Herlufsholms hemmeligheder

Herlufsholms rektor beklager over for kronprinsparret

Herlufsholms konstituerede rektor fortæller, at skolen ønsker ro til at rette op på de kritisable forhold.

Herlufsholm Skole beklager det pres, kronprinsparret har været udsat for i forbindelse med den enorme medieomtale af skolen siden maj.

Det siger skolens konstituerede rektor, Martin Arvedlund, i en skriftlig udtalelse til Ritzau.

Den midlertidige rektor ærgrer sig over, at kronprinsparrets ældste søn, prins Christian, er blevet meldt ud af skolen. Men han har fuld forståelse for parrets beslutning som følge af den kritik, Herlufsholm har modtaget fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, siger han.

Martin Arvedlund fortæller, at skolen nu håber at få ro til at rette op på forholdene.

- Vi ønsker ro om skolen, herunder alle vores elever og ansatte, så vi får mulighed for at bruge vores tid og energi på at følge vores mange iværksatte tiltag til dørs og dermed sikre bedre trivsel for eleverne, siger den konstituerede rektor, siger han til Ritzau.

Han tilføjer, at de forhåbentlig snart kan offentliggøre en ny bestyrelse samt en ny rektor.

TV 2 har været i kontakt med den konstituerede rektor for at få en uddybende kommentar. Det har han ikke ønsket.

Kronprinsparret reagerer efter voldsom kritik

Søndag meddelte kronprinsparret på Facebook, at de trækker deres ældste søn, prins Christian, ud af Herlufsholm Kostskole.

Samtidig oplyste parret, at prinsesse Isabella ikke vil starte på skolen efter sommerferien. Det var ellers planen, at hun skulle være begyndt i 9. klasse.

- Det har været en svær proces for os som familie, men på baggrund af det samlede billede og vores særlige position som kronprinspar har vi valgt, at prins Christian stopper på Herlufsholm, og at prinsesse Isabella ikke starter i 9. klasse på skolen efter sommerferien.

Det ligger endnu ikke fast, hvad de to børn skal efter sommerferien.

Beslutningen kommer i kølvandet på, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) i denne uge rettede en voldsom kritik mod Herlufsholm i et udkast til en partshøring. En kritik, der også har fået bestyrelsen på skolen til at gå af.

I udkastet skriver STUK, at der er foregået alvorlige brud på loven, at skolen ikke har overholdt sin oplysningspligt, og at bestyrelsen ikke har levet op til sit ansvar i forhold til varetagelse af opgaver.

Blandt andet har skolen registreret ti sager med brud på ordensreglementet i perioden august 2021 til februar 2022, oplyser STUK. Det er samme periode, som prins Christian har været elev på skolen.

Nye tiltag

Foruden kronprinsparrets udmeldelse af deres børn er afsløringerne af forholdene på Herlufsholm mundet ud i, at den daværende rektor er blevet afskediget, og at bestyrelsen er trådt af.

Derudover har skolen bebudet en række tiltag. Blandt andet bliver en ordning, hvor udvalgte ældre elever har et ekstra ansvar for de yngre, afskaffet.

Også ordningen med sovesalene ændres. Dermed kan alle elever fremover sove på eget værelse.

Desuden udvides skolens ledelse med en ekstra medarbejder. Den pågældende vil få til opgave at stå for arbejdet med trivsel på skolen.