Danmark klar med ny teststrategi - vil indkøbe ny behandling
Der er på nuværende tidspunkt ingen planer om at sætte telte op med lyntests, fortæller Heunicke på coronapressemødet.
Danmark er klar med en ny teststrategi, og muligheden for at forebygge voldsomme sygdomsforløb med en ny tabletbehandling bliver undersøgt. Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke på onsdagens coronapressemøde.
Regeringen vil ændre teststrategien, så man satser på pcr-tests fremfor telte med lyntests, siger Heuinicke.
- Vi vil hurtigt kunne skalere op og udføre 200.000 daglige pcr-tests, hvis det bliver nødvendigt, siger Magnus Heunicke.
Ifølge sundhedsministeren er tests stadig en vigtig del af coronastrategien, da det giver mulighed for hurtig behandling af særligt ældre og udsatte.
Fokus på pcr-tests
I regeringens nye strategi for håndtering af covid-19 er der fokus på teststrategi, hvor der satses på pcr-tests fremfor lyntests. Samtidig opfordres der til, at plejepersonale i social-og ældreplejen hen over sommeren testes to gange ugentligt med antigenselvtests.
Fra 15. august genindføres anbefaling om en pcr-test hver 14. dag for plejepersonale i social-og ældrepleje.
Der er ikke længere gratis lyntests foretaget af private leverandører.
Sundhedsministeren sagde på dagens pressemøde også, at man vil se på at få coronamidlet Paxlovid til Danmark til efteråret. Et middel, der kom på markedet i november 2021, og som skulle kunne reducere hospitalsindlæggelse eller død som følge af covid-19 med hele 89 procent.
Forudsætter tidlig behandling
Det er en gamechanger, at Danmark fra efteråret får en tablet, der kan gives til coronasmittede for at undgå alvorlig sygdom. Det siger Lone Simonsen, der er epidemiolog ved Roskilde Universitet, til ritzau.
Får man tabletten tidligt i sygdomsforløbet, er den en rigtig effektiv behandling ifølge Lone Simonsen.
- Spørgsmålet er, hvordan man kan få disse piller ud til folk hurtigt nok. For hvis man ikke får den hurtigt nok, er den ikke noget værd, siger hun.
Hvis man for eksempel først bliver testet mod corona, når man er indlagt på hospitalet, mener Lone Simonsen, at det er for sent at modtage pillebehandlingen.
Det er indtil videre uklart, hvor man kan få pillen, hvem der kan få pillen, og om man kan få den allerede efter en positiv hjemmetest, påpeger Lone Simonsen. Det er ligeledes uvist, hvad prisen bliver.
"Et klart fremskridt"
Virolog Allan Randrup Thomsen kalder tabletten for et klart fremskridt. Men han er enig med Lone Simonsen i, at den skal ud hurtigt til dem, der er i risikogruppen for at blive indlagt med covid-19.
- Det er vigtigt, at vi får identificeret, hvem der skal have tabletten, fordi det er særlige målgrupper, der skal have medicinen, og det forudsætter en vejledning til de praktiserende læger, siger han.
Det er medicinalselskabet Pfizer, der står bag pillen Paxlovid. Pillebehandlingen består af 2 piller, der skal tages cirka hver 12. time i 5 døgn.
At midlet endnu ikke er kommet til Danmark, skyldes ifølge Sundhedspolitisk Tidsskrift, at indkøbsprocessen, som har været overladt til EU, er gået i stå.
Indkøbsproces gået i stå
Ifølge talsmand for EU-Kommissionen med ansvar for sundhedsområdet, Stephan de Keersmaecker, er det dog slet ikke nødvendigt at involvere EU for at få tabletterne til Danmark.
EU-lande kan nemlig selv indkøbe en række lægemidler bilateralt, fortæller talsmanden til Sundhedspolitisk Tidsskrift.
Det har dog ikke været Danmarks plan, fortalte Magnus Heunicke i maj:
- Sundhedsmyndighederne har afsøgt mulighederne for at indgå en bilateral aftale med Pfizer, men vurderer, at udsigterne på nuværende tidspunkt er dårligere end for en fælleseuropæisk aftale, lød det fra sundhedsministeren.
Men nu arbejder sundhedsmyndighederne altså på at få tabletten til Danmark til efteråret.