TV 2 Echo

Klubkonge delte sexvideoer af os til tusindvis af følgere på Snapchat, fortæller kvinder

Der er sket en markant stigning i antallet af unge, der rækker ud, efter at de er blevet udsat for digitale krænkelser, oplyser Red Barnet.

16-årige Rosalina Krøyer havde været til morgenfest hjemme hos klubkongen.

Nu var de andre gæster gået, og det lå i luften, at de skulle have sex.

- Undervejs tog han flere gange sin telefon frem. Jeg syntes egentlig, at det var lidt mærkværdigt at gøre, men stillede ikke nogen spørgsmål, fortæller Rosalina Krøyer til TV 2 ECHO.

Senere smuttede hun derfra, og på vejen hjem ringede hun til sin veninde for at fortælle, at hun havde været til morgenfest og haft sex med klubkongen.

- Det ved jeg godt. Jeg synes, at du skal tjekke hans Snapchat-konto, svarede veninden.

Snapchat fyldt med kvinder

Rosalina Krøyer er en af de ti kvinder, som medvirker i TV 2 ECHO's dokumentarserie ’Misbrugt i nattelivet’. Her fortæller to af dem om deres oplevelser med at få delt intime videoer på den såkaldte klubkonges Snapchat-story, uden at de har givet samtykke.

TV 2 ECHO afslører en underverden, hvor toppen af det københavnske klubmiljø systematisk har misbrugt unge kvinder ned til 15 års-alderen. Har du selv oplevet krænkende adfærd i det københavnske natteliv, så skriv til os her eller på tipecho@tv2.dk Video: Anna Underbjerg Mikkelsen

I alt har 53 kilder fortalt til TV 2 ECHO, at de har oplevet grænseoverskridende adfærd fra fem mænd med forskellig tilknytning til toppen af det københavnske klubmiljø. Fordi ingen er dømt, har TV 2 ECHO valgt at anonymisere mændene. Mændene bliver derfor kaldt klubkonger.

Over halvdelen af kilderne har set videoer og billeder af nøgne og halvnøgne kvinder på klubkongens Snapchat, som havde mange tusinde følgere. Otte af kilderne har selv været på hans sociale medier i intime situationer, uden at de har givet samtykke.

Ligesom Rosalina Krøyer fortæller kilderne også, at klubkongen var en kendt skikkelse i Københavns natteliv.

Da Rosalina Krøyer i 2015 var til morgenfest hos klubkongen, var han promoter på en prominent københavnsk natklub. Det var ham, der skabte festen. Han havde de bedste borde, flest flasker, og han var sammen med ”de rigtige mennesker”, fortæller hun.

Sådan har vi gjort

Dokumentarserien bygger på interviews med 53 kilder. Personerne har enten selv oplevet eller været vidne til adfærd, som de har fundet grænseoverskridende, i det københavnske klubmiljø.

Ti kvinder medvirker i dokumentarserien. TV 2 ECHO har forsøgt at dokumentere de medvirkende kvinders historier, og i flere tilfælde ringet til personer nær dem, set medicinske journaler og søgt aktindsigt hos politiet.

De fem mænd, der anklages af kvinderne, er blevet forelagt den kritik, der rejses mod dem og fået mulighed for genmæle af TV 2 ECHO. To har ikke ønsket at kommentere på anklagerne mod dem. En afviser anklagerne om voldtægt og har ikke yderligere kommentarer. En anden afviser at have krænket en kvinde ved at have slået hende i hovedet med sin penis. En vil ikke kommentere anklagen om voldtægt og seksuel krænkelse af to kvinder, fordi han ikke kan få oplyst deres identitet, han afviser at have onaneret i ansigtet på en kvinde.

Ingen af de fem har ønsket at stille op til interview til kamera i forbindelse med dokumentarserien. TV 2 har desuden fulgt op med flere henvendelser og detaljerede forelæggelser, der ikke er blevet besvaret.

TV 2 ECHO er bekendt med mændenes identitet. Da ingen er dømt i sagerne, har TV 2 ECHO valgt at anonymisere mændene.

Rosalina Krøyer er journalist og medvirker i dokumentarserien og i artiklen. Hun har fået en engangsbetaling for, at TV 2 kunne overtage hendes research-arbejde. Derefter har hun hjulpet redaktionen som lønnet, ekstern researcher på sagen. Men hun har ikke stået for nogle interviews til programmerne, ligesom hun heller ikke har været med til at tilrettelægge eller klippe programmerne. Hendes research og kilder er blevet efterprøvet og tryktestet af redaktionen, og der er foretaget uafhængige, redaktionelle valg omkring, hvad der skulle med i programmerne.

Opdateret den 17. juni klokken 15:41: Det har tidligere fremgået af denne faktaboks, at alle fem mænd ikke ville stille op til interview. Det er ikke korrekt, og det er nu præciseret.

Derfor vidste Rosalina Krøyer også, hvem han var, allerede før den morgenfest hvor hun havde sex med ham og endte med at se sig selv nøgen på hans Snapchat-story.

- Jeg kan huske, at jeg slukkede skærmen og lagde telefonen i lommen igen, for jeg vidste ikke, hvad jeg ellers skulle gøre. Jeg følte mig brugt og udnyttet.

