OVERBLIK: Her er de nuværende anbefalinger, hvis du er smittet med corona
Hvem bør få foretaget en pcr-test? Og hvor længe bør man være i selvisolation? Samfundssmitten stiger, og TV 2 har genbesøgt coronaanbefalingerne.
Coronasmitten er igen i vækst i Danmark efter en længere dvaleperiode.
Det skyldes særligt den nye Omikron-variant, BA.5, der på nuværende tidspunkt er den dominerende herhjemme.
Men hvilke anbefalinger gælder egentlig, hvis du bliver smittet med coronavirus nu? TV 2 har her samlet et overblik over sundhedsmyndighedernes nuværende retningslinjer.
Anbefalinger om test
I marts lukkede alle landets lynteststeder, mens mange af pcr-teststederne holdt skansen indtil maj.
På nuværende tidspunkt er der 30 centre tilbage på landsplan, hvor det kan lade sig gøre at få foretaget en pcr-test. Du kan finde deres placering på sundhedsmyndighedernes kort her.
Ved regeringens coronapressemøde onsdag lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der på trods af stigende samfundssmitte ikke er planer om at genopføre de hvide telte med lyntests. Til gengæld er der mulighed for "hurtigt" at opskalere testkapaciteten for pcr-tests, sagde han.
Men skal du overhovedet have foretaget en pcr-test, hvis du er smittet med coronavirus? Herunder kan du se Sundhedsstyrelsens nuværende anbefalinger.
- Hvis du har symptomer: Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke længere, at du lader dig pcr-teste – heller ikke selvom du har symptomer på covid-19. Til TV 2 oplyser styrelsen dog, at det altid er en god ide at tage en hjemmetest.
- Hvis du ingen symptomer har: Hvis du ingen eller kun meget lette symptomer har – det kan være kriller i halsen eller let løbende næse – anbefales det altså heller ikke, at du får foretaget en test. Også her er en hjemmetest dog en god ide, lyder anbefalingen.
- Hvis du er nær kontakt til en smittet: Heller ikke som nær kontakt til en smittet med coronavirus behøver du at lade dig teste. Det gælder også, hvis du deler husstand med vedkommende. Anbefalingen gælder både for børn og voksne.
- Hvem skal så lade sig teste? Hvis du er syg med "betydelige symptomer" – eksempelvis feber, vedvarende hoste og vejtrækningsproblemer – og du samtidig er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19, anbefales det at få foretaget en pcr-test. Det gælder også, hvis du er gravid.
Anbefalinger om isolation
Er du blevet testet positiv for covid-19, anbefaler sundhedsmyndighederne fortsat, at du gĂĄr i selvisolation med det samme. Det betyder, at du skal blive hjemme og undgĂĄ kontakt med andre end dem, du bor med.
Er du alligevel nødt til at gå ud – for eksempel for at lufte hunden – anbefales du at have mundbind på og holde cirka to meters afstand til andre mennesker.
Men hvor længe skal du være i selvisolation, hvis du er smittet med corona? Her er Sundhedsstyrelsens nuværende anbefalinger.
- Hvis du er symptomfri: Fire dage efter din positive coronatest kan du ophæve din isolation. Det gælder også, hvis du bor sammen med andre, som stadig er i selvisolation på dette tidspunkt.
- Hvis du kun har lette symptomer: Hvis du har lette og forbigående symptomer og ikke føler dig syg, kan du også ophæve din selvisolation fire dage efter din positive test.
- Hvis du har betydelige symptomer: Hvis du har feber, vedvarende hoste, vejrtrækningsproblemer og generelt føler dig syg, kan du først ophæve din selvisolation på dagen, hvor du ikke længere oplever betydelige symptomer. Også her gælder det dog først tidligst fire dage efter din positive test.
Hvis du er nær kontakt eller deler husstand med en smittet med coronavirus, skal du ikke gå i isolation.
Smitteopsporing
Er du blevet testet positiv ved en pcr-test, anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed fortsat, at du registrerer din smitte til den digitale smitteopsporing.
Det kan du gøre direkte på sundhed.dk eller via appen MinSundhed. Du kan også gøre det telefonisk til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Smitteopsporingen kontakter ikke længere dine nære kontakter, men bruger fortsat oplysningerne fra pcr-teststederne til at samle viden om det nuværende smittebillede i Danmark.