Herlufsholms hemmeligheder

Herlufsholm sender undskyldning til tidligere elever, men den kommer for sent, mener de

- Jeg har ikke følt, at skolen har gjort et seriøst forsøg på at få os i tale, siger Kristoffer, der medvirkede i TV 2-dokumentaren.

De tidligere elever, der medvirker i dokumentaren ’Herlufsholms hemmeligheder’, får en ”uforbeholden undskyldning” af skolens konstituerede rektor, Martin Arvedlund.

Det sker i et brev, som han sendte til de tidligere elever igennem Dokumentar Kompagniet, der har produceret udsendelsen for TV 2.

I dokumentaren beretter tidligere elever om en kultur med vold, mobning og seksuelle krænkelser, og det er det, skolen nu undskylder for.

Formanden for Herlufsholm, Torben von Lowzow, sagde allerede lørdag 7. maj på vegne af bestyrelsen undskyld.

Men først en måned senere, altså 7. juni, sendte ledelsen på skolen brevet med sin undskyldning, og den kommer derfor for sent, mener tidligere elever.

Tilbyder møde

I brevet skriver Martin Arvedlund, at han håber, de tidligere elever vil i dialog med skolen.

- Jeg vil gerne tilbyde dig et møde med mig på skolen, hvor vi kan tale om dine oplevelser samt drøfte, hvordan skolen kan hjælpe dig, såfremt du har behov for det, skriver den konstituerede rektor.

Han tilbyder også, at man kan skrive anonymt til en e-mailadresse, hvis man har behov for at tale med en psykolog.

Dagen efter brevet blev sendt, kom Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) på uanmeldt tilsynsbesøg på Herlufsholm, viser en aktindsigt, TV 2 har fået.

Her fortalte skolens ledelse ifølge referatet fra besøget, at man har forsøgt at identificere elever, der ”har været beskrevet i pressen, med henblik på at række ud til dem”.

I referatet står der, at skolen blandt andre har forsøgt at kontakte Frederikke, der på Facebook og til TV 2 har fortalt, at hun blev voldtaget, da hun gik på Herlufsholm. Skolen har også kontaktet Kristoffer, der står frem i dokumentaren.

Kun på grund af mediernes fokus

Kristoffer bekræfter, at Herlufsholm har sendt ham en mail 19. maj. Men fordi den blev sendt til en gammel adresse, så han den ikke. Siden har skolen ikke forsøgt at kontakte ham.

- Jeg har ikke følt, at skolen har gjort et seriøst forsøg på at få os i tale, siger Kristoffer.

Derfor hilser han også brevet med undskyldningen og opfordringen til dialog velkommen. Blandt de medvirkende i TV 2-dokumentaren, som har modtaget brevet, er det kun ham, der vil mødes med skolen.

- Om de bare vil give mig en uforbeholden undskyldning, eller om det er noget, de reelt set vil bruge til at skabe en forandring, ved jeg ikke, siger Kristoffer.

- Jeg kan sikkert bidrage med noget. Men jeg føler mig ikke overbevist om, at de vil bruge det til en reel forandring af skolens kultur. Jeg vil i hvert fald først se det.

To tidligere elever på Herlufsholm, der gerne vil være anonyme, men hvis navne TV 2 er bekendt med, fortæller, at de også har modtaget brevet fra Martin Arvedlund, og de mener begge, at undskyldningen kommer for sent, og at det virker, som om den kun kommer på grund af mediernes fokus på sagen.

Ingen svar

Det er ikke kun Herlufsholm-ledelsen, der er interesseret i at høre fra tidligere elever. Også advokat Henrik Græsdal, der står bag den uvildige undersøgelse af skolen, opfordrer elever til at henvende sig, hvis de har viden om eller selv er blevet udsat for en mulig krænkelse.

Herlufsholms konstituerede rektor, Martin Arvedlund, har ikke ønsket at blive interviewet om brevet eller svare på spørgsmål om, hvorfor det først blev sendt, mere end en måned efter dokumentaren blev vist.

Martin Arvedlund sad ellers med under interviewet, da TV 2 forelagde beretningerne for Herlufsholms daværende rektor, Mikkel Kjellberg, i januar. Martin Arvedlund var også med, da Herlufsholms bestyrelsesformand, Torben von Lowzow, så programmet før alle andre 29. april.

I stedet for et interview har Herlufsholm sendt følgende citat fra Martin Arvedlund:

- Undskyldningen kommer ikke først nu. Vi har løbende kontaktet elever, der medvirkede i udsendelsen, men vi har selvsagt manglet nogle kontaktoplysninger, og derfor har vi valgt at sende brevet til TV 2 i håb om, at de vil viderebringe det til de anonyme kilder.