Tre scenarier for corona i efteråret og vinteren

Ifølge Magnus Heunicke er det ikke muligt at forudsige, præcist hvilket scenarie, der bliver til virkelighed.

Selv om vi danskere lige nu nyder sommeren og muligheden for igen at mødes mange sammen, så forbereder myndighederne sig på et efterår og en vinter, hvor coronavirus igen kan stikke en kæp i hjulet.

I den forbindelse forbereder myndighederne sig på tre scenarier, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde i Statsministeriet onsdag formiddag.

  • Første scenarie: En smittebølge med en undervariant til Omikron.

- Det er sådan set det, vi ser nu med BA.5-varianten. Det scenarie forventes ikke at ville påvirke sundhedsvæsnet mere end Omikron gjorde i vinter, sagde Heunicke.

  • Andet scenarie: En ny variant, der minder om Delta-varianten.

- Delta-varianten, som vi så i Danmark i løbet af efteråret sidste år, findes længere nede i lungerne. Det vil kunne betyde højere risiko for stor sygdomsbyrde. Ved det scenarie, er det særligt vigtigt, at vi beskytter vores sårbare og ældre. Vi skal sikre os, at der er nok vacciner til dem, og det har vi også, forsikrede Magnus Heunicke.

  • Tredje scenarie: Der kan opstå en helt ny variant, der kan undvige immuniteten i befolkningen. Det kan være fra mennesker, men også dyr.

Magnus Heunicke uddybede ikke, hvordan sundhedsmyndighederne vil håndtere dette scenarie.

Ikke muligt at forudsige, hvilket scenarie, der bliver virkelighed

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke, er det umuligt at sige, hvilket scenarie, der bliver virkelighed.

- Så vi er nødt til at forberede os på alle tre. Så det gør vi. Man kan sige, at med de her scenarier, er det dybt forskelligt, hvad vi skal være beredte på, men alt er rummet i den strategi, vi præsenterer her i dag.

Og formålet for efteråret og vinterens strategi, er den samme, som det altid har været.

- Uanset hvilken bølge, der rammer os, skal vi handle hurtigt og effektivt, så vi kan holde fast i et åbent samfund. Strategien er fundamentet for at vores land kan lykkes med ikke at få nedlukninger, ikke at få restriktioner. Det er det, vi arbejder efter, lød det fra sundhedsministeren.

Myndighedernes strategi indeholder blandt andet en ny teststrategi, revaccinationer til en stor del af befolkningen og nye muligheder for behandling af smittede.