Ny aftale om kontanthjælp glæder enlig mor – men hun vil se det, før hun tror, at det virker

Marie Hald-Larsen håber, at hun nu kan fejre sin datters syv års fødselsdag og tilmelde hende til en fritidsaktivitet.

Det var en optimistisk Marie Hald-Larsen, som tirsdag begav sig mod sfo'en i Brøndby for at hente sin seksårige datter Victoria.

Kor forinden havde hun fået nyheden om, at der er indgået en ny aftale om kontanthjælp, og det kan ændre hverdagen for den 41-årige enlige mor, som har været på kontanthjælp siden 2018, da hun mistede sit job i Kriminalforsorgen.

- Det kommer til at betyde rigtig meget. Før vendte jeg hver 25-øre, men på grund af inflationen vender jeg nu hver 10-øre, siger hun.

Aftalen betyder blandt andet, at kontanthjælpsloftet bliver afskaffet og erstattet af en indkomsttrappe.

Formålet er, ifølge regeringen, først og fremmest at sikre bedre vilkår for de børn i Danmark, hvis forældre er på kontanthjælp.

Og det er også primært i sin rolle som mor, at Marie Hald-Larsen glæder sig over nyheden.

Til august fylder datteren Victoria nemlig syv år, og det skal fejres. Men indtil nu har tanken om dagen vakt mere bekymring end glæde hos Marie Hald-Larsen.

For hun har set til, mens datterens kammerater har inviteret klassen til fødselsdag i Leos Legeland, og det har Marie Hald-Larsen ikke råd til.

- Jeg har ikke haft andet valg end at se på, at hun falder udenfor, fordi jeg ikke kan leve op til det, siger hun.

Råd til fritidsinteresser

Hidtil har datteren, der går i børnehaveklasse, ikke været tilmeldt fritidsinteresser.

Men den nye aftale giver et ekstra årligt tilskud på 500 kroner til kontanthjælpsmodtagere, og fremover bliver der desuden givet tilskud til børns fritidsaktiviteter.

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil aftalen sikre økonomisk hjælp til 40.000 børn, og knap 10.000 børn bliver ifølge regeringen løftet op over lavindkomstgrænsen.

Derfor er der nu også udsigt til, at Marie Hald-Larsens datter kan starte på en fritidsaktivitet.

- Nu kan den konstante dårlige samvittighed stoppe. Hidtil har jeg trukket den og spurgt, om hun nu også var sikker, da hun sagde, at hun ville gå til dans eller spille musik. Men jeg har ikke råd til at betale for et helt årskontingent, hvis hun dropper det efter et par måneder, fortæller Marie Hald-Larsen.

Det sociale forsvinder

Personligt oplever Marie Hald-Larsen også, at hun går en lysere sommer i møde. Hun beskriver de seneste par år som psykisk hårde med stress og konstant pres over at skulle få pengene til at række.

Meget af det sociale er også forsvundet, fortæller hun. For Marie Hald-Larsen har ikke penge til at gå ud og spise.

Ifølge hende er der ganske enkelt ikke råd til spontanitet i budgettet. Og det betyder, at selv en tur i zoo med familien helst skal planlægges to måneder inden for at kunne lade sig gøre.

I aftalen får kontanthjælpsmodtagere, der har været et år i systemet, ret til gratis medicin, og børn af kontanthjælpsmodtagere får ret til gratis medicin fra dag et.

Desuden ændres grænsen for, hvornår man kan få kontanthjælp. Fra at have værdier for 10.000 kroner bliver det i stedet 12.000 kroner, der er grænsen. Et beløb, der i øvrigt nu vil blive indkomstreguleret i modsætning til tidligere. Som noget nyt holdes arbejdsgiverbetalt pension også ude.

En bedre livsstil

- Det her kan gøre, at jeg måske også selv kan få en bedre livsstil og kan komme lidt mere ovenpå energimæssigt, mener Marie Hald-Larsen.

På trods af den gode nyhed venter hun med at få armene helt i vejret. For det er endnu uvist, hvornår Marie Hald-Larsen kan se forskellen på sin konto.

- Det er først, når jeg reelt kan se, at det virker, at jeg tror på det. Før det rigtigt er sat i værk, har jeg ingen garanti, siger hun.

Du kan læse aftalen i dens fulde længde her.