SSI udtrykker hĂĄb for coronafri sommer

En ny Omikron-variant er nu dominerende i Danmark, og beskyttelse fra tidligere smitte og vacciner er forringet.

Statsministeriet har indkaldt til pressemøde om ”coronastrategien i de kommende måneder” onsdag klokken 10. Det oplyste ministeriet tirsdag.

Årsagen er den nye Omikron-variant, BA.5, der tirsdag blev den dominerende i Danmark, og at kontakttallet er beregnet til 1,1. Det betyder, at smitten med coronavirus igen er i vækst landet over.

Men hos Statens Serum Institut (SSI) understreger man, at der ikke på nuværende tidspunkt er grund til bekymring.

- Varianten ser ikke ud at gøre os mere syge, og vaccinerne beskytter godt mod alvorlig sygdom og indlæggelse. Samtidigt ser det ud til, at de, der tidligere har været smittet med Omikron-varianten, har god beskyttelse mod smitte, siger direktør i SSI, Henrik Ullum, til TV 2.

- Jeg hĂĄber ikke, at det kommer til at pĂĄvirke sommeren for meget.

Sommeren og festival

En af udfordringerne ved den nye BA.5-variant er, at mutationer gør den i stand til bedre at ignorere de antistoffer, vi har skabt enten gennem tidligere smitte eller vacciner.

Noget, der blandt andet skyldes, at vores vacciner er varianttilpassede og udviklet til at bekæmpe BA.1- og BA.2.-varianterne.

Men selvom vi de seneste uger har set smitten stige landet over, har SSI-direktøren godt nyt til de mange danskere, der glæder sig til at nyde sommeren, eksempelvis på en af de mange festivaler: ”Det skal I bare gøre”.

- Det kan være, at vi vil se ekstra smitte i forbindelse med festivaler, men det er en mild variant. Og når mange mennesker er samlet, så er det bedre at være udenfor end indenfor, siger Henrik Ullum.

Opfordringen

Foruden immunitet fra smitte og vacciner, der til trods for den nye mutation har en effekt, så har vi også vejret og sæsonen på vores side. Derfor forventer Statens Serum Institut ikke, at smittebølgen vil blive lige så stor, som den vi havde med den oprindelige Omikron-variant i vinter.

Henrik Ullum opfordrer dog fortsat folk til at være påpasselige og følge rådene fra myndighederne, som de fleste kunne udenad for få måneder siden.

- Sørg for at holde en god hygiejne og hold afstand til andre, hvis du er syg. Det gælder særligt over for de ældre og syge med svage immunforsvar, siger han.

Det vides endnu ikke, om vi skal i gang med en ny vaccinationsrunde. Den beslutning er op til Sundhedsstyrelsen, lyder det.