Herlufsholms hemmeligheder

Kronprinsparret sår tvivl om børns fremtid på Herlufsholm

På nuværende tidspunkt går 16-årige prins Christian på kostskolen, mens 15-årige prinsesse Isabella efter planen skal starte på skolen efter ferien.

Kronprinsparret reagerer nu på kritikken af den manglende stillingtagen til deres børns fremtid på Herlufsholm Kostskole, efter at en TV 2-dokumentar har afdækket voldelig og krænkende adfærd på skolen.

- Som forældre står vi i denne tid over for nogle svære overvejelser om vores ældste børns skolegang, skriver de i et opslag på Facebook.

Her understreger de også, at de er bevidste om deres særlige position som kronprinspar.

Børnene er glade

På nuværende tidspunkt går den 16-årige prins Christian på kostskolen, mens 15-årige prinsesse Isabella efter planen skal starte på skolen efter sommerferien.

- Vi er forældre til en søn, der er meget glad for at gå på skolen. Og en datter, som længe har glædet sig til at starte samme sted, skriver de.

Vi skal anerkende modet hos dem, som har delt deres voldsomme oplevelser

Kronprinsparret på Facebook

Derfor har dokumentaren nu stillet forældrene i en svær situation. For kronprinsparret understreger samtidig, at mobning, vold og krænkelser "aldrig er acceptabelt".

- Vi skal reagere på de smertefulde og ødelæggende hændelser ved at insistere på forandringer, der sikrer et trygt miljø for alle. Og så skal vi anerkende modet hos dem, som har delt deres voldsomme oplevelser, lyder det i Facebook-opslaget.

Kan det gå hånd i hånd?

Nu er opgaven for kronprinsparret altså at finde ud af, om "de to sider kan gå hånd i hånd". Altså om de som forældre kan lade de royale børn gå på Herlufsholm og samtidig "reagere og insistere på forandringer".

- For os afhænger svaret både af de undersøgelser, der er sat i gang, og af effekten af de initiativer, som skolen allerede har besluttet.

Samtidig vil kronprins Frederik og kronprinsesse Mary se nærmere på skolens kommende initiativer, og hvad de som forældre "kan kræve og bidrage med".

For sent, men på sin plads

Det kongelige Facebook-opslag er helt forståeligt og på sin plads, siger kongehusekspert Jakob Steen Olsen til TV 2.

Men det kommer alt for sent, mener han.

- De skulle have lavet det før, siger Jakob Steen Olsen.

Han tror, at udmeldingen sikrer kongefamilien en "mere rolig sommer", end de ellers ville have haft.

Men om udmeldingen afværger, at krisen ruller videre og vokser sig større, er det for tidligt at konkludere, mener en anden kongehusekspert, Lars Hovbakke Sørensen.

- Ingen ved, hvad der kommer frem (i advokatundersøgelsen, red.), og hvordan de reagerer, så det er for tidligt at afblæse krisen, siger han.

Ville ikke svare på spørgsmål

Det er dog ikke første gang, at kronprinsesse Mary kommenterer på dokumentaren om Herlufsholm.

Tirsdag adresserede hun, at hun er formand for Mary Fonden, der kæmper mod mobning, samtidig med at hun har en søn, der går på Herlufsholm.

- Jeg ved, at der sikkert er nogle, der gerne vil stille spørgsmål til min rolle som forkvinde i Mary Fonden, og til det vil jeg sige, at mobning og vold aldrig er acceptabelt, og det kan aldrig retfærdiggøres. Det skal bekæmpes, sagde kronprinsesse Mary dengang under et besøg på Haslev Idrætsefterskole.

Efter den korte udmelding sagde kronprinsessen ”tak for i dag” og forlod stedet uden at svare på spørgsmål fra de fremmødte journalister.

TV 2 har flere gange forsøgt at få en kommentar fra kronprisessen om, hvorvidt hendes børn fortsat skal gå på Herlufsholm Kostskole. Men hun har ikke ønsket at svare på spørgsmål, ligesom det var tilfældet i tirsdag.