Eksperter om prins Christians farvel til Herlufsholm: - Den eneste rigtige beslutning

Det ligger endnu ikke fast, hvad kronprinsparrets to ældste børn skal efter sommerferien.

Efter ugers massivt pres har kronprinsparret nu taget konsekvensen og valgt, at deres børns fremtid ikke ligger på Herlufsholm Kostskole.

Og det er ikke bare den rigtige beslutning, det er også den eneste beslutning, mener flere eksperter, som TV 2 har talt med.

For ikke nok med at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har undgået en krise under opsejling. Det stiller også dem og det danske kongehus bedre i fremtiden, siger kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen til TV 2.

- Man har valgt den her meget specielle skole, hvor man jo åbenbart har haft helt andre normer og værdier end den øvrige del af samfundet, og det er ikke godt for et kongehus i dag, som skal afspejle de normer og værdier, der er gældende i den brede befolkning, siger han.

Spørgsmålet er nu, hvor stor en skade de seneste stormfulde uger har forårsaget, og om kronprinsparret kan genoprette og ikke mindst bevare deres folkelige opbakning.

Kan ikke stikke hovedet i busken

I et opslag på Facebook skriver kronprinsparret, at beslutningen om ikke at lade prins Christian fortsætte sin skolegang på Herlufsholm og lade prinsesse Isabella begynde i 9. klasse på en anden skole er blevet truffet på baggrund af parrets ”særlige position som Kronprinspar”.

Kongehuset har måske lært, at vi lever i en ny tid, hvor man ikke kan stikke hovedet i busken

Jakob Steen Olsen, kongehuskommentator hos Berlingske

Det vidner ifølge Berlingskes kongehuskommentator Jakob Steen Olsen om, at kronprinsparret har været klar over, at de var på vej til at skade deres status.

I takt med at flere beretninger om fysiske og seksuelle overgreb samt grov mobning er kommet frem – blandt andet i TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder' – er det samtidig blevet vanskeligere for kronprinsesse Mary at gennemføre sit Mary Fond-projekt mod mobning, fortæller Jakob Steen Olsen.

Og det er kun blevet værre af, at kongehuset i lang tid nægtede at udtale sig til pressen på trods af massivt pres, mener han:

- Kongehuset har måske lært, at vi lever i en ny tid, hvor man ikke kan stikke hovedet i busken og lade som om, at pressen ikke eksisterer.

Men nu, hvor Kongehuset har meldt klart ud, er kongehuskommentatoren overbevist om, at de nok skal komme ud af krisen uden permanente ridser i lakken.

- Kongehuset kan sagtens komme ud af den her krise med folkets respekt og selvrespekten i behold. Men det er også godt, at de trækker stregen her, siger Jakob Steen Olsen.

Et besynderligt valg

Kronprinsparrets beslutning er en direkte konsekvens af, at en officiel myndighed i form af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) i denne uge har rettet hård kritik mod Herlufsholm. I et udkast til en partshøring skriver styrelsen, at "de finder anledning til alvorlig bekymring for elevtrivslen på skolen".

Indtil det blev besluttet, at prins Christian skulle gå på Herlufsholm, var det et meget, meget populært kronprinspar

Lars Hovbakke Sørensen, kongehusekspert

Men hvis man for alvor vil forstå den utilfredshed, der har været mod den kongelige tavshed i forhold til Herlufsholm, bliver man nødt til at vende blikket mod begyndelsen, siger Lars Hovbakke Sørensen.

- Indtil det blev besluttet, at prins Christian skulle gå på Herlufsholm, var det et meget, meget populært kronprinspar, siger han og tilføjer:

- Men da man lige pludselig besluttede, at prins Christian skulle gå på den her elitære skole i stedet for at forsætte på et almindeligt gymnasium, trådte man et skridt tilbage.

Der har ikke tidligere været tradition for, at medlemmer af Kongehuset har gået på kostskolen i Næstved, og derfor mener Lars Hovbakke, at det var et meget besynderligt valg, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary traf dengang.

- Men de retter op på den bedst mulige måde ved at trække børnene fra skolen, siger han.

Almindeligt gymnasium vil se godt ud

På hvilken skole eller skoler, prins Christian og prinsesse Isabella skal fortsætte på efter sommerferien, er fortsat uvist.

Kronprinsparret skriver på Facebook, at de vil bruge sommeren til at finde ud af det sammen med deres børn.

Kongehuskommentator Jakob Steen Nielsen mener dog, at det rent brandmæssigt vil se bedre ud, hvis de to ældste børn starter på et almindeligt gymnasium.

I hvert fald har der været stor opbakning til, at kronprinsparrets børn har haft deres primære skolegang på en folkeskole, fortæller han.