Samfund

90 familier blev hjemløse - ny undersøgelse slår fast, at det aldrig burde være sket

90 familier i 15 opgange mistede deres hjem ved den voldsomme brand 25. marts.

Det var mangler i bygningens udførelse og i dens renovering, der var årsagen til en omfattende brand i et etagebyggeri i Vanløse i marts i år.

Det konkluderer Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) efter at have afsluttet en undersøgelse af branden på Grøndals Parkvej, som DBI har foretaget for Bolig- og Planstyrelsen.

90 familier i 15 opgange mistede deres hjem ved den voldsomme brand, der startede på tagetagen på Grøndals Parkvej 6A fredag 25. marts og bredte sig meget hurtigt til resten af bygningen, som var ubeboelig efter branden.

Bredte sig til hel ejendom på tre minutter

Journalist Regitze Bryld, der boede i ejendommen, fulgte, hvordan branden i løbet af få minutter forvandlede hele ejendommen til et brændende inferno.

Da branden startede, gik hun indenfor, greb sin telefon og tog det første billede klokken 13.52, hvor branden var begrænset til hullet i tagkonstruktionen.

Da hun tre minutter senere tog det andet foto, klokken 13.55, stod hele tagkonstruktionen i ejendommens to længer i flammer.

- Det gik så hurtigt. Da jeg havde stået et par minutter, kom en fyr ud på altanen på øverste etage – lige under flammerne. Heldigvis så jeg ham på gaden bagefter, sagde Regitze Bryld dengang til TV 2.

Få dage efter branden blev det besluttet, at hele ejendommen skulle rives ned.

Hurtig spredning kunne være undgået

Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) mener, at det kunne være undgået, at branden bredte sig så hurtigt og på den måde ramte så mange.

- Det er DBI's vurdering, at omfanget af branden sandsynligvis kunne have været begrænset til få opgange omkring Grøndals Parkvej 6A, hvor branden opstod og spredte sig fra, skriver Bolig- og Planstyrelsen i en pressemeddelelse.

Ifølge pressemeddelelsen slår DBI fast, at det ville man kunne have undgået, "hvis bebyggelsen var udført i overensstemmelse med betingelserne i den oprindelige byggetilladelse, og hvis der var udført brandmæssige adskillelser i spidsloftet og over lejlighedsskel mod tagdækningen".

Allerede kort efter branden sagde Ib Bertelsen, der er direktør hos DBI, til TV 2, at det måtte være fejl og mangler, der lå bag branden.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt og utilgiveligt, at 90 husstande bliver hjemløse og mister alle deres ejendele på grund af en tagbrand. Det må ikke ske, sagde han blandt andet.

Ikke behov for nye regler

Men på baggrund af undersøgelsen konkluderer Bolig- og Planstyrelsen dog, at der ikke er behov for at skærpe reglerne for brandsikkerhed i ejendomme.

- På baggrund af undersøgelsen er det styrelsens vurdering, at brandens voldsomme spredning skyldes konkrete mangler i relation til bygningens udførelse og senere renovering. Årsagen til brandens forløb giver derfor ikke anledning til ændring af gældende brandsikkerhedsmæssige regler, lyder det i pressemeddelelsen.

Bolig- og Planstyrelsen oplyser, at man nu vil starte en informationskampagne, som blandt andet skal medvirke til, at tagrummet har korrekt udførte adskillelser, så en storbrand som den i Vanløse ikke kan ske igen.

Ifølge styrelsen findes der andre ejendomme med lignende tagkonstruktioner, mange af dem er blevet renoveret i løbet af de seneste årtier.