Rusland invaderer Ukraine

Tyskland slår gasalarm: Ekstremt bekymrende for Europa, siger dansk professor

Rusland har skruet så langt ned for gasforsyningen, at flere eksperter frygter, ledningerne lukker allerede i juli. Det vil føre til rationering i EU.

Solen skinner, sommeren er kommet, og varmeregninger er det sidste, nogen har lyst til at tænke på. Men det kan være en stor fejl.

For mens danskere, tyskere og alle andre europæere nyder sommervarmen, har Rusland skruet så langt ned for gasforsyningerne til Europa, at Tyskland torsdag hævede sit energiberedskab til "alarmniveau". Det skaber nu stor bekymring for, hvordan kontinentet kommer igennem vinteren.

- Det er en ekstremt bekymrende situation, Europa står i, siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Kan ramme danske virksomheder

I Dansk Industri vurderer branchedirektør Troels Ranis, at dagens tyske melding viser, at vi i løbet af nogle måneder ”meget sandsynligt står med en gaskrise”. Den vil i givet fald ramme hårdere i Tyskland, der er mere afhængig af gas, men kan også føre til lukning af virksomheder i Danmark, hvis ikke de har alternativ energiforsyning.

- I dansk erhvervsliv er vi dybt bekymrede, siger Troels Ranis.

Den tyske økonomiminister Robert Habecks beslutning om at gå til "alarmniveau", der er ét niveau under det højeste, betyder, at man forbereder sig på en situation, hvor man skal rationere gassen for at sikre, at der er nok til husholdninger og de mest samfundskritiske virksomheder og institutioner.

- Fra nu af er gas en mangelvare i Tyskland. Vi er derfor nødt til at reducere gasforbruget allerede nu i sommer, siger Robert Habeck i en pressemeddelelse.

Dansk krisekommunikation savnes

I Danmark udsendte Energistyrelsen mandag en ”early warning” – en tidlig advarsel - om en mulig kommende gaskrise. Det er ét beredskabsniveau under det, som Tyskland nu er hævet til.

Men seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Trine Villumsen Berling mener ikke, den danske regering gør nok for at advare sommerglade danskere om den krise, der lige nu er under udvikling i deres slukkede radiatorer.

- Krisekommunikation kunne godt være tydeligere i Danmark. I Tyskland ved de godt, at de har et problem. Det vil være en god idé også at kommunikere tydeligt her, at der er brug for hjælp fra borgerne til at sænke forbruget af olie og gas, siger DIIS-forskeren.

Det var torsdag aften ikke muligt at få en kommentar fra Klima, Energi- og Forsyningsministeriet.

Russisk rørledning på under halv kraft

Gasforbruget i Europa er normalt lavt om sommeren, og det er derfor et tidspunkt, hvor EU-landene typisk køber billigt ind for at fylde lagrene til vinteren, hvor både forbruget og priserne er højere.

Men den seneste uge er tilstrømningen af gas gennem Nord Stream 1, EU’s vigtigste importlinje, svundet til 40 procent under fuld kapacitet. To andre gasledninger, der fører gas til Europa fra Rusland, leverer også mindre, end de plejer.

EU’s tre kriseniveauer

  1. Early Warning erklæres, når der foreligger konkrete, alvorlige og pålidelige oplysninger om, at der kan indtræffe en hændelse, som sandsynligvis vil resultere i en betydeligt forringet gasforsyningssituation.
  2. Alert erklæres, når der opstår en gasforsyningsafbrydelse, der resulterer i en betydeligt forringet gasforsyningssituation som markedet dog stadig i stand til at håndtere.
  3. Emergency erklæres når der forekommer en betydelig gasforsyningsafbrydelse og forsyningen ikke kan opfylde efterspørgslen. Så er det nødvendigt at indføre f.eks. rationering.

Frygter russisk servicetjek

Rusland siger desuden, at det årlige serviceeftersyn på Nord Stream 1, der begynder som planlagt i næste måned, vil trække lidt ud, fordi landets adgang til reservedele er besværet af EU’s sanktioner. Men der er ingen tvivl om, at det handler mere om politisk vilje end om teknisk formåen, vurderer Trine Villumsen Berling.

- Tyskerne er bange for, at efter den planlagte vedligeholdelse er gået i gang i juli, så bliver Nord Stream 1 slet ikke tændt igen, siger hun.

Af samme grund kalder den tyske økonomiminister nedgangen i gasforsyningerne for ”et økonomisk angreb fra Putin”.

For at sikre forsyningen på kort sigt har nogle EU-lande nu valgt at forlænge levetiden på kulkraftværker, der ellers var under udfasning. EU-landene vil desuden håndtere en gaskrise solidarisk, så det er ikke nok for Danmark, at de danske lagre er tilstrækkeligt fyldte.

- Hvis tyskerne mangler gas, så vil de bede andre lande om at hjælpe, og så vil man prøve fra EU’s side at sikre, at den leveres til samfundskritiske funktioner, siger Brian Vad Mathiesen.

Lagre kan være tomme inden jul

Ellers er den europæiske plan nu at øge importen af flydende gas og forsøge at fylde gaslagrene til mindst 80 procent kapacitet med den russiske gas, der stadig kommer frem.

Men får vi en varm sommer, kan det vise sig alligevel ikke at være nok til at redde kontinentet gennem vinteren, siger Trine Villumsen Berling.

- Sidste sommer var meget varm, og der brugte man gas til at køle ned, fordi det blæste ikke nok, siger hun.

Sker det igen i år, og lukker Rusland helt for gassen, er gaslagrene tomme ved juletid, og så er der kun én vej frem, siger Trine Villumsen Berling:

- Til november og december får vi et problem, hvis vi ikke rationerer gassen allerede nu.