Mink-sagen

Minkavlere forsøgte at skjule mulig coronasmitte – nu har de fået 150 millioner skattekroner

Enhedslisten kalder det horribelt, at de fire minkavlere nu får millioner af kroner i erstatning.

Fire tidligere minkavlere, som alle er blevet afsløret i forsøg på at skjule mulig coronasmitte på deres minkfarme, har indtil nu fået udbetalt næsten 150 millioner kroner i kompensation.

Det viser tal fra Fødevarestyrelsen.

Tre af minkavlerne blev i TV 2-dokumentaren 'Minkfarmens skjulte smitte' afsløret i blandt andet at undlade at coronateste samt at bytte prøver fra muligvis smittede dyr ud med prøver fra raske, aflivede dyr.

DR har tidligere beskrevet, hvordan den fjerde avler forsøgte at skjule coronasmitte på sine farme.

Det foregik på et tidspunkt, hvor pandemien var ude af kontrol, og ingen danskere endnu var vaccineret.

Vi prøvede jo at holde det skjult

Samlever til minkavler Klaus Hermansen

De 150 millioner kroner er blandt andet uddelt som kompensation for de skind, som ikke kunne sælges på grund af risiko for coronasmitte. Dengang – i efteråret 2020 – fik avlerne langt flere penge i erstatning for skind fra mink, der var smittefri.

Beløbene er kun foreløbige, og alle fire avlere kan forvente at få yderligere erstatning i de kommende år.

Enhedslisten kalder det “horribelt”, at de fire minkavlere har fået en millionerstatning.

- Vi stod i en situation (i efteråret 2020), hvor ældre døde på plejehjemmene, fordi smitten spredtes. Det er jo fuldstændigt uacceptabelt og amoralsk, at der er avlere, som alene af hensyn til egne økonomiske interesser var villige til at risikere både samfundsøkonomi og folkesundhed, siger sundhedsordfører i Enhedslisten Peder Hvelplund.

Minkavler har fået 93 millioner – benyttede sig af "kreativ metode"

I den kommende uge venter afgørelsen fra Minkkommissionen, og et lækket udkast af kommissionens beretning, som Weekendavisen har set, har skabt forventninger om en hård kritik af regeringen.

Sideløbende med Minkkommissionens arbejde er udbetalingerne af erstatning allerede i fuld gang. Foreløbigt har Fødevarestyrelsen således udbetalt i alt 6,4 milliarder kroner i kompensation til minkavlerne for blandt andet minkskind, tempobonus og nedlukningserstatning.

I alt er der udbetalt erstatning til omkring 1000 minkvirksomheder.

Men som TV 2 nu kan dokumentere, har mindst fire af disse minkavlere på forskellig vis forsøgt at skjule, at der var smitte på deres farme.

En af disse avlere var Niels Christian Poulsen fra No nær Ringkøbing i Vestjylland, som var en af Danmarks største minkavlere indtil nedlukningen af minkerhvervet i november 2020.

Han har indtil videre fået udbetalt 93 millioner skattekroner i erstatning og er dermed en af de avlere, som foreløbigt har fået udbetalt mest.

Men i marts 2021 kunne Danmarks Radio fortælle, at Niels Christian Poulsen i et interview lavet af to journaliststuderende i efteråret 2020 indrømmede, at han benyttede sig af en såkaldt “kreativ metode”, når han skulle indsende coronaprøver af sine mink til myndighederne.

- Det er da rigtigt, at vi har da sendt et hold prøver ind, hvor det var den kreative måde, hvor vi siger, de er jo i zone, de skal aflives, det giver simpelthen ikke mening at få dem erklæret smittet. De var jo dødsdømt på det tidspunkt, sagde Niels Christian Poulsen i interviewet med de studerende.

En metode, der foregik ved at teste døde mink, som avlerne i forvejen vidste ikke var smittet med covid-19.

Testede mink, de vidste ikke var smittet

I interviewet, som er optaget på lyd, og som TV 2 også er i besiddelse af, beskriver Niels Christian Poulsen og hans søn, Henrik Poulsen, den kreative metode.

