Mink-sagen

Han fik besøg af en grædende statsminister – nu vil minkavler have hende til at tage ansvaret

30. juni afleverer Minkkommissionen sin beretning. Minkavler håber, at der placeres et ansvar for fejlene begået i minksagen.

Måske kender du ikke Peter Hindbo af navn.

Med rimelig sandsynlighed har du dog set et videoklip fra hans minkfarm lidt uden for Kolding.

For det var på Peter Hindbos farm, at statsminister Mette Frederiksen (S) grædende sagde undskyld til hele det danske minkerhverv.

- Jeg har ikke nogen problemer med at undskylde for det her forløb, for der er begået fejl, lød det fra statsministeren 26. november 2020, mens hun tørrede tårer væk fra øjnene.

Der må jo være én, der er chef for det hele

Peter Hindbo, forhenværende minkavler

Millioner af mink var i dagene og ugerne inden blevet aflivet som led i regeringens beslutning om at lukke erhvervet ned i forsøget på at bremse covid-19-smitten.

En beslutning, der viste sig ikke at have lovhjemmel, og som endte med at koste daværende fødevareminister, Mogens Jensen (S), jobbet.

- Jeg er ikke i tvivl om, at Mette Frederiksen blev berørt og tog vores historie til sig. Måske kan jeg bruge det på den måde, at hun blev ramt, og at hun – måske lidt for sent – kom til at tænke over, hvor alvorligt det egentlig var, og hvor mange mennesker det berører, fortæller Peter Hindbo om statsministerens besøg.

Siden har Peter Hindbo forsøgt at komme videre efter det pludselige tab af sit livsværk ved at omlægge sit landbrug.

Men ligesom mange andre minkavlere ser han frem til, at Minkkommissionen 30. juni fremlægger sin beretning til Folketinget.

Sådan så det ud, da Mette Frederiksen besøgte Peter Hindbo 26. november 2020:

Torsdag var statsminister Mette Frederiksen (S) blandt andet på besøg på Hjørring Gymnasium og på en minkfarm ved Kolding. Video: Redaktionen

Minkene er fortid

Bier og svirrefluer summer rundt blandt blomster, urter og græs i det bakkede landskab, hvor Peter Hindbo hver dag går tur.

- Det er spændende, og man dygtiggør sig og lærer en masse om arterne. Jeg troede for eksempel kun, at der fandtes 7 arter af bier. Det viser sig, at der findes lige knap 300 arter bare i Danmark. Det er helt vildt at tænke på, siger Peter Hindbo.

Efter i en menneskealder at have haft mink i småbure med henblik på pelsning er Peter Hindbo nu i gang med at transformere sit landbrug.

På en del af sin jord har han derfor etableret et overdrev, hvor truede insektarter, vilde heste og ikke mindst Peter Hindbo selv kan få lov at boltre sig.

- Det har betydet meget og har været med til at udfylde et tomrum. At kunne gå herude i naturen og få tankerne hen på noget helt andet, hvis man en dag er ked af det eller bekymret for fremtiden, siger han.

For bag begejstringen for den vilde natur gemmer sig stadig en frustration over, at regeringen med Mette Frederiksen i spidsen med ét slag tog hans erhverv fra ham.

- For mig er minkene fortid, og jeg er kommet godt videre med mit liv. Men derfor venter jeg da stadig på en afgørelse, siger Peter Hindbo med henvisning til både statens manglende udbetaling af erstatning og Minkkommissionens beretning.

En beretning, der kan ende med alvorlig kritik af Mette Frederiksen (S) og andre ministre samt flere embedsfolk i ministerierne, herunder statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen.

Status på udbetaling af minkerstatning

  • Den danske stat har foreløbigt udbetalt 6,4 milliarder kroner i erstatning til minkavlerne.
  • De 6,4 milliarder dækker blandt andet over kompensation for minkskind, tempobonus og nedlukningserstatning.
  • Tilbage står den store opgave at vurdere de enkelte minkfarme og andre minkrelaterede virksomheder, som har krav på erstatning.
  • Det forventes, at staten i alt ender med at udbetale erstatning for omkring 19 milliarder kroner.

Kilde: Fødevarestyrelsen

 

- Det er en kompleks sag

Hvad Minkkommissionen finder frem til – og hvad konsekvenserne bliver – må tiden vise. Men under alle omstændigheder glæder Peter Hindbo sig til at få sat punktum i sagen.

- Og jeg håber da, at man får placeret et ansvar. Det håber jeg da, siger Peter Hindbo.

Han efterlader ikke meget tvivl om, hvem, han mener, der bør tage det fulde ansvar for de fejl, der er blevet begået, herunder den manglende lovhjemmel.

- Man har jo beskyldt hinanden. Så var det Fødevareministeriets skyld, så er det en departementschefs skyld. Men der må jo være én, der er chef for det hele. Og hvis ikke, der er andre, der vil tage ansvaret – det skal jeg ikke dømme – så kunne det jo være hende, der tager ansvaret, siger Peter Hindbo.

Tror du, at der bliver placeret et ansvar?

- Det håber jeg. Men det er jo en kompleks sag, og der er sagt meget. Så jeg ved ikke, om man nogensinde kan komme helt til bunds, siger Peter Hindbo.