SAS-piloter truer igen med strejke henover sommeren
I første omgang var skæringsdatoen 24. juni, men i nyt strejkevarsel er konflikten blevet udskudt med fem dage.
Omkring 1000 piloter hos flyveselskabet SAS truer med at nedlægge arbejdet fra 29. juni, hvis ikke deres fagforening og arbejdsgiver har indgået en ny overenskomst inden.
Det fremgår af piloternes andet strejkevarsel, oplyser Dansk Metal, som Dansk Pilotforening hører under.
Dermed kan en omfattende strejke komme til at ramme midt i danskernes sommerferie.
Rammer sommertrafikken
Konflikten mellem SAS og deres piloter har rumlet gennem en længere periode.
I april udløb piloternes overenskomst, men Dansk Pilotforening forhandlede videre med SAS' ledelse.
Men i sidste uge meddelte Dansk Pilotforening, at parterne var så langt fra hinanden, at piloterne i Danmark, Sverige og Norge ville nedlægge arbejdet om få uger, hvis ikke der snart skete noget.
I første omgang ville det være muligt for SAS-piloterne at strejke fra 24. juni, oplyste Dansk Metal, men allerede samme dag skrev Berlingske, at en strejke tidligst kunne starte 29. juni, fordi strejken i så fald skulle begynde i Danmark, Norge og Sverige samtidig.
- Strejker piloterne i Sverige, Norge og Danmark, er det kun en beskeden del af SAS-flyvningerne, man kan gennemføre. Det vil betyde, at man i og for sig lægger trafikken stort set ned, og det er rigtig dyrt for SAS hver eneste dag, sådan en strejke løber, sagde Sydbanks aktieanalysechef og luftfartsekspert Jacob Pedersen i sidste uge til TV 2.
Højtflyvende konflikt
Konflikten mellem piloterne og SAS' ledelse er ikke blevet gjort mindre af, at SAS står over for en større transformation, der potentielt kan sende det hæderkronede selskab i graven.
SAS har således lanceret planen "SAS Forward", der skal finde besparelser for godt fem milliarder kroner om året, men som ifølge selskabets topchef, Anko van der Werff, ikke går efter hensigten.
Ydermere meddelte den svenske stat, der i dag ejer knap 22 procent af SAS, i sidste uge, at man vil afvikle sit ejerskab og ikke længere skyde nye penge ind.
Det fik efterfølgende et flertal i Folketinget til at erklære, at den danske stat kun skal hjælpe SAS yderligere, hvis virksomheden kan finde en kommerciel partner, der er villig til at trække en del af læsset.
- Det er efter bogen. Vi er ikke krigeriske
Over for TV 2 understreger forhandlingschef Keld Bækkelund Hansen fra Dansk Metal, som repræsenterer piloterne, at han mener, SAS' ledelse bærer ansvaret for situationen.
Ifølge piloterne selv har de således tilbudt SAS besparelser for 450 millioner svenske kroner om året, hvis virksomheden til gengæld vil love, at man genansætter de piloter, der mistede deres arbejde i forbindelse med coronapandemien.
- Det er helt efter bogen. Jeg mener overhovedet ikke, at vi er krigeriske. Det er den danske model i sin skønneste orden, at vi konflikter, hvis vi ikke kan blive enige, siger Keld Bækkelund Hansen til TV 2.
Fordi der forhandles på tværs af flere landegrænser, er forhandlingerne mellem SAS' ledelse og selskabets piloter rykket til Stockholm i Sverige.