Lærere bliver filmet af elever i smug

I en række videoer på det sociale medie Tiktok filmer elever deres lærere som en joke og deler videoerne uden deres samtykke.

En elev rækker hånden i vejret og spørger: "Er her ikke lidt varmt?".

Herefter lægger alle elever sig ned på bordene, som om de er besvimet, og efterlader læreren forvirret.

Som lærer skal man ikke være bekymret for at blive filmet og offentliggjort til mange mennesker

Regitze Flannov, formand for Danmarks Lærerforenings undervisningsudvalg

Imens filmer en elev seancen i klasseværelset på telefonen og deler det på det sociale medie Tiktok – uden at læreren er klar over det.

De seneste dage har en række videoer, hvor elever forsøger at pranke deres lærere, spredt sig på Tiktok. Fænomenet har været beskrevet hos Fagbladet Folkeskolen.

Men selvom videoerne kan virke harmløse, er det et alvorligt problem, lyder det fra Danmarks Lærerforening (DLF), der repræsenterer lærerne.

- Kernen i det er faktisk ret alvorlig. At vi filmer hinanden og poster det uden at have aftalt det med hinanden, vil være grænseoverskridende og ubehageligt for mange, siger Regitze Flannov, formand for DLF's undervisningsudvalg, til TV 2.

Ved ikke, hvad der er pli

Hos Danmarks Lærerforening er det ikke første gang, at de hører om, at lærere er blevet filmet og udstillet på sociale medier. Noget, der langt fra er foreneligt med den tryghed og det tillidsfulde rum, der gerne skal være i et klasselokale, siger Regitze Flannov.

- Som lærer skal man ikke være bekymret for at blive filmet og offentliggjort til mange mennesker, siger hun og fastslår, at det selvfølgelig ikke er i orden uden tilladelse.

En af videoerne, som TV 2 har set, har på få døgn fået 200.000 visninger. I kommentarsporet til videoen fortæller elever om at have lavet samme video og om deres lærers reaktion. Andre skriver, at de er blevet skældt ud af deres lærer, og advarer om, at de har hørt, at det er "ulovligt".

Kender du til lignende episoder?

Har du viden om lignende episoder, eller har du selv delt en video eller oplevet at blive filmet uden dit samtykke? Så vil TV 2 meget gerne høre fra dig.

Send en mail til laks@tv2.dk

Alle henvendelser behandles fortroligt.

Eva Fog Noer underviser børn og unge i digital dannelse og er selv meget til stede på Tiktok, hvor hun oplyser om færden på sociale medier. Hun blev kontaktet af en pige, der havde delt en video med joken og ville høre, om det var ulovligt.

Ifølge hende er videoerne et produkt af, at børn og unge i dag er vant til at optage stort set alt i deres hverdag.

- De gør det, fordi de synes, at det ser sjovt ud og vil pranke deres lærer. Problemet er bare, at der er mange børn, der kan komme i klemme på det, og det kommer bag på dem, at det kan være grænseoverskridende for nogle, siger hun til TV 2.

Ved børn og unge ikke godt, hvad de må og ikke må, når de er så meget til stede på de sociale medier?

- Nej, mange af dem har ingen anelse om, hvad der er kutyme og pli. Jeg underviser børn, og det er en kontinuerlig ting at lære dem, hvad de må. De ved godt, at de ikke må dele nøgenbilleder, og at det er en dårlig ide at filme deres kammarat, mens de er meget fulde, men de er så vant til at filme alt i hverdagen.

Kan være ulovligt

I en video på Tiktok fortæller en elev, at hun er blevet gjort opmærksom på, at det er ulovligt, og at "hun halvt er blevet meldt til politiet". Efterfølgende er nogle videoer fjernet, og der er også videoer, hvor eleverne har været opmærksomme på ikke at filme læreren direkte.

Eva Fog Noer mener, at det kan være ulovlig billeddeling, da videoerne optages skjult, på skolens private område, og videoen deles uden samtykke fra læreren. Hun har derfor rådet elever til at lade være med at gå med på legen og dele videoerne, medmindre de har fået lov.

Sten Schaumburg-Müller, der er professor i medieret på Syddansk Universitet, er dog i tvivl. Ifølge ham vil det ikke være i strid med straffeloven at dele videoerne, da læreren ikke vises i en privat situation, men på sin arbejdsplads.

Han mener dog, at det kan være i strid med GDPR-lovgivningen, men det vil ofte være en konkret vurdering i situationen.

- Min vurdering er, at man nok skal lade være med at dele det, men det er en afvejning, siger han til TV 2.

Han fremhæver, at der har været eksempler på, at offentlige ansatte er blevet filmet, hvorefter videoen er blevet lagt på Youtube. Det har Datatilsynet dog accepteret, men ifølge Schamburg-Muller er det en for løs vurdering af GDPR. Der er dog ingen konkrete domme at rette sig efter.

Har tidligere været sager

Det er ikke kun i folkeskolen, at der har været sager, hvor elever har filmet lærere. I vinters havnede en video af en lærer, der skældte en elev ud på Herlev Gymnasium og HF, på Tiktok. Videoen, der nu er slettet, fik 350.000 visninger på mindre end et døgn.

Det har tidligere været oppe at vende, hvorvidt man burde sætte mere ind mod optagelserne. Tilbage i maj sidste år foreslog Gymnasieskolernes Landsforening at forbyde optagelser af undervisningen uden lærernes samtykke.

Også organisationen Digitalt Ansvar mener, at tendensen kan være problematisk. De har tidligere lavet undersøgelser om omfanget af digital chikane på arbejdspladser, som viste, at hver tiende på det private arbejdsmarked har været udsat for digital chikane. Det dækker blandt andet over at blive filmet og hængt ud på nettet.

- Hvis jeg var lærer og blev filmet, uden at jeg vidste det, og blev hængt ud og latterliggjort på nettet efterfølgende, er det et arbejdsmiljøproblem. Det skal skolen beskytte deres ansatte imod, siger Ask Hesby Krogh, sekretariatschef hos Digitalt Ansvar, til TV 2.

Han mener, at de bør overveje at indføre retningslinjer for, hvordan man forholder sig til deling af billeder og videoer. Der er nemlig mange gråzoner i forhold til, hvor grænsen går, og hvornår noget bliver ubehageligt eller direkte chikane, siger han.

- Det er en fuldstændig integreret og normal del af børns liv at rapportere om det, de oplever, så der er brug for, at man sætter nogle grænser, mener han.

I de fleste skoler er der allerede meget fokus på dannelse og god opførsel på de sociale medier, fremhæver Regitze Flannov. Men hun opfordrer forældre og lærere til at tale med børnene om, hvordan man agerer.

- Det er en debat, som man skal have pĂĄ skolen, sĂĄ alle er klar over, hvad skolens regler er, og hvordan man taler til og behandler hinanden, siger hun.