Henrik Poulsen er ligeledes minkavler og har indtil videre modtaget 7,5 millioner kroner i erstatning fra staten.

I TV 2s dokumentar 'Minkfarmens skjulte smitte' uddyber Henrik Poulsen i interviewet med de journaliststuderende:

- Vi er rædde for at miste hele vores livsværk. I og med at vi skal sende nogle tests ind af vores dyr fra vatpindeprøven fra svælget, så kan man godt blive fristet til at tage testen på nogle dyr, man allerede har testet en gang og er sikker på, ikke har covid, siger Henrik Poulsen i interviewet.

Han forklarer videre:

- Nogle gange dykker vi lidt længere ned i fryseren og tager prøver af nogle dyr der.

Men det er lidt farligt for dig at snakke om?

- Ja, det er det. Det kan være meget farligt for mig. Det kan jo være skræmmende for hele erhvervet, hvis det kommer ud jo. Så det skal man passe på med, siger Henrik Poulsen.

Han fortæller videre om årsagen til, at han og andre minkavlere benytter sig af metoden:

- I den situation, vi står i nu, føler vi os virkelig trådt på og pisset ned ad ryggen. Det gør, at de ser modstand fra vores side og kreative løsninger, siger Henrik Poulsen.

Samlever til minkavler: Vi prøvede at holde det skjult

Den tredje minkavler, TV 2 har kigget nærmere på, er Klaus Hermansen, ejer af Bøgballe Mink nær Vejle.

Han har indtil nu fået 22,7 millioner kroner i erstatning.

I dokumentaren 'Minkfarmens skjulte smitte' møder TV 2 minkavlerens samlever, som åbent fortæller, hvordan de på Klaus Hermansens minkfarm undlod at fortælle myndighederne, at besætningen var smittet.

- Så havde de jo lukket det hele ned. Pelseriet og det hele. Så vi prøvede jo at holde det skjult, siger samleveren.

Hun fortæller blandt andet, at minkvirksomheden ikke fulgte myndighedernes anvisning om, at deres døde mink skulle køres ud til massegravene, hvor mange millioner smittede mink blev begravet.

- Vi fulgte jo ikke helt ordren, vel. For vores dyr skulle jo egentlig have været oppe i den der massegrav. Men vi ville så gerne sælge de skind, så det fik en ordentlig afslutning, siger hun.

Minkavler Klaus Hermansens samlever forklarer TV 2s reporter, at man på deres minkfarme ikke fulgte ordren om, at deres mink skulle være sendt i massegravene. Video: Jonas H. R. Moestrup

Selvom myndighederne forsøgte at ringe til minkfarmen, tog de ikke telefonen, forklarer samleveren:

- Vi blev kimet ned hele tiden. Men altså, det er jo ikke ulovligt ikke at tage telefonen, så vi tog den ikke.

Ifølge samleveren begyndte medarbejderne at ringe til farmen og fortælle, at de var blevet smittet med covid-19.

- De blev smittet af dyrene. Og så skulle vi igen finde nye medarbejdere, fortæller hun.

Så kom der nye medarbejdere?

- Ja. Og så blev de også smittet.

- Vi sagde også til medarbejderne: “Lad være med at sige det her.” For så var vi godt klar over, at så blev vi jo lukket ned, siger samleveren.

Samleveren til minkavleren Klaus Hermansen forklarer, hvordan deres medarbejdere i november 2020 testede positiv for corona, hvorefter farmen hyrede nye medarbejdere ind. Video: Jonas H. R. Moestrup

Hollænder sendte smittede dyr til pelsning

Den fjerde avler er hollænderen Jos van Deurzen, som ejer flere minkfarme i Danmark.

Indtil nu har han fået udbetalt 24,6 millioner kroner i erstatning.

En af Jos van Deurzens farme blev i efteråret 2020 omfattet af en smittezone, og derfor skulle minkene aflives og sendes til begravelse i massegravene.

