Samfund

Uffe Ellemann døde til lyden af Tivolis fyrværkeri: - Selvfølgelig skulle der en kanonsalut til, siger hans søn

Jakob Ellemann-Jensen vil både savne Uffe Ellemann-Jensen som far og politisk fortrolig.

Det foregik under de mest fredelige og værdige omstændigheder, da den tidligere Venstre-formand og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen natten til søndag sagde farvel til livet efter længere tids sygdom.

Sådan lyder det fra hans søn Jakob Ellemann-Jensen onsdag aften i et interview i DR’s 'Aftenshowet'.

Den nuværende Venstre-formand fortæller, at den nærmeste familie lørdag sad hos Uffe Ellemann-Jensen på Rigshospitalet. Her sang de fra højskolesangbogen, drak vin og "havde det rart".

Fuldstændig i farens ånd, lyder det.

- Vi var der hele dagen. Og om aftenen, da klokken er lidt i 12, begynder fyrværkeriet fra Tivoli. Selvfølgelig var det det, han ventede på. Selvfølgelig skulle der en kanonsalut til. Og så døde han. Til lyden af fyrværkeriet i Tivoli, siger Jakob Ellemann Jensen til DR.

Jakob Ellemann-Jensen fortæller, at han allerede savner sin far meget. Både som far og som en fortrolig, han kunne dele politiske tanker med.

Først på dødsdagen svandt bevidstheden

Uffe Ellemann-Jensen var frisk lige til det sidste. Selv under debatterne om forsvarsforbeholdet i juni optrådte han i interviews og gav sin mening til kende om forbeholdet, han med stor glæde så afskaffet.

Han har også flere gange den seneste tid fortalt til medier, at han var afklaret med en snarlig død.

Eksempelvis sagde han sidste år til Kristeligt Dagblad, at hans kræftsygdom var begyndt at røre på sig igen. Og i et interview med Berlingske i marts i år, fortalte han, at han vidste, at hans "dage er talte, og at tiden er ved at løbe ud".

- Jeg kan ikke bede om mere. Jeg har intet til gode, lød det også i Berlingske-interviewet.

"Overvældende og meget rørende" hilsener

Siden den karismatiske politikers dødsfald er reaktionerne strømmet ind. Det gælder både fra store politiske skikkelser og helt almindelige danskere, for hvem den tidligere udenrigsminister har haft betydning.

Eksempelvis lød det fra statsminister Mette Frederiksen, at hun modtog nyheden med stor sorg, og at han var en ”skarp politiker” med stor personlighed, humor og et glimt i øjet.

Tirsdag skal han bisættes klokken 12 i Holmens Kirke i København.

Det oplyste Jakob Ellemann-Jensen tirsdag på Facebook, hvor han også takkede for de ”mange, mange hilsener” til familien.

- Det har været overvældende og meget rørende at læse, skrev han.

Jakob Ellemann-Jensen skrev i den forbindelse også, at faren selv havde planlagt sin bisættelse.

- For vores far vidste godt, at det snart var tid til at tage afsted, og derfor var han som sædvanligt et skridt foran os andre, lød det.

Uffe Ellemann-Jensen var Danmarks udenrigsminister fra 1982 til 1993. En tid, hvor Europa var i rivende forandring med Jerntæppets fald og nye nationers opståen.

Han var formand for Venstre fra 1984 til 1998.