Det sidste ord

Uffe Ellemann overrasker i interviewet, der først måtte vises efter hans død

Den tidligere toppolitiker afsluttede sit sidste interview med at synge Louis Armstrongs klassiker 'What a Wonderful World'.

- I see trees of green, red roses too. I see them bloom for me and for you. And I think to myself what a wonderful world.

Sådan lød afslutningen fra nu afdøde Uffe Ellemann-Jensen i tv-programmet 'Det sidste ord'.

Interviewet med tv-vært Mikael Bertelsen blev sendt søndag aften på TV 2, hvor den tidligere udenrigsminister og formand for Venstre leverede en rørende og overraskende afskedssalut i form af en sang.

Uffe Ellemann-Jensen, der døde søndag 19. juni og blev 80 år, valgte til allersidst i programmet at synge samtlige vers af den amerikanske jazzmusiker Louis Armstrongs evergreen fra 1967 'What a Wonderful World'.

I det særlige interview, som skulle sendes efter hans død, fortalte Uffe Ellemann-Jensen de sidste ord til tv-værten Mikael Bertelsen om sit virksomme liv, som han i høj grad viede til politik.

Til allersidst i programmet forlod Mikael Bertelsen studiet, så hovedpersonen kunne få det sidste ord helt for sig selv. Uffe Ellemann-Jensen kiggede længe ind i kameraet og sagde så:

- Tak, fordi I gad høre på mig nok en gang. Jeg vil gerne slutte i den positive ende, lød det fra politikeren, inden han brød ud i sangen, der varede cirka to minutter.

Stort afsavn til familien

Lykke Friis, direktør for Tænketanken EUROPA, kalder over for TV 2 den overraskende afslutning fra sin mangeårige ven for "dybt rørende".

- Tænk at have det overskud helt til det sidste, lyder det.

Lykke Friis hæfter sig især ved, at Uffe Ellemann-Jensen var mere følelsesladet end tidligere omkring familien i sit sidste interview.

Ifølge TV 2s politiske kommentator Peter Lautrup-Larsen var det timelange interview vanvittigt spændende. Ikke mindst fordi Uffe Ellemann-Jensen var hudløs ærlig omkring de store afsavn fra familien og den belastning, karrieren som toppolitiker gennem mange år medførte.

Men den nu afdøde politiker ærgrer sig ikke over sine valg, fortæller han i programmet.

- Jeg vil ikke sige, at jeg fortryder det, for så skulle jeg helt have ladet være med at blive politiker. Men jeg er ked af det.

Programmet 'Det sidste ord' blev første gang vist i 2020 med komponist og musiker Bent Fabricius-Bjerre som medvirkede.

Det Kgl. Bibliotek har indgået en aftale med TV 2 og Mikael Bertelsen om at bevare en række samtaler med markante danskere, som først må vises efter hovedpersonens død.

Uffe Ellemann-Jensen bliver tirsdag klokken 12.00 bisat ved Holmens Kirke i København.

Se 'Det sidste ord med Uffe Ellemann-Jensen' på TV 2 PLAY