Alligevel opdagede politiet, at en lastbil lastet med mink fra en af Jos van Deurzen minkfarme var på vej mod et pelseri – og ikke mod massegravene, som de ellers skulle.

En ansat på Jos van Deurzens farme, som TV 2 kender identiteten på, men som af frygt for repressalier ikke ønsker at stå frem med navn, fortæller, at minkene på farmen var smittet.

Derfor risikerede de ansatte på pelseriet at blive udsat for covid-19, når minkene ankom.

Kilden fortæller, at man fortsatte med at sende mink til pelsning, efter at han selv som beboer på farmen var konstateret smittet.

- Der kommer så et hold mere på seks rumænere og en aflivningsvogn mere, så de virkelig kan komme til at aflive. Og så kommer der to udenlandske lastbiler, fortæller kilden.

SSI: - Det er dybt uetisk

Faglig direktør i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause har set TV 2s dokumentation.

Om Henrik Poulsens kreative metoder i forbindelse med test af mink siger hun:

- Det er dybt uetisk, fordi det ikke er en opfordring, vi er kommet med for at genere minkarbejderne. Der var et stort potentielt folkesundhedsproblem i den smitte, der skete på minkfarmene.

Om udtalelserne fra Klaus Hermansens samlever siger Tyra Grove Krause:

- Når man tænker på, hvad vi ikke gør for at beskytte sundhedspersoner mod at blive smittet, når vi behandler syge patienter, så er det jo tankevækkende, at man her siger, at det er okay, man får nye medarbejdere ind, som så bliver smittet. Så det står meget i kontrast til alt, hvad jeg arbejdede for i den periode, at nogen har håndteret det så lemfældigt.

Minkavlere ønsker ikke at stille op til interview

Enhedslistens Peder Hvelplund siger, at han vil gå videre med sagen:

- Jeg kommer til at spørge ministeren, hvorvidt der er en mulighed for at sikre, at de her avlere ikke får udbetalt erstatning, og så bliver vi selvfølgelig nødt til at se reglerne efter, så vi kan sikre, at vi ikke kommer til at stå i en tilsvarende situation.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) ønsker ikke at stille op til interview, men henviser i en mail til de ansvarlige myndigheder:

- Jeg har en klar forventning om, at myndighederne er opmærksomme på – ikke bare her, men i alle sager – om der er udbetalt uberettiget kompensation, skriver han.

TV 2 har forsøgt at få et interview med Niels Christian Poulsen og Henrik Poulsen, men de ønsker ikke at stille op til interview.

Jos Van Deurzen er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelser.

Heller ikke Klaus Hermansen har ønsket at stille op til interview.

Ny forklaring fra minkavler

I forbindelse med TV 2-dokumentaren 'Minkfarmens skjulte smitte' afviste minkavler Klaus Hermansen at svare på TV 2s spørgsmål.

Han ønsker stadig ikke at stille op til interview med TV 2, men har via foreningen Danske Minkavlere sendt et skriftligt svar i to e-mails.

Her fremgår det, at Klaus Hermansen ikke deler sin samlevers opfattelse af, hvad der er sket og kalder hendes forklaring en ”rodebutik”.

Klaus Hermansen afviser, at ansatte på hans farme blev smittet, uden at myndighederne blev informeret, og at han dermed skulle have forsøgt at skjule smitten. Men han kan ikke afvise, at der kan have været ”hjælpere” på farmene, som blev testet positive.

Yderligere afviser han, at han har undladt at tage telefonen, når myndighederne ringede.

Klaus Hermansen forsikrer desuden, at der – frem til at hans farme kom i aflivningszonen – kun blev pelset raske mink på hans pelserier.

Minkavlernes formand, Tage Pedersen, siger til TV 2, at han tager afstand fra minkavlere, som bevidst har snydt eller forsøgt at snyde myndighederne. Men han ønsker ikke at kommentere de enkelte sager.

- Jeg kender kun sagerne gennem medierne. Derfor svarer jeg ikke på, hvad jeg synes om dem, siger han.