Det sidste ord

Engell om kommentar til Mette F.: Uffe Ellemann havde et sidste kort i ærmet

Den afdøde politiker mener ikke, at Danmarks nuværende statsminister er blandt de bedste.

I sit sidste interview sætter tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen ord på hvilke statsministre, der har været bedst i hans levetid.

Den afdøde politiker bliver i tv-programmet 'Det sidste ord' interviewet af tv-vært Mikael Bertelsen, og her fremhæver han tre personer: Anders Fogh Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen samt Helle Thorning-Schmidt.

I det særlige interview, som skulle sendes efter hans død, sender Uffe Ellemann-Jensen samtidig en stikpille til den nuværende statsminister, Mette Frederiksen (S), i forbindelse med sin rangering.

Du nævner ikke Mette Frederiksen?

- Nej, lyder svaret prompte.

Nogle vil sige, du er inhabil?

- Man kan godt være inhabil og alligevel vide, hvad man taler om, fastslår Uffe Ellemann-Jensen.

Mette Frederiksen er uden tvivl noget af det værste, Uffe har oplevet i Statsministeriet

Hans Engell, politisk kommentator

Brød sig ikke om Mette F.'s stil

Det undrer ikke politisk kommentator Hans Engell, at Uffe Ellemann-Jensen i tv-programmet ikke fremhæver Mette Frederiksen.

For statsministeren repræsenterer alt det, som Venstre-manden ikke brød sig om.

- Det handler meget om Mette Frederiksens stil og facon. Den orden og stramme styring, som vi især har set under coronakrisen, den har Uffe ikke brudt sig om, siger Hans Engell til TV 2.

Den tidligere forsvars- og justitsminister mener, at det er en 'Uffe Ellemann-classic' at lange ud efter en af sine kollegaer på dødslejet.

- Uffe ville ikke være Uffe, hvis han ikke frem til det allersidste havde et par kort oppe i ærmet og nogen, han kunne give 'et dask', forklarer Hans Engell.

Han mener, at Mette Frederiksens måde at lede og regere landet på er faldet Uffe Ellemann-Jensen for brystet, da han som person og politiker selv var en oprører og anarkist.

- Mette Frederiksen er uden tvivl noget af det værste, Uffe har oplevet i Statsministeriet. Og det skyldes ikke kun, at hun er konkurrent til sønnen Jakob Ellemann, siger den politiske kommentator.

Ellemann om Fogh: En stivstikker

Uffe Ellemann-Jensen fremhæver i interviewet i særdeleshed sine partifæller Anders Fogh og Lars Løkke som kompetente statsministre.

Den tidligere Venstre-mand, som var Danmarks udenrigsminister gennem mere end ti år, mener dog, at Anders Fogh kunne være "en møgirriterende stivstikker".

- Men han var knageme dygtig og håndfast. Han lagde sine planer. Respekt for det, lyder det fra den afdøde politiker.

Desuden kritiserer Uffe Ellemann-Jensen måden, hvorpå Anders Fogh droppede ud af toppen af dansk politik i 2009. I hans optik stak Anders Fogh pludselig af for at blive NATO-generalsekretær – netop mens den internationale finanskrise var i gang.

Fremhæver socialdemokrat

Lars Løkke Rasmussen bliver rost af den nu afdøde politiker.

- Lars Løkke var god, så længe han havde mulighed for at føre sin politik igennem.

Samtidig tog Løkke i Uffe Ellemann-Jensens optik et nødvendigt opgør med efterlønnen og fik gennemført en række reformer på sundhedsområdet – især før Lars Løkke fik nøglerne til statsministeriet. Reformer, som Uffe Ellemann-Jensen – og andre danskere – har nydt godt af, lyder det.

Helle Thorning-Schmidt var i min optik en fremragende statsminister

Uffe Ellemann-Jensen, tidligere udenrigsminister

Uffe Ellemann-Jensen fremhæver måske noget overraskende også socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt.

- Hun var i min optik en fremragende statsminister. Hun var passende udoktrinær og havde et godt blik for de internationale vilkår, lyder skudsmålet.

Han kalder det urimeligt, at Helle Thorning-Schmidt efterfølgende er blevet lagt for had i dele af sit eget parti.

Reddet af 176 færøske stemmer

Uffe Ellemann-Jensen nåede aldrig selv at blive statsminister. I 1998 tabte han et meget tæt valg til Socialdemokratiets Poul Nyrup Rasmussen.

Blot 176 stemmer på Færøerne skilte ham fra nøglerne til Statsministeriet, men nederlaget og den snævre afgørelse skulle paradoksalt nok vise sig at komme ham til gode på sigt.

For Uffe Ellemann-Jensen led af nogle hjerteproblemer, som for alvor markerede sig i de kommende år. Han indrømmer, at valgnederlaget gav ham "en del ekstra år at leve i".

- Hvis jeg var blevet statsminister, var jeg nok død af det. Så havde vi slet ikke haft den her snak, fortæller Uffe Ellemann-Jensen i programmet.

Dermed reddede rivalen Poul Nyrup indirekte Uffe Ellemann-Jensens liv.

- Ja, det kan du godt sige, forklarer hovedpersonen i tv-programmet.

Uffe Ellemann-Jensen døde søndag 19. juni i en alder af 80 år. Han bliver bisat ved Holmens Kirke i København tirsdag 28. juni klokken 12.00.

Se 'Det sidste ord med Uffe Ellemann-Jensen' på TV 2 PLAY.