Herlufsholms hemmeligheder

Tirsdag formiddag kastede kronprinsessen kongehuset ud i en uvant krise. Nu kan Facebook-opslag have afværget den

Kronprinsparret har købt sig tid og undgået det, der kunne være blevet en "meget lang sommer", lyder det fra eksperter.

Kongehusets reaktion på spekulationerne om og kritikken af deres børns fremtid på kostskolen Herlufsholm er både "god", "på sin plads" og "forståelig".

Men den kommer alt for sent, mener to kongehuseksperter, TV 2 har talt med.

- De burde have gjort det her meget før, siger Jakob Steen Olsen fra Berlingske.

Kronprinsparrets udtalelse, hvor de beskriver "svære overvejelser" om deres børns fremtid, mener Jakob Steen Olsen sparer parret for det, der kunne være blevet en "meget lang sommer."

- Kronprinsparrets er stadig i i en værre kattepine, men nu har de en køreplan at henvise til og har købt sig noget tid, siger han.

Én reaktion, så tavshed

16-årige prins Christian har gået på skolen siden august sidste år, og efter planen skal 15-årige prinsesse Isabella starte i 9. klasse på Herlufsholm efter sommerferien.

Den mere end 400 år gamle kostskole udenfor Næstved kom i søgelyset efter TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder', der skildrede et miljø med både fysiske og seksuelle overgreb og grov mobning.

Kort efter dokumentaren blev sendt, reagerede kronprinsparret på Instagram og kaldte afsløringerne for "hjerteskærende", ligesom de skrev, at de ville følge de ændringer, der var "åbenlyst nødvendige".

Men siden har der været kongelig tavshed, når spørgsmålet om Herlufsholm er blevet bragt op. Det har sat kronprinsparret i en uvant situation, lyder det fra Lars Hovbakke Sørensen, der er ekspert i Kongehuset.

- De er jo ikke vant til at håndtere kriser, fordi de er så populære. Men den her sag har været ved at løbe løbsk for dem, siger han.

Ville ikke svare på spørgsmål

Især den seneste uge har kronprinsparret været i fokus, og Lars Hovbakke Sørensen fremhæver også ét øjeblik fra ugen som forklaringen på den nyeste reaktion: Situationen, hvor kronprinsesse Mary under et efterskolebesøg satte ord på sin rolle som formand for MaryFonden, der kæmper mod mobning, samtidig med, at hendes søn fortsat går på Herlufsholm.

- Jeg ved, at der sikkert er nogle, der gerne vil stille spørgsmål til min rolle som forkvinde i Mary Fonden, indledte kronprinsessen.

Men da de fremmødte journalister begyndte at spørge ind til Herlufsholm, sagde kronprinsessen "tak for i dag" og forlod stedet.

- Det virkede rigtig dårligt, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Tirsdag stillede kronprinsesse Mary sig op foran en flok journalister, efter at have besøgt Haslev Idrætsefterskole.

Kronprinsessens reaktion blev kaldt uprofessionel og utroværdig, og på kongehusets egne sociale medier ændrede kommentarsporet pludselig karakter, fortæller Jakob Steen Olsen.

- Normalt er der fyldt med kærlighedserklæringer, men selv kongehusfans har kaldt Kronprinsparret for hyklere, siger han.

Ifølge Jakob Steen Olsen er kronprinsessens "flugt fra pressen" det tydeligste eksempel på, at kongehuset har været under et kæmpe pres.

- Mange af os kan ikke lide at se dem i den situation. Men de har jo selv været skyld i det, siger han.

Kongelige hævet over kritik

Både Lars Hovbakke Sørensen og Jakob Steen Olsen tror, at kongehusets langsomme reaktion på kritikken kan skyldes en gammel tradition i både det danske, men også i andre europæiske kongehuse.

- Jeg tror, at de har hængt fast i, at kongelige ikke melder særligt meget ud. At folk kan snakke og kritisere, men at man er hævet over at kommentere på det, siger Jakob Steen Olsen.

Når kronprinsparret nu reagerer, er det, fordi de ikke kan lade være, mener han.

- Det her var ved at udvikle sig til en regulær shitstorm, siger Jakob Steen Olsen.

Langt fra overstået endnu

Selv om udmeldingen sandsynligvis giver kongehuset ro til at kunne møde pressen og indtil videre afværger, at krisen ruller videre og vokser sig større, er den langtfra overstået endnu, mener kongehuseksperterne.

- Ingen ved, hvad der kommer frem, og hvordan de reagerer, så det er for tidligt at afblæse krisen, siger Lars Hovbakke Sørensen.

De næste måneder bliver nemlig afgørende for, om prins Christian og prinsesse Isabella kan fortsætte og begynde på skolen. Til oktober lander en uvildig advokatundersøgelse af forholdene på Herlufsholm, ligesom skolen har gjort op med en række traditioner for at bryde den kultur, som dokumentaren afdækkede.

Men hvis der dukker nye eksempler op, den såkaldte oprydning ikke er god nok, eller hvis folkestemningen ændrer sig meget, kan det ifølge Lars Hovbakke Sørensen få betydning for Kronprinsparrets børn.

- Så kan de blive nødt til at trække børnene ud, selv om de helst ikke vil det, siger han.

TV 2 har været i kontakt med Kongehuset, der ikke har yderligere kommentarer.