hanne Kristensen.

'Morten Mink' uden mink

Selvom der stadig er dage, hvor Hanne Kristensen falder ned i det, hun kalder et dybt hul, ser både hun og hendes mand nu lyst på fremtiden.

Blandt andet har de åbnet en lille gårdbutik på den gamle minkfarm.

- Glæden mistede vi, da hele erhvervet lukkede ned. Nu skal vi genfinde glæden ved noget nyt, og det kan være svært. Men det kommer, siger Hanne Kristensen.

Også Morten Hedegaard er kommet tilbage på sporet efter omkring 20 samtaler med sin psykolog. Han er taknemmelig for, at han rakte ud til sin læge.

- Hvis ikke jeg var kommet til psykolog, var jeg sgu havnet på den lukkede, siger han.

I dag er Morten Hedegaard raskmeldt og kan igen arbejde fuldtid. Et par timer om ugen skal gå med at slå græs på minkfarmene, og ellers vil han forsøge at få forskellige småjobs rundt omkring.

- Jeg vil fremad. Ud og grave lidt fjernvarme og sådan lidt. Jeg skal nok få tiden til at gå. Nu er jeg i hvert fald fit for fight, siger han.

Og selvom der ikke længere er nogen mink, vil han for altid være 'Morten Mink'.

- Det er jeg heldigvis stadigvæk. Det hænger ved, siger Morten Hedegaard.