Set i bakspejlet fik vi ikke meget ud af at vaccinere børnene, erkender Brostrøm

Vi er blevet klogere, og vi ville ikke gøre det samme i dag, lyder det fra Søren Brostrøm.

Med den viden, vi har i dag, fik vi ikke meget ud af at lade børn vaccinere mod coronavirus sidste år.

Det erkender Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, onsdag, hvor den fremtidige coronastrategi er blevet fremlagt.

Fra midten af juli sidste år blev de første 12-15-årige børn i Danmark inviteret til at få et vaccinestik mod coronavirus. I november blev de 5-11-årige også anbefalet at lade sig vaccinere mod virussen.

Dengang lød det, at vaccinationerne ikke overvejende var for børnenes egen skyld, men for at sikre epidemikontrol i Danmark.

Da Søren Brostrøm gæstede 'Go' aften Live' på TV 2 onsdag aften, blev han spurgt til, om det var en fejl at vaccinere børn.

- Med hvad vi ved i dag: ja. Med hvad vi vidste dengang: nej, lød svaret.

Ved pressemødet tidligere onsdag sagde Søren Brostrøm desuden, at det i foråret stod klart, at vaccinerne ikke var synderligt smitteforebyggende, men snarere forhindrede alvorlig sygdom, og at vi derfor nu må "tage læringen videre":

- Set i bakspejlet fik vi ikke meget ud af udvidelsen af vaccinationsprogrammet til børn, når det kommer til epidemikontrol. Men det er set i bakspejlet.

Et "uberettiget hårdt pres på forældrene"

Christine Stabell Benn, klinisk professor ved Syddansk Universitet, har længe været kritisk over for coronavaccinationen af børn. Hun var ikke i tvivl om, at anbefalingen var unødvendig, allerede da Danmark gik enegang og anbefalede dem til aldersgruppen 12-15 år sidste sommer.

- Vi havde nogle vacciner med en meget ukendt bivirkningsprofil, og samtidig havde vi nogle børn, som intet selv havde at vinde ved at blive vaccineret, siger hun til TV 2.

Da Sundhedsstyrelsen selv har givet udtryk for, at der var mange usikkerheder om, hvorvidt det var den rigtige beslutning, mener hun også, at styrelsen skulle have tilpasset styrken af deres kampagne. Hun opfordrer styrelsen til at revurdere, om der virkelig var grund til at "lægge så hårdt et pres på forældrene" for at få børnene vaccineret:

- Desuden ansvarliggjorde man børn for deres forældres og bedsteforældres helbred. Det, synes jeg, er urimeligt, siger Christine Stabell Benn og fortsætter:

- Jeg tror, der sidder mange forældre tilbage derude, som siger: "Hvad handlede det her egentlig om?" Der er mange forældre, som virkelig har kæmpet for at få deres børn slæbt med ned til vaccinationscentret, men til hvilken nytte?

Fortryder du, at du fik dit barn vaccineret?

Fortryder du, at du fik dit barn vaccineret mod coronavirus? Så vil TV 2 gerne tale med dig. Send en mail til emhl@tv2.dk.

Et brist i tilliden

I læge Bolette Friderichsens praksis mødte hun mange forældre, som stillede sig uforstående over for, at deres barn "skulle tage en for holdet" og lade sig vaccinere.

Nu, knap et år efter anbefalingerne om vacciner til børn, hæfter hun sig særligt ved, at forældrene til knap 60 procent af børnene i de pågældende aldersgrupper takkede nej til myndighedernes tilbud.

- Man må forestille sig, at de 60 procent har stået i et stort dilemma. Og jeg kan godt være bekymret for, om de familier nu har fået et brist i deres tillid til myndighederne, som vi ellers i Danmark har en høj grad af tillid til, siger Bolette Friderichsen, der også er formand Dansk Selskab for Almen Medicin, til TV 2.

Hun mener, at der derfor også må tænkes med i planen, at vi kan opnå naturlig immunitet via smitte, fordi den form for immunitet "holder længere", og indebærer en lav risiko for raske børn.

Besked fra Brostrøm

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, bakker op om den nye udmelding fra Sundhedsstyrelsen og siger, at "det nok ikke gav stor mening" at lade de yngste vaccinere, med den viden vi har i dag.

- Men det, vi skal holde fast i, er, at der ikke er sket nogen skade ved det. Det var nærmere en mistolkning af situationen på det tidspunkt, som vi blandt fagfolk vil diskutere i lang tid, siger han til TV 2.

I 'Go' aften Live' kom Søren Brostrøm med en besked til de forældre, der har ladet deres børn få coronavaccinen.

- Jeg vil se alle børneforældre, som har vaccineret deres barn, i øjnene og sige: "I gjorde det rigtige og tak, fordi I lyttede". Men samtidig – og det er det vigtige for at bevare tilliden – vil jeg indrømme og sige, at vi er blevet klogere, og vi ville ikke gøre det samme i dag. Og det kommer vi heller ikke til fremadrettet, sagde Brostrøm.

På onsdagens pressemøde kom det frem, at det kun er danskere over 50 år samt særligt sårbare, der bliver inviteret til et fjerde coronastik.