Var Tom Hanks blevet spurgt i dag, havde han sagt nej til homoseksuel rolle
Formand i Dansk Skuespillerforening genkender tendensen. Og den bringer både fordele og ulemper med sig, mener han.
I 1994 vandt Tom Hanks en Oscar for sin rolle som den aids-ramte, homoseksuelle advokat Andrew Beckett i filmen ‘Philadelphia’. Men var han blevet spurgt i dag, havde han været en statuette fattigere.
For ifølge stjernen bør en heteroseksuel skuespiller ikke udfylde en rolle som den, han spillede for over 30 år siden.
- Hele pointen i 'Philadelphia' var, at man ikke skal være bange. En af årsagerne til, at folk ikke var bange for filmen, var, at jeg spillede en homoseksuel mand, siger skuespilleren og fortsætter:
- Det er vi videre fra nu, og jeg tror ikke, at folk ville acceptere det uautentiske ved, at en heteroseksuel mand spiller homoseksuel.
"Det er ikke kriminelt..."
Skuespillerens udmelding affødte dog hurtigt reaktioner på blandt andet Twitter.
Her peger flere både kendte og ukendte brugere på, at flere film nu til dags uden problemer skildrer homoseksuelle personer eller relationer, uden at skuespilleren selv er til det samme køn.
Blandt andet er Bradley Cooper lige nu i gang med optagelserne til en film om den amerikanske komponist Leonard Bernstein, mens Timothée Chalamet og Armie Hammer modtog stor ros for deres roller i filmen ‘Call me by your name’, hvor de havde en romantisk relation.
En kritik, som Tom Hanks allerede i interviewet forsvarede sig imod:
- Det er ikke kriminelt, at nogle kræver mere autenticitet af en film i den moderne verden. Lyder det, som om jeg prædiker? Det er ikke meningen.
Et krav fra publikum
I Dansk Skuespillerforbund genkender man efterspørgslen på mere autenticitet. Derfor mener formand Benjamin Boe Rasmussen også, at Tom Hanks har aflæst tidens ånd korrekt.
- Det siger noget om det pres, mange kunstnere er under lige nu. Identitetspolitikken og debatten, om hvem vi er, og hvad vi må spille, er på sit højeste, siger formanden til TV 2.
Der har da også flere gange tidligere vakt debat, når heteroseksuelle har spillet LGBTQ+-personer på det store lærred.
Både fordi det ifølge kritikerne besværliggør vejen til rollerne for minoritetspersoner, og fordi det fremstår uoprigtigt, når minoriteter ikke kommer til orde eller medvirker i film om deres egne levede erfaringer.
- I dag er der et krav fra publikum om at kunne spejle sig selv i det, der sker på scenen eller i filmene, siger Benjamin Boe Rasmussen.
Men det er en hårfin balance, tilføjer han. For der må ikke blive tale om selvcensur eller et kompromis med den kunstneriske frihed.
Derfor mener Benjamin Boe Rasmussen, at en instruktør altid skal have muligheden for at vælge præcis den skuespiller, der udfylder rollen bedst:
- Der må ikke blive tale om dokumentarisme, hvor en skuespiller skal være præcis det, personen spiller.
Tænk en ekstra gang
Dog mener formanden, at branchen har et ansvar for at tænke en ekstra gang, når der skal besættes en minoritetsrolle. Både når det kommer til etnisk herkomst, seksualitet og køn.
- Alle skal kunne spille alle roller. Men spørgsmålet er, om alle grupper har lige muligheder for at få rollerne. Og det er det her jo netop en debat om, siger Benjamin Boe Rasmussen.
Men som skuespiller lever man jo af at spille roller. Er det ikke netop en del af faget at lade som om?
- Jo selvfølgelig. Vi bliver jo trænet til at skulle spille alt. Og man behøver heller ikke at have slået ihjel for at spille morder. Men vi er også nødt til at kigge på den samtid, vi lever i, og acceptere, at der er nogle megatrends, som man er en del af. Om man vil det eller ej.
Benjamin Boe Rasmussen tilføjer, at han ikke ville have nogen problemer med eksempelvis at slå sig på flasken og spille alkoholiker i en film. Men han ville have større betænkelighed ved at skulle være en hovedrolle i en film om en homoseksuel person.
Hvorfor er der forskel på de to ting?
- Det er den debat, der er oppe i tiden, og den bliver vi nødt til at tage alvorligt. Den er her lige nu, fordi nogle mennesker føler, at de ikke har en stemme eller en plads i samfundet. Og så er vi forpligtet til at lytte, siger formanden.
Større diversitet i horisonten
Benjamin Boe Rasmussen peger på, at der lige nu sker rigtig meget på skuespillerskolerne og i branchen generelt, når det kommer til repræsentation.
Ifølge ham var der tidligere en klassisk stereotyp på, hvordan både mænd og kvinder så ud på uddannelserne.
- Alle lignede hinanden. Men sådan er det ikke længere. Nu ser man mange forskellige kroppe, farver og størrelser. Der er langt mere diversitet, siger han.
En udvikling, der naturligt vil udmunde i, at minoritetspersoner også vil komme til at fylde mere i film og serier, spår formanden. Især hvis der allerede nu lægges en ekstra tanke ind, når der castes til roller.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra LGBT+ Danmark, men de har ikke haft mulighed for at stille op til interview fredag.