Herlufsholms hemmeligheder

Tilsyns kritik af Herlufsholm er uden fortilfælde, siger professor

Lørdag aften meldte bestyrelsen på Herlufsholm ud, at de alle træder tilbage.

Den voldsomme kritik som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) retter mod Herlufsholm Kostskole i et nyt udkast til partshøring er uden fortilfælde.

Det siger Peter Allerup, der er professor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet.

- De elementer, der ligger til baggrund for kritikken, er dybt alvorlige, og jeg har ikke set det før, fortæller han til TV 2.

STUK peger blandt andet på, at der er foregået alvorlige brud på loven, at skolen ikke har overholdt sin oplysningspligt, og at bestyrelsen ikke har levet op til sit ansvar i forhold til varetagelse af opgaver.

Herlufsholm Kostskole har indtil 8. august til at komme med et modsvar på partshøringen, hvorefter STUK vil træffe en afgørelse i sagen. Peter Allerup regner dog med et forudsigeligt svar, hvor skolen vil afvise, hvis ikke al kritik, så store dele af den.

- Jeg er dødsikker på, at ikke alene er der nogle forældre, der kigger med, men der er specielt to forældre, som er meget optaget af, hvordan det svar til udkastet ser ud, siger han og henviser til kronprinsparret.

Kongeliges fremtid på skolen er usikker

Kronprinsparrets 16-årige søn, prins Christian, har gået på Herlufsholm siden august sidste år, og efter planen skal 15-årige prinsesse Isabella begynde i 9. klasse på skolen efter sommerferien.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har tidligere udtalt, at de vil have belyst forholdene yderligere, inden de træffer en beslutning om deres børns fremtid på skolen.

Men på baggrund af STUKs kritik vurderer Peter Allerup, at parrets børn ikke møder ind til skolestart efter sommerferien.

- Sådan som jeg ser det, vil jeg vurdere, at kritikken er så alvorlig, at jeg dårligt nok tror, at jeg ville vente på, der kommer et modsvar, siger han.

Bestyrelse trækker sig

I kølvandet på STUKs kritik har hele bestyrelsen på Herlufsholm valgt at trække sig. Det meddelte de lørdag aften.

I en pressemeddelelse udgivet på skolens hjemmeside skriver skolen, at arbejdet med at få valgt en ny bestyrelse er sat i værk.

Men allerede nu erklærer de sig uenige i STUKs fund:

- Bestyrelsen er ikke enig i STUKs udkast til afgørelse og varslede sanktioner. Høringsskrivelsen vil blive besvaret af skolens ledelse og den nye bestyrelse. Bestyrelsen og skolens ledelse har valgt at offentliggøre partshøringsudkastet på skolens hjemmeside, står der.

Herlufsholm har gennem de seneste uger været udsat for stor bevågenhed, efter at TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder' rullede over skærmen i starten af maj.

I dokumentaren stod en række tidligere elever frem og fortalte om grov mobning, vold og seksuelle krænkelser på skolen.