Det værste rejsekaos, "vi nogensinde har set", truer sommerferien

Flere flyselskaber har blandt andet måtte aflyse afgange hen over sommeren.

Strejker, aflyste fly og lange køer i sikkerhedskontrollen.

Sommeren er for mange danskere lig med rejser. Men før den kan stå på afslappende ferie, kan mange risikere en stressende rejse til destinationen. Vel at mærke, hvis man overhovedet kommer afsted.

De sidste måneder har budt på adskillige historier om kaos i lufthavne. For eksempel har mangel på personale i Københavns Lufthavn resulteret i lange ventetider for at komme igennem sikkerhedskontrollen.

Samtidig har piloter hos SAS varslet strejke, og tirsdag varslede SAS-mekanikere sympatistrejke fra 5. juli.

Desuden har flere flyselskaber måttet aflyse planlagte flyafgange, heriblandt SAS, der har aflyst 4000 flyvninger fra maj til august.

Og flere eksperter forventer, at problemerne kommer til at fortsætte hen over sommeren.

Mangler personale og fly

Luftfartsbranchen i Europa er nemlig ramt af en række udfordringer.

Ifølge luftfartsanalytikeren Jacob Pedersen mangler der både personale i lufthavne og i luften, hvilket skaber kaotiske tilstande og aflysninger af afgange.

- Det er langt værre, end vi nogensinde har set, og det kommer nok til at fortsætte sommeren over, fortæller Jacob Pedersen.

Derfor opfordrer han danskerne til at væbne sig med tålmodighed forud sommerens rejser.

- Når man pakker hjemmefra, så pak toiletsager, tøj og tålmodighed, siger luftfartsanalytikeren.

Og det er ikke kun i Danmark, at der er problemer.

Flaskehals i europæiske lufthavne

Flere europæiske lande har kapacitetsproblemer, der resulterer i lange køer. Det gælder blandt andet i lufthavne som Heathrow Airport i London, Schiphol Airport i Amsterdam, Frankfurt Airport i Tyskland og Pearson Airport i Toronto i Canada.

Derfor har flere lufthavne sat et loft på antallet af flyvninger, ligesom flere flyselskaber har måttet aflyse planlagte flyafgange.

Og ligesom hos SAS har flere fagforeninger fra Italien, Frankrig, Portugal, Belgien og Spanien varslet arbejdsnedlæggelser midt i højsæsonen.

Strejkerne kan resultere i, at endnu flere flyafgange må aflyses. Jacob Andersen vurderer eksempelvis, at SAS-strejkerne kan komme til at påvirke mere end halvdelen af selskabets afgange. I praksis kan det betyde op mod 350 aflyste flyafgange om dagen.

De mange udfordringer i flybranchen kan skabe udfordringer for rejselystne danskere, der har booket sommerferie.

Fem gode råd

Hos Spies Rejser er de opmærksomme på udfordringerne i både danske og europæiske lufthavne. Men fordi 90 procent af deres kunder rejser med rejsebureauets egne charterfly, er de ikke ramt på samme måde af aflysninger som andre selskaber. Det oplyser Sofie Folden Lund, kommunikationschef hos Spies Rejser.

Det ændrer dog ikke på, at alle rejsende, der skal gennem en lufthavn, kan blive påvirkede af udfordringerne med for eksempel bemanding i lufthavne og lange køer i sikkerhedskontrollen.

Fem gode råd til sommerrejsen

  1. Ankom i lufthavnen i god tid. Senest to timer før afgang, hvis rejsen går til en europæisk destination. Tre timer før, hvis det er uden for Europa.
  2. Husk pas og andre vigtige rejsedokumenter, såsom det blå sygesikringskort.
  3. Hav styr på og overhold reglerne for håndbagage. Både i forhold til, hvad man må have med igennem sikkerhedskontrollen, hvad der skal i små poser, og hvor mange kilo man på pakke.
  4. Check ind online hjemmefra, hvis det er muligt. Så slipper man for at stå i kø ved indtjekningsskrankerne.
  5. Pak en stak mundbind for en sikkerheds skyld. Nogle lande har stadig krav om at bære mundbind i for eksempel offentlig transport.

Kilde: Spies Rejser

Derfor fremhæver Sofie Folden Lund en række gode råd til de danskere, der skal flyve på sommerferie.

- For det første har de seneste års fokus på coronapas resulteret i, at man kan komme til at glemme det almindelige pas og andre vigtige rejsedokumenter, siger Sofie Folden Lund.

Hun peger også på vigtigheden af at tage i lufthavnen i god tid, så man kan nå igennem sikkerhedskontrollen, selvom der skulle være lang kø.

- Og så skal man have styr på, hvad man må have med i håndbagagen og have væsker klar i de små poser. Så er det ikke dig, der forsinker køen yderligere.