Ekspert: Gem coronavaccinerne til efterĂĄret

Forud for dagens coronapressemøde håber eksperten, at der vil blive lavet en plan for smitteovervågning, testsystem og vaccinationer.

Statsministeriet har indkaldt til pressemøde om ”coronastrategien i de kommende måneder” onsdag formiddag klokken 10.

Det sker efter en periode med stigende smitte domineret af en ny virusvariant, den sĂĄkaldte Omikron-variant BA.5.

De mange Omikron-varianter

Man skal have tungen lige i munden, når det gælder de mange forskellige Omikron-varianter.

Omikron BA.1 var den variant, der afløste Delta-varianten i december 2021. Den blev i Danmark afløst af den mere smitsomme Omikron-variant BA.2, der hurtigt blev dominerende. 

De tre nye varianter bliver kaldt B.1.12.1, BA.4 og BA.5. Der er stigende smitte med alle tre, men der er især smitte med BA.5, der ifølge Statens Serum Institut bliver dominerende om fĂĄ uger. 

 

Men selvom smitten stiger, og statsministeriet har indkaldt til coronapressemøde for første gang siden januar, maner en ekspert til ro.

- Vi forventer at se en bølge af den her Omikron-variant. Men den bliver formodentligt ikke af den størrelsesorden, vi tidligere har set, fordi det er sommer, og det har en afdæmpende effekt, siger Allan Randrup, professor i eksperimentel virologi fra Københavns Universitet.

Ekspert er ikke bekymret

Allan Randrup er ikke bekymret for, hvordan smitten pĂĄvirker den brede befolkning.

- For langt størstedelen af befolkningen gælder det, at de tidligere vacciner og infektioners immunitet giver beskyttelse mod alvorlig sygdom og indlæggelse.

Selv de ældre og sårbare mener eksperten, at man bør vente med at vaccinere til efteråret, hvor det bliver mere nødvendigt.

- Overgangen til efteråret er det, der bekymrer os eksperter mest, fordi det er der, vi forventer at se en smittestigning, fortæller Allan Randrup til TV 2.

Og sker det, vil det ifølge eksperten primært være de ældre og sårbare, der skal fokuseres på.

- I brede termer kan man sige, at hvis smittetrykket bliver tilpas stort - og det kommer til at afhænge af omstændighederne - så kan det være, at man bliver nødt til at vaccinere dem over 60. For den øvrige del af befolkningen ser der ikke ud til at være noget behov, siger Allan Randrup Thomsen.

Efterlyser plan

Forud for dagens pressemøde håber eksperten, at der vil blive lavet en plan for, hvordan man har tænkt sig at teste fremover, lige så vel som hvornår og hvilke vacciner, der skal tages i brug.

Desuden peger han på behovet for at mere effektivt overvågningssystem, så man kan teste mere, hvis smitten stiger, selvom man i højere grad fremover vil bruge hjemmetests.

Selvom coronavirus igen er i vækst i Danmark, opfordrer Statens Serum Institut til at slå koldt vand i blodet. Her håber direktør Henrik Ullum, at vi kan komme gennem sommeren uden for store gener fra corona og opfordrer til, at man nyder sommeren og de kommende festivaler.

Epidemikommissionen har understreget, at meget få på nuværende tidspunkt bliver alvorligt syge af at blive smittet med den nye Omikronvariant.

Du kan følge med i pressemødet live på TV 2.DK lige her.