Efter den nat begyndte hun at følge ham på Snapchat.

- Der var ofte meget letpåklædte kvinder, og ofte også kvinder, der som mig blev filmet under samleje, siger hun.

TV 2 ECHO har talt med Rosalina Krøyers veninde, som dengang så videoen af Rosalina Krøyer på klubkongens Snapchat-story. Hun bekræfter forløbet.

Rosalina Krøyer valgte dengang ikke at melde sagen til politiet, da alvoren på det tidspunkt ikke gik op for hende. I 2020 indgav hun en politianmeldelse, men anklagemyndigheden valgte ikke at gå videre med sagen på grund af manglende beviser. TV 2 ECHO har set anklagemyndighedens afgørelse.

Endnu en morgenfest

En af de andre kvinder, der også har været delt mod sin vilje på klubkongens Snapchat-story, er Astrid, der har ønsket at medvirke anonymt af frygt for repressalier. TV 2 ECHO har set dokumentation i form af screenshots fra hans Snapchat-story af de videoer, der blev delt.

Tilbage i 2017 var hun lige blevet 18 år og begyndt at gå i byen. Her mødte hun klubkongen, der var ”lidt af en celebrity”.

- I det her miljø kender man lidt til promoters, og den her totalt store promoter (klubkongen, red.) var the shit. Alle vidste, hvem han var. Han var kongen i gamet, fortæller Astrid.

Efter at have skrevet sammen i to ugers tid inviterede klubkongen Astrid til morgenfest. Hun tog derhjem, hvor der allerede var en anden pige. De drak alle tre en masse vodka og tog kokain.

Astrid husker ikke alt. Hun har en del huller i hukommelsen. Men hun husker, at de havde en trekant. Og så husker hun, at hun vågnede morgenen efter og følte sig desorienteret. Hun kan heller ikke huske, hvad den unge kvinde, der lå ved siden af hende, hed.

- Jeg fandt min telefon, og så havde alle skrevet til mig, at jeg lå på klubkongens Snapchat-story. Forestil dig, at du ikke har været på din telefon i seks-syv timer. Du tager den op, lige pludselig er der bare 50 beskeder fra venner, venners venner og folk, du ikke kender, siger Astrid:

- Det føltes, som om alle bare havde set mig nøgen og vidste, hvad jeg havde lavet hele natten, og jeg vidste det dårligt nok selv.

Stigning i anmeldelser

Astrid meldte ikke delingen af sexvideoen til politiet. Hun tænkte ikke, at der var sket noget ”decideret ulovligt”, og hun følte, at det var hendes egen skyld.

- Jeg kunne have ladet være med at tage hjem til ham, forklarer hun.

Og det er typisk for ofre i den slags sager, at de ikke melder episoderne. Det var særligt tilfældet for et par år siden.

Sådan fortæller Miriam Michaelsen, der er bestyrelsesleder i foreningen Digitalt Ansvar og advokat med speciale i digitale krænkelser.

- Det er episoder tilbage fra 2015 og 2017, hvor der var væsentlig mindre fokus på digitale krænkelser. Særligt dengang var der en opfattelse af, at ofrene skulle have gjort noget andet for ikke at havne i den situation, siger hun til TV 2:

- Der er heldigvis sket en ændring, og med afstigmatiseringen ser vi også en stigning af anmeldelser. Det, tror jeg, ikke nødvendigvis er, fordi der er kommet flere digitale krænkelser. Selvom formen for digitale krænkelser og vold er under konstant udvikling.

I 2021 fik Politiets afdeling for Cyber Crime (NC3) 875 anmeldelser for digitale sexkrænkelser. I 2019 var antallet 703. Det svarer til en stigning på 25 procent.

Afdelingen for Cyper Crime har ikke ældre tal, men kigger man på Red Barnets SletDet-rådgivning, fremgår det, at 326 børn og unge rakte ud efter hjælp til digitale krænkelser i 2016. I 2021 var tallet nået op på 1974 henvendelser.

Paradigmeskifte

Astrid har netop valgt at dele sin historie nu, fordi hun føler, at ”man bliver taget mere seriøst i dag”.

- Jo ældre, jeg er blevet, jo mere er det gået op for mig, at det ikke var min skyld. At det ikke var okay, siger hun.

TV 2 ECHO har forelagt klubkongen anklagerne imod ham, men han ønsker ikke at stille op til interview. TV 2 ECHO har oplysninger om, at manden har modtaget en dom i en lignende sag.

Advokat Miriam Michelsen fortæller også, at der er sket et markant skifte i måden, vi ser på deling af optagelser af seksuelt samvær uden samtykke.

- Klubkongen har formentlig delt videoerne med det formål at skabe opmærksomhed om sin egen person. Og dér, tror jeg, at der er sket et paradigmeskifte. Jeg tror, at den generelle opfattelse af, hvad der er fedt at gøre, har ændret sig, siger Miriam Michaelsen.

Se dokumentarserien ’Misbrugt i nattelivet' på TV 2 PLAY, Youtube og Facebook.

Har du oplevet grænseoverskridende adfærd på københavnske natklubber? Så hører TV 2 ECHO gerne fra dig. Send en mail på tipecho@tv2.dk