Kronprinsesse Mary stillede sig op foran pressen – men ville ikke svare på kritiske spørgsmål
Sagen om Herlufsholm og kronprinsparrets børn er "nok den alvorligste krise", parret har befundet sig i, siger kongehuskommentator.
Tirsdag stillede kronprinsesse Mary sig op foran en flok journalister efter at have besøgt Haslev Idrætsefterskole.
Her adresserede hun for første gang, at hun er formand for Mary Fonden, der kæmper mod mobning, samtidig med at hun har en søn, der går på Herlufsholm Kostskole, som er kommet i vælten, efter at en række tidligere elever er stået frem og fortalt om vold, grov mobning og seksuelle krænkelser på skolen.
- Jeg ved, der sikkert er nogle, der gerne vil stille spørgsmål til min rolle som forkvinde i Mary Fonden, og til det vil jeg sige, at mobning og vold aldrig er acceptabelt, og det kan aldrig retfærdiggøres. Det skal bekæmpes, sagde kronprinsesse Mary og fortsatte:
- Det var min holdning for 15 år siden, da jeg startede Mary Fonden, og det er også min holdning i dag. Vores arbejde i Mary Fonden for at forebygge mobning og vold og skabe inkluderende fællesskaber er uændret, og vores arbejde fortsætter ufortrødent.
Efter den korte udmelding sagde kronprinsessen ”tak for i dag” og forlod efterskolen uden at svare på spørgsmål fra de fremmødte journalister.
TV 2 har flere gange forsøgt at få en kommentar fra kronprisessen om, hvorfor hendes børn fortsat skal gå på Herlufsholm Kostskole. Men hun har ikke ønsket at svare på spørgsmål, ligesom det var tilfældet i dag.
For under en uge siden meddelte kongehuset, at det er planen, at prinsesse Isabella skal begynde på kostskolen Herlufsholm til august, og at prins Christian skal fortsætte sin skolegang der.
Udvandet troværdighed
Sagen om Herlufsholm og kronprinsparrets børn er "nok den alvorligste krise", parret har befundet sig i.
Det siger Jakob Steen Olsen, der er Berlingskes kongehuskommentator.
- De har svunget sig op på en høj moralsk hest, hvor Mary står i spidsen for at bekæmpe mobning, og omvendt er det en situation, hvor parret uforvarende kan se ud, som om de sanktionerer en mobbeskole. Og vi kan jo ikke lide mennesker, der siger ét og gør noget andet, siger Jakob Steen Olsen til TV 2.
Han peger derfor på, at det er vigtigt, at der kommer en fuldt belyst redegørelse om Herlufsholm, som kronprinsparret kan træffe deres valg ud fra.
- Ellers bliver de bare ved med at gentage de samme sætninger, når journalister stiller dem spørgsmål om, hvad der skal ske med Christian og Isabella, siger han.
En række af konsekvenser
Ifølge kongehuskommentatoren har kronprinsparret også håndteret sagen forkert fra start af.
De har nemlig kun sagt, at de ”følger sagen nøje”, men ikke hvad der skal til, for at de træffer den ene eller anden afgørelse.
- Hvorfor har de ikke været ude at sige: ”Nu skal I høre her, vi vil meget gerne sige, hvad der skal ske med Christian og Isabella, men vi må vente på, at sagen er fuldt belyst”? siger Jakob Steen Olsen.
Indtil videre har afsløringerne om Herlufsholm ført til, at skolen har indgivet en politianmeldelse på baggrund af TV 2s afsløringer med det formål, at politiet skal undersøge, om straffeloven er overtrådt i nogen af de hændelser, der er omtalt i dokumentaren.
Desuden er en uvildig advokatundersøgelse blevet iværksat. Den skal afdække forhold fra de seneste fire år.
Rektoren på Herlufsholm Kostskole, Mikkel Kjellberg, der har været rektor på skolen siden 2019, blev fyret sidste måned.
Efterfølgende har skolen meddelt, at skolen har igangsat en handlingsplan, der består af syv punkter.
Den indeholder blandt andet, at Herlufsholms præfekt-ordning, hvor ældre elever udpeges som ansvarlige for at løse en række opgaver på skolen, afskaffes.
Ligeledes kan eleverne vælge ikke længere at sove på sovesale. Samtidig afskaffes traditioner, der "kan føre til fysisk eller psykisk krænkende adfærd".