Krigen i Ukraine

Zelenskyjs appel: I lukkede ikke luftrummet, I sendte ikke fly. Så giv os venligst luftforsvarssystemer

På pressemøde blev Zelenskyj spurgt, om han med Vestens våben og accept ville angribe mål i Rusland.

I krigens begyndelse tryglede ukrainerne om et flyveforbud, der effektivt ville lukke det ukrainske luftrum og besværliggøre russernes angreb.

Ønsket blev som bekendt ikke opfyldt. I stedet bad ukrainerne om kampfly, så de kunne tage kampene op mod russerne i luften. Det fik de heller ikke.

Skulle der være nogle danskere, der havde glemt disse omstændigheder, så mindede den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, dem om det, da han tirsdag mødte den danske presse via videolink.

Men som Zelenskyj sagde: Når noget ikke har kunnet lade sig gøre, har ukrainerne gennem hele krigen kigget efter alternative muligheder. Derfor understregede han endnu engang et af ukrainernes for nuværende hedeste ønsker.

- Hvis I ikke kan lukke luftrummet, så giv os fly. Vi fik ikke flyene. I kan ikke give os flyene? Så giv os venligst luftforsvarssystemer, sagde Volodymyr Zelenskyj på pressemødet, der var arrangeret af Berlingske Media.

Vil Ukraine ramme mål i Rusland?

Selvom Ukraine hverken fik et flyveforbud eller kampfly, fik de alligevel forhindret russerne i at overtage luftherredømmet i Ukraine. De fik også forhindret russerne i at indtage hovedstaden Kyiv og vælte regeringen.

Derfor foregår hovedparten af kampene nu i det østlige og sydlige Ukraine, som Rusland har sat alt ind på at erobre.

Vi er ikke interesseret i at ramme civile mål, vi er ikke terrorister

Volodymyr Zelenskyj, præsident, Ukraine

I den kamp har Ukraine brug for nye, avancerede våbensystemer, der kan ramme mål på lange afstande, lyder det ofte fra ukrainsk side, og det gentog Volodymyr Zelenskyj på pressemødet.

- Mange af de steder, hvor vores tropper er placeret, er afstanden til de russiske tropper mere end 100-140 kilometer. Vi har et stort land i forhold til areal, det største i Europa. Så for at forkorte denne afstand har vi brug for tilstrækkelige våben, sagde præsidenten.

USA har senest sendt Ukraine raketsystemer af typen Himars, der kan ramme mål inden for en afstand på 80 kilometer. Men amerikanerne har tøvet med at sende missilsystemer med længere rækkevidde, da det vil sætte ukrainerne i stand til at ramme mål inde på russisk territorium.

På pressemødet blev Zelenskyj spurgt, om han med Vestens våben og accept ville angribe mål i Rusland. Svaret var ”nej”.

- Vi er ikke interesseret i at ramme civile mål, vi er ikke terrorister, der rammer boligblokke. Vi er civiliserede mennesker, vi skal bruge disse våben til at befri vores land, sagde han.

Herefter forklarede han de lange afstande på 100-140 kilometer mellem ukrainske og russiske styrker og sagde yderligere:

- Vi har brug for våben, der kan ramme mål på den afstand. Det gør vi i vores land. Vi rammer mål i de besatte områder, ikke på russisk territorium.

Håber på støtte

Zelenskyj understregede, at ikke kun USA, men at også europæiske lande kan bidrage med de moderne våbensystemer, ukrainerne efterspørger.

Og der er hårdt brug for dem. For ifølge Volodymyr Zelenskyj rammer Rusland på daglig basis Ukraine med 10-15 krydsermissiler.

- De rammer civile mål, boligblokke, og det er et stort problem. Så hvis vi ikke kan lukke luftrummet, beder vi derfor om luftforsvarssystemer, der styrker vores forsvar og begrænser antallet af angreb på civile mål. Og den støtte håber jeg meget på, sagde han.