Herlufsholms hemmeligheder

- Det har præget børnene, siger kronprins Frederik om Herlufsholm-debat

Kronprinsparrets ældste søn, Christian, går på skolens gymnasium, mens deres ældste datter, Isabella, skal starte i 9. klasse efter sommerferien.

Kronprinsparret vil have belyst forholdene på Herlufsholm yderligere, inden de træffer en beslutning om deres børns fremtid på skolen.

Sådan lød det mandag eftermiddag fra kronprinsparret, som er på besøg i Holland.

Det er første gang, parret svarer på spørgsmål fra pressen, efter TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder' skildrede et miljø med både fysiske og seksuelle overgreb og grov mobning på kostskolen.

Vi har også et hav af elever, der har en fantastisk oplevelse der

Kronprins Frederik om Herlufsholm

Og både dokumentaren og den efterfølgende debat har påvirket de royale børn, understregede kronprins Frederik.

- Det har præget dem. Vi har bestemt også berørt emnet og talt med dem om det, sagde han.

Kronprinsparrets 16-årige søn, prins Christian, har gået på skolen siden august sidste år, og efter planen skal 15-årige prinsesse Isabella begynde i 9. klasse på Herlufsholm efter sommerferien.

"Et hav af elever, der har en fantastisk oplevelse"

Men selvom debatten har fyldt, lagde kronprinsen også vægt på, at prins Christian "trives rigtig godt" på skolen:

- Det er jo også et tegn på, at der har været nogle ubehagelige og uheldige episoder, som bliver belyst nu, men at vi også har et hav af elever, der har en fantastisk oplevelse der.

Men med de beretninger, der er kommet frem nu, hvad er så begrundelsen for, at De overhovedet overvejer, at deres børn skal gå på lige præcis den her skole?

- Som vi tidligere har sagt, tager vi skarp afstand afstand fra de vidnesbyrd, som vi er blevet præsenteret for, og vi er dybt rystede, supplerede kronprinsesse Mary og fortsatte:

- Men vi er nødt til at belyse det her problem fra alle sider og have hele historien frem, før vi kan tage en beslutning om, hvad der er rigtigt for dem.

Det er vigtigt for os at kunne belyse den ulykkelige sag fra alle vinkler

Kronprinsesse Mary

Det er nogle voldsomme beretninger, der er kommet frem. Hvor meget værre skal det være, før det får Dem til at tage deres børn ud?

- Som sagt har vi brug for flere svar, før vi kan tage en beslutning. Jeg vil ikke spekulere i, hvad der skal til, for vi har brug for flere svar, lød det fra kronprinsessen.

"Dybt rystede"

Da kronprinsesse Mary blev bedt om at uddybe, hvilken yderligere viden der er brug for, før parret kan træffe deres beslutning, lød det, at man er nødt til se sagen "fra alle sider" og se på effektiviteten af skolens initiativer.

- Men vi skal også høre om de yderligere tiltag, der skal til for at sikre et trygt og inkluderende miljø for alle børn, sagde kronprinsessen.

Jeg kan godt forstå, at det spørgsmål bliver stillet

Kronprinsesse Mary om sin rolle i Mary Fonden

Samtidig kom hendes rolle som formand i Mary Fonden igen på tale. Kronprinsessen blev nemlig spurgt til, hvorvidt hendes rolle i fonden, der arbejder for at forebygge mobning, står i modsætning til hendes børns skolegang på Herlufsholm.

- Jeg kan godt forstå, at det spørgsmål bliver stillet. Min holdning til mobning er den samme i dag, som den var for 15 år siden, da jeg startede Mary Fonden. Og det er, at mobning skal bekæmpes, hvor det opstår, og når det opstår. Det gælder på Herlufsholm og alle andre skoler.

Ryggen til pressen

I den seneste uge har der været stort fokus på kronprinsparret børns skolegang på Herlufsholm. Parret har nemlig ikke ønsket at svare på spørgsmål fra pressen om netop det.

Det blev tydeligt, da kronprinsesse Mary tirsdag var på besøg på Haslev Idrætsefterskole, hvor hun første gang adresserede det at være formand for Mary Fonden, mens hendes søn går på den omdiskuterede kostskole.

- Jeg ved, at der sikkert er nogle, der gerne vil stille spørgsmål til min rolle som forkvinde i Mary Fonden, og til det vil jeg sige, at mobning og vold aldrig er acceptabelt, og det kan aldrig retfærdiggøres. Det skal bekæmpes, sagde kronprinsesse Mary dengang.

Efter den korte udmelding sagde kronprinsessen ”tak for i dag” og forlod stedet uden at svare på spørgsmål fra de fremmødte journalister. En handling, der affødte kritik fra flere sider.

Tirsdag stillede kronprinsesse Mary sig op foran en flok journalister, efter at have besøgt Haslev Idrætsefterskole.

Fredag valgte kronprinsparret så at kommentere deres børns skolegang i et Facebookopslag. Her var ordlyden den samme som på dagens pressemøde.

- Som forældre står vi i denne tid over for nogle svære overvejelser, lød det i opslaget.

Samtidig understregede parret også, at de nu venter på resultaterne af de igangsatte initiativer, som skolen allerede har sat i gang. Samtidig vil de kigge på skolens kommende initiativer, og hvad de selv som forældre "kan kræve og bidrage med".