Herlufsholms hemmeligheder

Kronprinsparret trækker prins Christian ud af Herlufsholm

Kronprinsparret er tidligere blevet kritiseret for ikke at reagere på de mange voldsomme beretninger, der er kommet frem om Herlufsholm Kostskole.

Kronprinsparret har valgt at trække deres ældste søn, prins Christian, ud af Herlufsholm Kostskole. Det skriver Kongehuset i et opslag på Facebook søndag eftermiddag.

Samtidig oplyser parret, at prinsesse Isabella ikke vil starte på skolen efter sommerferien. Det var ellers planen, at hun skulle være begyndt i 9. klasse.

- Det har været en svær proces for os som familie, men på baggrund af det samlede billede og vores særlige position som Kronprinspar har vi valgt, at Prins Christian stopper på Herlufsholm, og at Prinsesse Isabella ikke starter i 9. klasse på skolen efter sommerferien.

Det ligger endnu ikke fast, hvad de to børn skal efter sommerferien.

- Vi vil i løbet af sommeren sammen med vores børn tage en beslutning om deres fremtidige skolevalg, skriver kronprinsparret i opslaget og tilføjer:

- Med tanke på de mange elever, der fortsætter på Herlufsholm, er det vores håb, at skolen nu får mere ro til at sikre de nødvendige ændringer, og det lykkes at skabe en kultur, hvor alle kan trives og føle sig trygge.

Reagerer efter voldsom kritik

Beslutningen kommer i kølvandet på, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) i denne uge rettede en voldsom kritik mod Herlufsholm i et udkast til en partshøring. En kritik, der også har fået bestyrelsen på skolen til at gå af.

I udkastet skriver STUK, at der er foregået alvorlige brud på loven, at skolen ikke har overholdt sin oplysningspligt, og at bestyrelsen ikke har levet op til sit ansvar i forhold til varetagelse af opgaver.

Blandt andet har skolen registreret ti sager med brud på ordensreglementet i perioden august 2021 til februar 2022, oplyser STUK. Det er samme periode, som prins Christian har været elev på skolen.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary skriver på Facebook, at spørgsmålet om deres børns skolefremtid har fyldt meget i den seneste tid. Og netop, fordi det har bragt familien i en svær situation, har kronprinsparret holdt fast i, at beslutningen skulle "træffes på et oplyst grundlag."

- Det grundlag har vi nu, skriver de og henviser til STUK's partshøring.

Afværger krise

Den mere end 400 år gamle kostskole udenfor Næstved kom i søgelyset efter TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder', der skildrede et miljø med både fysiske og seksuelle overgreb og grov mobning.

Kort efter dokumentaren blev sendt, reagerede kronprinsparret på Instagram og kaldte afsløringerne for "hjerteskærende", ligesom de skrev, at de ville følge de ændringer, der var "åbenlyst nødvendige".

Men mange har ment, at kronprinsparret har været for længe om at reagere, og især kronprinsesse Mary er blevet mødt med løftede øjenbryn på grund af hendes rolle som formand for MaryFonden, der kæmper mod mobning.

- Det er den eneste kloge beslutning, de kunne tage på nuværende tidspunkt, og helt klart en ting, der kan afværge den her krise for Kongehuset, som var under opsejling, siger Lars Hovbakke Sørensen, der er ekspert i Kongehuset, til TV 2.

I en pressemeddelelse har den netop afgåede bestyrelse på Herlufsholm givet udtryk for, at de ikke er enig i STUK's kritik eller varslede sanktioner, som blandt indebærer, at skolen skal tilbagebetale de penge, den har fået i statstilskud fra 8. december 2021, og indtil sagen er afgjort.

Skolen har nu indtil 8. august i forhold til at komme med et modsvar.