Samfund

Rekordmange studenter tager ikke en uddannelse, efter de har fået huen på

23.000 har hverken taget en uddannelse eller er i gang med en, fem år efter de har taget studentereksamen

I efteråret 2021 var 23.000 studenter under 30 år hverken i gang med en erhvervskompetencegivende uddannelse eller havde afsluttet en uddannelse fem år efter deres studentereksamen. Siden 2014 er antallet steget med 8000.

En stor del risikerer at ende som ufaglærte, og det i en tid med markant behov for faglært arbejdskraft. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det skriver Avisen Danmark.

- En studentereksamen er en adgangsbillet til at læse videre, det er ikke en adgangsbillet til arbejdsmarkedet. Så står du som ufaglært, og det er en risikabel situation at være i, fordi det arbejdsmarked er meget usikkert, siger Troels Lund Jensen, der er chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

En af årsagerne til udviklingen er, ifølge chefanalytikeren, at for mange unge træffer deres uddannelsesvalg på et forkert grundlag.

- For mange unge tager et ureflekteret uddannelsesvalg, når de vælger gymnasiet. For ofte handler det om, at det minder mest om grundskolen, og at det i øvrigt er det, som de andre klassekammerater vælger. De skal hjælpes bedre til at træffe et valg om, hvad de i virkeligheden gerne vil, siger han til Avisen Danmark.

Bekymrende udvikling

Danske Studerendes Fællesråd mener også, at der i det nuværende uddannelsessystem er en skævhed, fordi så mange vælger det almene gymnasium.

- Det er selvfølgelig et problem, fordi tallene også viser, at der nogle, der ikke kommer videre på den anden side af studenterhuen. Men det kommer meget an på, hvorfor de ikke kommer videre, og der skal vi kunne hjælpe de unge med den rette vejledning, siger Julie Lindmann, der er forperson for Danske Studerendes Fællesråd.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at det er bekymrende, at ikke flere unge kommer i gang med en uddannelse efter gymnasiet. Særligt fordi brancher med mange ufaglærte er ustabile, og dermed er der kortere til en fyreseddel, hvis økonomien bliver presset.

- Vi kan se, at antallet af ufaglærte gradvis forvinder, imens der bliver efterspurgt faglærte og flere med en videregående uddannelse. Det kan være rigtig fint at være ufaglært, men faktum er, at der er mindre brug for dem i fremtiden, siger Troels Lund Jensen til avisen.