Herlufsholms hemmeligheder

Mens Kongehuset afventer – her er status på alle Herlufsholm-undersøgelser

Herlufsholm er genstand for to undersøgelser og en tilsynssag, mens politiet undersøger anmeldelser.

Trækker kongefamilien prins Christian ud af Herlufsholm?

Det er et af de spørgsmål, som kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har fået flest gange den seneste tid i kølvandet på TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder'. Her fortalte tidligere elever på kostskolen om en kultur med vold, mobning og seksuelle krænkelser.

Men et konkret svar lader stadig vente på sig.

Mens prins Christian stadig er elev på kostskolen, skal hans lillesøster prinsesse Isabella efter planen også begynde der efter sommerferien.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har sporadisk kommenteret sagen, inden de i mandags for første gang stillede sig frem og svarede på spørgsmål fra pressen.

Her tog de igen ”skarpt afstand fra de vidnesbyrd, som vi er blevet præsenteret for, og vi er dybt rystede”, som kronprinsesse Mary sagde.

- Men vi er nødt til at belyse det her problem fra alle sider og have hele historien frem, før vi kan tage en beslutning om, hvad der er rigtigt for dem, sagde hun også.

Så mens Kongehuset afventer de forskellige undersøgelser, gør TV 2 her status over, hvad der er i gang omkring Herlufsholm:

Hvad er op og ned i tilsynssagen?

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) har siden december 2021 ført tilsyn med Herlufsholm, som ad flere omgange har skullet aflevere redegørelser om trivslen på skolen.

Børne- og undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), blev løbende informeret om sagen, og tilbage i marts skrev hun i en bemærkning til STUK, at hun ”opfatter dette som ekstremt alvorligt”.

Hvad det kommer til at betyde for Herlufsholm, er uvist, men Berlingske har tidligere spurgt en af landets førende eksperter i friskoleloven, advokat Jens Brusgaard. Han vurderede, at det kunne ende med alt fra en simpel påtale til en trecifret millionbøde eller fratagelse af statstilskuddet – som sidste år lå på 50,7 millioner kroner.

Tilsynssagen er ved at blive afsluttet ifølge TV 2s oplysninger, og en afgørelse skulle derfor være lige på trapperne.

Hvad undersøger politiet?

I slutningen af maj havde politiet modtaget 36 henvendelser med forbindelse til Herlufsholm.

På den baggrund havde politiet oprettet 25 anmeldelser, og 23 af dem var indgivet af elever og ansatte, som efter dokumentaren var blevet truet på livet. De øvrige to anmeldelser handlede om forhold, som minder om de episoder, der beskrives i ’Herlufsholms hemmeligheder’.

Justitsministeriet har oplyst, at Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi fra 2012 til 2022 har registreret ti forhold om vold, voldtægt eller blufærdighedskrænkelse begået på Herlufsholm.

Ifølge Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politis presseafdeling vil der komme en status på sagerne fra skolen i næste uge.

Hvad er status på den uvildige advokatundersøgelse?

Dagen inden ’Herlufsholms hemmeligheder’ blev vist på TV 2 5. maj, udsendte skolen en pressemeddelelse om, at en uvildig advokatundersøgelse vil blive iværksat.

Advokat Jon Lauritzen skulle stå for den, men der gik ikke en gang en uge, før han blev pillet af opgaven. Jon Lauritzen er nemlig partner i samme advokatfirma som en advokat, der er gift med et medlem af Herlufsholms bestyrelse.

Advokatrådet har i juni efterfølgende udpeget advokat Henrik Græsdal til at stå for den uvildige undersøgelse, der som udgangspunkt kommer til at strække sig fire år tilbage i tiden.

Ifølge tidsplanen forventes undersøgelsen af være færdig 1. oktober i år.

Hvor står trivselsundersøgelsen?

I vinter satte Herlufsholm selv gang i en trivselsundersøgelse.

Opgaven fik konsulenthuset Nordic Learning, som afleverede sin rapport til skolen i sidste uge.

Ledelsen på skolen har sidenhen læst og gennemgået undersøgelsen, som vil blive offentliggjort i nær fremtid.