Samfund

For første gang er der sket smitte med abekopper i Danmark

Det samlede antal smittede er nu oppe på syv i Danmark. Myndighederne følger situationen nøje, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Statens Serum Institut (SSI) har konstateret yderligere tre tilfælde af abekopper i Danmark. Dermed er det samlede antal nu oppe på syv tilfælde.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

I to af tilfældene har Styrelsen for Patientsikkerhed identificeret smittekilden. Ifølge ministeriet er der tale om formodentlig smitte i Danmark, men fra en person, der er bosiddende i udlandet.

- Der er nu formodentlig for første gang sket smitte med abekopper i Danmark. Vi følger naturligvis situationen nøje og arbejder på at inddæmme smitten, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Ved det tredje tilfælde er smittekilden fortsat ukendt.

- Styrelsen for Patientsikkerhed er i gang med smitteopsporing af den smittedes nære kontakter i Danmark. Og myndighederne tilbyder vacciner til nære kontakter, hvor det er relevant, fortsætter ministeren i pressemeddelelsen.

Giver plettede udslet

Første dansker blev konstateret smittet med abekopper 23. maj.

Abekopper er en virussygdom, der giver det helt karakteristiske plettede udslet (kopper), der er små blærer, som er fulde af virus overalt på kroppen. Desuden er andre typiske tegn på sygdommen feber, kulderystelser og muskelsmerter.

Sygdommen varer normalt to til fire uger og går i de fleste tilfælde over af sig selv. Langt de fleste patienter forventes at komme sig helt.

Sygdommen er ikke luftbåren. Den smitter primært ved berøring. Det kan typisk ske, hvis man bor under samme tag, via seksuel kontakt, eller indirekte eksempelvis via kontakt til sengelagner med smitte. Desuden kan smitte ske via indånding af nys og hoste fra en person, der er syg med abekopper. Sygdommen smitter nemlig først, når man har symptomer.

Ifølge den seneste risikovurdering fra SSI er der lav sandsynlighed for smittespredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark.

- Der er dog høj sandsynlighed for spredning blandt personer med flere seksualpartnere - herunder blandt mænd, der har sex med mænd i udlandet, skriver seruminstituttet.

200 vacciner ankommet til Danmark

Tirsdag offentliggjorde EU, at der er underskrevet en aftale om køb af 110.000 doser vaccine mod abekopper fra den danske vaccineproducent Bavarian Nordic.

Vaccinerne vil blive betalt med EU-midler og leveret til de forskellige medlemslande.

I Danmark ankom de første 200 vacciner mod abekopper 27. maj. Desuden arbejder Danmark på at indkøbe yderligere 2000 til 3000 vacciner fra Bavarian Nordic, lød det dengang.

Vaccinerne gives til personer, der har været i nær kontakt til smittede med virussygdommen.