Samfund

Lufthavne sætter loft over passagerer – men Københavns Lufthavn er klar til flere rejsende

Alligevel bør passagerer væbne sig med tålmodighed i de kommende måneder.

I modsætning til lufthavnene Gatwick i London og Schiphol i Amsterdam har Københavns Lufthavn ingen planer om at sætte begrænsninger på antallet af passagerer eller fly hen over sommeren.

Det oplyser Københavns Lufthavn til TV 2.

- I Cph har vi mandet betragteligt op, og vores nye kollegaer i sikkerhedskontrollen er nu ved at komme på plads, så vi nærmer os den service, der var inden corona. Vi forventer derfor ikke at skulle lave tiltag, som det ses i Gatwick eller Schiphol, lyder det i en mail fra lufthavnen.

Natten til fredag meddelte Gatwick Airport i London, at lufthavnen hen over sommeren vil begrænse antallet af flyvninger som følge af fortsat personalemangel i lufthavnen.

Meldingen kommer kort tid efter, at Schiphol-lufthavnen i Amsterdam torsdag oplyste, at den sætter et loft over antallet af passagerer, som den vil håndtere i løbet af sommerens rejseperiode. Også Schiphol henviser til personalemangel.

Tidspunkter med travlhed

Københavns Lufthavn har også oplevet udfordringer med personalemangel og som konsekvens af det, har der været lange køer i sikkerhedskontrollen.

Men ifølge lufthavnen er der nu ved at være dæmmet op for problemet.

Alligevel bør rejsende væbne sig med tålmodighed, hvis de skal flyve via Københavns Lufthavn.

- Vi er klar til sommeren, men som det var tilfældet inden corona, vil der være tidspunkter på dage med travlhed, hvor der kan være kø ved check-in og sikkerhedskontrollen. Det er helt normalt i den travle sommerperiode, lyder det fra Københavns Lufthavn.

Lufthavnen råder derfor passagerer til at komme i god tid – især hvis de skal rejse på travle dage, hvilket typisk er i weekenderne i sommerferien. Tommelfingerreglen er at møde op i lufthavnen to timer inden afrejse inden for Europa og tre timer, hvis rejsedestinationen er uden for Europa.

Desuden opfordrer Københavns Lufthavn passagererne til at pakke deres bagage korrekt for at blive hurtigt ekspederet gennem sikkerhedskontrollen.

SAS-afgange kan blive påvirket

Hos SAS har man også modtaget nyheden om begrænsningerne i Gatwick og Schiphol.

Udmeldingen fra Gatwick får umiddelbart ikke konsekvenser for det skandinaviske flyselskab, som ikke flyver til Londons næststørste lufthavn.

Til gengæld har SAS mellem fire og syv daglige afgange til Schiphol fra enten København, Stockholm eller Oslo.

Derfor afventer flyselskabet lige nu også information fra Schiphol om, hvorvidt beslutningen kommer til at påvirke de skandinaviske afgange.

- Det er en lille del af de samlede afgange for SAS, men for de passagerer, som skal flyve den rute, er det klart, at det betyder noget, siger SAS' Head of Media Relations Tonje Sund til TV 2.

Udover at afvente en udmelding fra den hollandske lufthavn, har SAS dog ingen planer om at aflyse flere fly, siger Tonje Sund og henviser til, at SAS i maj justerede med aflyste flyvninger.

De 4000 flyvninger, der skulle have fundet sted fra maj til august, svarer ifølge SAS til cirka 5 procent af det samlede antal afgange i sommerperioden.

Passagerer, som er blevet påvirket, har hovedsageligt fået ombooket deres rejse til samme dag, oplyser SAS fredag til TV 2.

I øjeblikket er SAS dog i forhandlinger med deres piloter. Omkring 1000 piloter truer med at nedlægge arbejdet fra 29. juni, hvis ikke deres fagforening og arbejdsgiver har indgået en ny overenskomst inden.

Tonje Sund råder rejsende til at holde sig opdateret via SAS' hjemmeside samt online medier.

Færre fly og færre passagerer

Konkret vil antallet af flyvninger hen over sommeren i Gatwick-lufthavnen i London blive begrænset til 825 om dagen i juli og 850 i august. På den måde vil lufthavnen forsøge at undgå kaos.

Lufthavnen i Schiphol oplyser, at den vil håndtere omkring 70.000 passagerer om dagen, hvilket er færre, end flyselskaber har planlagt ud fra.

Til sammenligning forventer Københavns Lufthavn, at det daglige passagertal kommer til at svinge mellem 63.000 og 90.000 i ugerne hen over sommer til og med august. Tallet dækker både over ankommende, afgående og passagerer i transfer.

Ligeledes forventer Københavns Lufthan, at antallet af afgange og landinger i snit kommer til at ligge på 669 per dag, oplyser lufthavnen til TV 2.