Herlufsholms hemmeligheder

Ny bestyrelsesformand på Herlufsholm har ikke set afslørende dokumentar

Herlufsholm Skole har fået ny bestyrelsesformand.

Herlufsholm har mandag fået ny bestyrelsesformand, og det bliver den tidligere højesteretsdommer Jon Stokholm.

Han får nu til opgave at sammensætte en ny bestyrelse, efter at Torben von Lowzow trak sig fra posten som bestyrelsesformand lørdag.

Det skete i kølvandet på TV 2s dokumentar 'Herlufsholms hemmeligheder', hvor tidligere elever fortalte om en kultur præget af vold, grov mobning og seksuelle krænkelser.

Til TV 2 siger Jon Stokholm, at han har påtaget sig hvervet som bestyrelsesformand, da han anser Herlufsholm som en vigtig samfundsinstitution af historisk betydning.

Dokumentaren, der fik kritikken af skolen til at rulle, har Jon Stokholm dog ikke set.

- Jeg ser ikke fjernsyn, og jeg fik opgaven fra halvandet døgn siden. Men jeg har læst rigeligt i medierne, så jeg har selvfølgelig holdt mig orienteret. Og jeg vil selvfølgelig se dokumentaren, siger Jon Stokholm.

Frisk pust udefra

Jon Stokholm har ikke selv gået på Herlufsholm, og det ser han som en styrke:

- Jeg har ingen tilknytning til skolen, og det er måske også en kvalifikation. Jeg kommer med et frisk, nyt og helt uafhængigt syn på skolen.

Den nye bestyrelsesformand vil ikke svare på, om han synes, den gamle bestyrelse på Herlufsholm fejlede.

- Det må man spørge den om, og de har selv vurderet, at de ikke var de rette til at føre skolen videre.

Selv er han optaget af at sikre en skole, der lærer unge mennesker at have kritisk sans, frisind, åbenhed, tolerance, inklusion og fællesskab.

- Bliver man alt for individualistisk, går det ikke, siger den nye formand.

- Hvordan harmonerer de værdier med, hvad kritikken af skolen og hvad dokumentaren afslørede?

- Det harmonerer ikke, og derfor må vi formulere et nyt værdigrundlag.

Forstår godt kronprinsparret

- Hvad tænker du om, at nogen, herunder kronprinsparret, trækker deres børn ud af skolen?

- Det er da helt forståeligt.

- Det er vel ikke noget godt udgangspunkt?

- Nej, derfor er det også vores opgave at rette op på situationen og erkende, at vi er i en turn-around. Men det er klart, at alle forældre må gøre sig sine tanker. Det understreger bare alvoren i opgaven, siger Jon Stokholm.

Hvad er det vigtigste at rette op på i din optik?

- Skolens kultur. Det er der, problemet er. Det må vi ikke glemme. Turn-arounden skal laves uden at prisgive den juvel, vi har i det faglige niveau.

Jon Stokholm vil arbejde hurtigt med henblik på valg af en ny bestyrelse.

I den proces vil han lægge vægt på, at de fremtidige bestyrelsesmedlemmer har en betydelig pædagogisk forståelse, indsigt og gennemslagskraft.

Jon Stokholm gjorde tjeneste som dommer i Højesteret i perioden 2003-2021.

Alvorlig kritik fik bestyrelse til at trække sig

Den tidligere bestyrelse trak sig lørdag, efter at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) rettede alvorlig kritik mod både bestyrelsen og skolen i en foreløbig undersøgelse.

Her skrev STUK, at der er foregået alvorlige brud på loven, at skolen ikke har overholdt sin oplysningspligt, og at bestyrelsen ikke har levet op til sit ansvar i forhold til varetagelse af opgaver.

Blandt andet har skolen registreret ti sager med brud på ordensreglementet i perioden august 2021 til februar 2022, oplyser STUK.

Det er i samme periode, som prins Christian har været elev på skolen. Disciplinærsagerne fik i samme ombæring Kronprinsparret til at trække prins Christian ud af Herlufsholm Kostskole, og samtidig meddele at prinsesse Isabella alligevel ikke vil starte på Herlufsholm.

Undersøgelsen fra STUK blev igangsat, efter TV 2 viste dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder', hvor tidligere elever fortalte om en kultur præget af vold, grov mobning og seksuelle krænkelser.

I forbindelse med undersøgelsen er der blevet varslet en række sanktioner, som blandt andet indebærer, at skolen skal tilbagebetale statslige tilskud, som den har modtaget fra 8. december sidste år og frem.